Image default
Τράπεζες

Κλείνει άμεσα το ντιλ Eurobank-doValue

Ένα βήμα πριν την επίσημη ανακοίνωση της συμφωνίας με το σχήμα doValue-Fortress βρίσκεται η Eurobank και αναμένεται το αργότερο μέχρι την Παρασκευή να ενημερωθεί από τη διοίκηση της τράπεζας το επενδυτικό κοινό.

Το deal προβλέπει την εξαγορά του 80% των μετοχών της εταιρείας διαχείρισης μη εξυπηρετούμενων δανείων της τράπεζας, της FPS αλλά και του 20% των ομολογιών ενδιάμεσης διαβάθμισης (mezzanine) που θα προκύψουν από την τιτλοποίηση 7,5 δισ. ευρώ μη εξυπηρετούμενων δανείων (πακέτο Cairo). Πρόκειται για την πρώτη μεγάλη τιτλοποίηση στην οποία προχωρά ελληνική τράπεζα, ενώ αντίστοιχες κινήσεις δρομολογούν και τα υπόλοιπα πιστωτικά ιδρύματα.

Τέλος Φεβρουαρίου

Η ολοκλήρωση όλης της διαδικασίας μετασχηματισμού της τράπεζας τοποθετείται χρονικά στα τέλη Φεβρουαρίου. Εν συνεχεία η FPS θα διαχειρίζεται συνολικά μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα ύψους 26 δισ. ευρώ και επικεφαλής της θα τοποθετηθεί ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Eurobank Θοδωρής Καλαντώνης.

Στην εταιρεία αναμένεται να μεταφερθούν 1.200 εργαζόμενοι, οι οποίοι σήμερα απασχολούνται στην εσωτερική μονάδα διαχείρισης μη εξυπηρετούμενων δανείων της τράπεζας. Με την τιτλοποίηση των 7,5 δισ. ευρώ η τράπεζα πετυχαίνει τον στόχο της εμπροσθοβαρούς μείωσης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων της και σύμφωνα με την παρουσίαση που έκανε η διοίκηση της τράπεζας στους αναλυτές για τα οικονομικά αποτελέσματα του 9μηνου μετά την τιτλοποίηση-μαμούθ, τα NPEs θα περιορισθούν στα 6,4 δισ. ευρώ με στόχο τα 3,4 δισ. ευρώ στο τέλος του 2021.

Ομόλογα-Cairo

Με την τιτλοποίηση των 7,5 δισ. ευρώ μη εξυπηρετούμενων δανείων του project Cairo, στο οποίο συμπεριλαμβάνονται 21.000 μη εξυπηρετούμενα στεγαστικά δάνεια (σ.σ. και σε ελβετικό φράγκο), επιχειρηματικά αλλά και 15.000 καταναλωτικά με προσημείωση ακινήτου, θα εκδοθούν τρεις σειρές ομολόγων:

– Οι senior τίτλοι, μέγιστης διαβάθμισης, ύψους 2,6 δισ. ευρώ, για τους οποίους η τράπεζα θα αιτηθεί ισόποση εγγύηση από το ελληνικό δημόσιο μέσω της δυνατότητας που δίνει ο νόμος για το σχέδιο «Ηρακλής».

– Οι mezzanine, μεσαίας διαβάθμισης, ύψους 1,2-1,4 δισ. ευρώ, εκ των οποίων το 80% θα δοθεί στους μετόχους και το 20% στον επενδυτή, δηλαδή στο σχήμα doValue-Fortress.

– Οι junior, κατώτατης διαβάθμισης, ύψους 3,6 δισ. ευρώ: το 51% αυτών θα πωληθεί στους επενδυτές και το 49% θα μοιραστεί στους μετόχους.

Καθαρή νέα Eurobank

Μετά την τιτλοποίηση η νέα Eurobank θα επικεντρωθεί όπως κατ’ επανάληψη έχει επισημάνει η διοίκησή της στη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων με αιχμή τους κλάδους του τουρισμού, της ενέργειας, αλλά και των μεγάλων έργων υποδομής. Παράλληλα, η τράπεζα θα ρίχνει βάρος και στη χρηματοδότηση στεγαστικών δανείων.

Σχετικα αρθρα

Με αρνητικό επιτόκιο καταθέσεις στην Ελληνική Τράπεζα!

admin

Eurobank: Ικανοποιητικές οι δύο προσφορές για το mega deal

admin

Τρια καμπανάκια από ΤτΕ για τα κόκκινα δάνεια

admin

Με ποιες αλλαγές πάει… Βρυξέλλες ο Ηρακλής

admin

Ενδιαφέρον από ξένους επενδυτές για την Alpha Bank

admin

UniCredit: Στα 1,9 δισ. ευρώ τα κέρδη β’ τριμήνου

admin

Κεντρική Τράπεζα Τουρκίας: Μείωσε τα επιτόκια στο 19,75%

admin

Ο Ντράγκι παρέδωσε τη σκυτάλη στη Λαγκάρντ σε πανηγυρική τελετή

admin

Νέο πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου από την Τράπεζα Κύπρου

admin

Στα $4,3 δισ. υποχώρησαν τα κέρδη της UBS το 2019

admin

ΤτΕ: Μειώνεται το κόστος των εταιρικών δανείων ως 1 εκατ.

admin

Bild: Ο κόμης… Ντράγκουλας ρουφάει το αίμα των καταθέσεών μας

admin

Αναβάθμισε τις ελληνικές τράπεζες η S&P

admin

Με κλιμακωτό επιτόκιο το σχέδιο ΤΧΣ για τις τράπεζες

admin

Eurobank: Δημιούργησε διατραπεζική πλατφόρμα είσπραξης απαιτήσεων

admin

Μόλις οκτώ ρυθμίσεις προστασίας α’ κατοικίας σε 17 εβδομάδες!

admin

Alpha Bank: Τιτλοποίηση «κόκκινων» στεγαστικών 1,9 δισ. 

admin

Αυξήθηκαν 50% τα κέρδη της ΕΚΤ, στα 2,4 δισ. το 2019

admin