Image default
Must Read Πρώτο Θέμα

Ο παραλίγο «μαύρος» Σεπτέμβρης που πέρασε στα ψιλά…

Μπορεί όλος ο κόσμος όπως και η χώρα μας να διανύουν περίοδο χρηματοπιστωτικής ευφορίας όμως μόλις τρεις μήνες πριν γλυτώσαμε κυριολεκτικα από το στόμα του λύκου… Πάλι…

Όπως φαίνεται από την πλήρη ανάλυση της BIS που δημοσιεύει σήμερα το sofokleous10.gr πέραν της μείωσης επιτοκίων από τη Fed, o φετινός Σεπτέμβριος σφραγγίστηκε και από τις παρεμβάσεις της ,ύψους άνω των 400 δισ. δολαρίων, έναντι να οδηγηθεί χαμηλότερα το overnight repo rate και να αποκατασταθεί η έλλειψη ρευστότητας που έπληξε την αγορά βραχυπρόθεσμου δανεισμού των ΗΠΑ.

Παρόλο που η έλλειψη ρευστότητας στην αρχή είχε αποδοθεί σε συγκυριακούς λόγους εντούτοις το γεγονός ότι έως τις 10 Οκτωβρίου η Fed κατέστησε μόνιμες τις παρεμβάσεις, διοχετεύοντας καθημερινά στην αγορά overnight 75 δισ. την ημέρα,αποτέλεσε μια λαμπρή απόδειξη του ελλείμματος πίστης στην διατραπεζική.

Η ΕΚΤ την ίδια ακριβώς περίοδο ανακοίνωσε νέα ποσοτική χαλάρωση με ταυτόχρονη μείωση των επιτοκίων και νέο πρόγραμμα χορήγησης φθηνού χρήματος, μέσω της νέας σειράς τριμηνιαίων στοχευμένων πράξεων αναχρηματοδότησης, το επονομαζόμενο TLTRO III. Τυχαίο;

Βέβαια το TLTRO III στον πρώτο γύρο του δεν είχε και την ανάλογη ζήτηση- μόλις 3,4 δισ. ευρώ, με τους αναλυτές να περιμένουν minimum απορρόφηση της τάξης των 20 δισ. ευρώ τουλάχιστον-καταδεικνύοντας ότι δεν υπάρχει ακόμα επαρκής ζήτηση για υγιή δάνεια.

Τρεις μήνες μετά τις παραπάνω συνδυασμένες παρεμβάσεις των Κεντρικών Τραπεζών, έρχεται λοιπόν η ανάλυση της BIS να αποκαλύψει σε όσους «διαβάζουν» προσεχτικά, ότι χάρη στις δύο παραπάνω δράσεις γλυτώσαμε πολύ χειρότερες πιθανότατα καταστάσεις από το 2008.

Η BIS στο αναλυτικό της σημείωμα που δημοσιεύθηκε στις 8 Δεκέμβρη με τίτλο September stress in dollar repo markets: passing or structural? επιβεβαίωσε το γεγονός ότι στα μέσα του Σεπτέμβρη υπήρξε πράγματι κίνδυνος για ένα νέο 2008, αλλά τον ξεπεράσαμε χάρη στην αμεσότητα της παρέμβασης της Fed στις 17 Σεπτέμβρη και με την υποστήριξη των μέτρων που ανακοίνωσε η ΕΚΤ.

Η BIS αναφέρεται αναλυτικά στον συνδυασμό «συμπτώσεων» που έπληξαν την διατραπεζική το φθινόπωρο όπως:

– H συρρίκνωση της διαθέσιμης ρευστότητας στο αμερικάνικο τραπεζικό σύστημα λόγω φορολογικών υποχρεώσεων κ.α

– Οι συνεχείς ανατροπές στις προσδοκίες σχετικά με την εμπορική συμφωνία ΗΠΑ – Κίνας με άμεσο πλήγμα στους δείκτες της μεταποίησης και το πιο σημαντικό από όλα,

– Οι ακραίες μοχλεύσεις επενδυτικών Hedge Funds που οδήγησαν την αγορά repo  μέσω της οποίας διασφαλιζόταν η ρευστότητα στο σύστημα σε απόλυτο «πάγωμα», λόγω της έλλειψης εμπιστοσύνης μεταξύ των τραπεζών.

Όλα αυτά εκτόξευσαν στα ύψη το overnight επιτόκιο για repos με αποτέλεσμα ισχυρά hedge Funds με άμεση διασύνδεση στο τραπεζικό σύστημα, να απειληθούν άμεσα με χρεοστάσιο.

Για όσους θυμούνται ότι τον Σεπτέμβρη του 2008 η Lehman Brothers κήρυξε χρεοστάσιο ακριβώς μετά από ένα τέτοιο «πάγωμα» της αγοράς repos μέσω της οποίας διασφαλιζόταν η επάρκεια της ημερήσιας ρευστότητας της, είναι κατανοητό ότι στην ουσία γλυτώσαμε από το στόμα του λύκου!

Αν η Fed δεν είχε δείξει εξαιρετικά μεγάλη ετοιμότητα, κάνοντας στροφή 180 μοιρών της συσφικτικής πολιτικής της και η ΕΚΤ δεν είχε ήδη δώσει «πλάτη» με την άμεση επιστροφή της σε ποσοτική χαλάρωση, τότε σύμφωνα με την ανάλυση της BIS, το διεθνές τραπεζικό σύστημα θα είχε ζήσει πολύ μεγαλύτερες περιπέτειες από τις αντίστοιχες του 2008, καθώς οι συνέπειες των παρολίγο φετινών χρεοστασίων θα ήταν πολλαπλάσιες.

Το μέγεθος του προβλήματος αποκαλύπτεται από τους αριθμούς.

Η Fed διοχεύτευσε στις αγορές repoς πάνω από 322 δισ. δολ. σε δύο μόλις μήνες έναντι να κρατήσει ανοικτές τις «κάνουλες» της βραχυπρόθεσμης αναχρηματοδότησης του συστήματος και κυρίως των επενδυτικών Hedge Funds με διεθνή δραστηριότητα.

Μάλιστα το εν λόγω πρόγραμμα παραμένει ανοικτό μέχρι τα τέλη του Ιανουαρίου του 2020. Αυτό προδίδει μια πολύ μεγάλη αλήθεια.

Ότι η αμερικανική αγορά repos μέσω της οποίας εκκαθαρίζονται καθημερινά συμβόλαια επαναγοράς της τάξης του ενός τρισ. δολαρίων τουλάχιστον, δεν έχει ακόμα επανακτήσει ούτε την ισορροπία της, αλλά ούτε και την εμπιστοσύνη μεταξύ των μελών της.

Γι’ αυτό ακριβώς η FED κρατάει «ανοικτό» το πρόγραμμα.

Ολόκληρο το σημείωμα:

Η πίεση που επικράτησε τον Σεπτέμβριο στην αγορά των repos ήταν προσωρινή ή αποτελεί διαρθρωτικό παράγοντα;

Οι εντάσεις που σημειώθηκαν στα μέσα Σεπτεμβρίου στην αγορά δολαρίων των ΗΠΑ για τις συμφωνίες επαναγοράς (repos) ήταν ιδιαίτερα ασυνήθιστες. Τα επιτόκια repo συνήθως κυμαίνονται σε ημερήσια κλίμακα 10 μονάδων βάσης ή το πολύ 20 μονάδες βάσης. Στις 17 Σεπτεμβρίου, το εξασφαλισμένο επιτόκιο μίας ημέρας (SOFR) – το νέο επιτόκιο αναφοράς για την περίοδο μίας ημέρας που βασίζεται στην αγορά συμφωνιών επαναγοράς – υπερδιπλασιάστηκε και το ενδοημερήσιο εύρος σημείωσε άνοδο περίπου στις 700 μονάδες βάσης. Η ενδοημερήσια μεταβλητότητα στο ποσοστό των ομοσπονδιακών κεφαλαίων ήταν επίσης ασυνήθιστα υψηλή. Οι λόγοι αυτής της διαταραχής έχουν συζητηθεί εκτενώς και οι εξηγήσεις περιλαμβάνουν μια ημερομηνία λήξης για τους εταιρικούς φόρους των ΗΠΑ και έναν μεγάλο διακανονισμό τίτλων του δημοσίου των ΗΠΑ. Ωστόσο, κανένας από αυτούς τους προσωρινούς παράγοντες δεν μπορεί να εξηγήσει απολύτως το τεράστιο άλμα στις τιμές των repos.

Αυτό το πλαίσιο επικεντρώνεται στην κατανομή ρευστοποιήσιμων περιουσιακών στοιχείων στο αμερικανικό τραπεζικό σύστημα καθώς και στο πώς μετατράπηκε σε έναν υποκείμενο διαρθρωτικό παράγοντα που θα μπορούσε να ενισχύσει την αντίδραση στις τιμές των repos. Οι αγορές repos στις ΗΠΑ βασίζονται σε μεγάλο βαθμό σε τέσσερις τράπεζες ως οριακοί δανειστές. Καθώς η σύνθεση των ρευστοποιήσιμων περιουσιακών στοιχείων τους κατέστη περισσότερο μονομερής έναντι των αμερικανικών κρατικών ομολόγων, μειώθηκε η ικανότητά τους να παρέχουν χρηματοδότηση σε σύντομο χρονικό διάστημα στις αγορές repos. Ταυτόχρονα, η αυξημένη ζήτηση για χρηματοδότηση από τα μοχλευμένα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα (πχ τα αμοιβαία κεφάλαια αντιστάθμισης κινδύνου) μέσω των κρατικών repos φαίνεται ότι έχει επιδεινώσει την πίεση των προσωρινών παραγόντων. Τέλος, η πίεση μπορεί να έχει ενισχυθεί εν μέρει από τις συνέπειες υστέρησης που προκαλούνται από μια μακρά περίοδο άφθονων αποθεμάτων, λόγω των μεγάλων αγορών περιουσιακών στοιχείων της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ.

Μια συναλλαγή repo είναι ένα βραχυπρόθεσμο (συνήθως μίας ημέρας) εξασφαλισμένο δάνειο, στο οποίο ο δανειολήπτης (σε μετρητά) παρέχει στον δανειστή μια εγγύηση (συνήθως κρατικά ομόλογα), με τη δέσμευση να το αγοράσει αργότερα στην ίδια τιμή συν το επιτόκιο. Οι αγορές repos αναδιανέμουν τη ρευστότητα μεταξύ των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων: όχι μόνο στις τράπεζες (όπως στην περίπτωση της αγοράς ομοσπονδιακών κεφαλαίων), αλλά και στις ασφαλιστικές εταιρείες, τους διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων, τα κεφάλαια χρηματαγοράς και άλλους θεσμικούς επενδυτές. Με αυτόν τον τρόπο, βοηθούν τις άλλες χρηματοπιστωτικές αγορές να λειτουργούν ομαλά. Έτσι, οποιαδήποτε συνεχής διαταραχή στην αγορά αυτή, με ημερήσιο κύκλο εργασιών στην αμερικανική αγορά περίπου 1 τρισεκατομμυρίου δολαρίων, θα μπορούσε γρήγορα να διαδοθεί μέσω του χρηματοπιστωτικού συστήματος. Το πάγωμα των αγορών repos στα τέλη του 2008 ήταν μία από τις πιο επιζήμιες πτυχές της Μεγάλης Οικονομικής Κρίσης (GFC).

Τα ρευστοποιημένα περιουσιακά στοιχεία των αμερικανικών τραπεζών και η σύνθεσή τους έχουν αλλάξει σημαντικά από τη Μεγάλη Οικονομική Κρίση. Οι διαδοχικοί γύροι αγορών περιουσιακών στοιχείων μεγάλης κλίμακας μείωσαν την ελεύθερη κυκλοφορία των μακροπρόθεσμων αμερικανικών κρατικών ομολόγων που ήταν διαθέσιμα στην αγορά από το τέλος του 2008 ως τον Οκτώβριο του 2014. Από την άλλη πλευρά, οι τράπεζες συσσώρευσαν μεγάλα ποσά ισοζυγίου αποθεματικού που αμείβονταν με τα επιτόκια των αποθεμάτων της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (IOER) (γράφημα A.1, αριστερός πίνακας, κόκκινη γραμμή). Αφού η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ άρχισε να καταγράφει τον ισολογισμό της τον Οκτώβριο του 2017, τα αποθεματικά μειώθηκαν γρήγορα αλλά με ομαλό τρόπο, όπως είχε προβλεφθεί. Παράλληλα, τα χαρτοφυλάκια των αμερικανικών κρατικών ομολόγων αυξήθηκαν, σχεδόν τριπλασιάστηκαν μεταξύ του τέλους του 2013 και του δεύτερου τριμήνου του 2019 (μπλε γραμμή).

Καθώς τα επιτόκια repo άρχισαν να αυξάνονται πάνω από το IOER από τα μέσα του 2018 λόγω της μεγάλης έκδοσης κρατικών ομολόγων, υπήρξε αξιοσημείωτη εξέλιξη: το αμερικανικό τραπεζικό σύστημα στο σύνολό του, ο μέχρι στιγμής καθαρός πάροχος εγγυήσεων, έγινε καθαρός πάροχος κεφαλαίων στις αγορές repos. Οι τέσσερις μεγαλύτερες αμερικανικές τράπεζες μετατράπηκαν ειδικά σε βασικούς παράγοντες: η καθαρή δανειοδοτική τους θέση (αντιστρεπτά repo περιουσιακά στοιχεία μείον στοιχεία του Παθητικού) αυξήθηκε ταχύτατα και έφτασε περίπου στα 300 δισεκατομμύρια δολάρια στα τέλη Ιουνίου 2019 (Διάγραμμα A.1, κεντρικός πίνακας, κόκκινες ράβδοι). Ταυτόχρονα, οι επόμενες 25 μεγαλύτερες τράπεζες μείωσαν τη ζήτησή τους για χρηματοδότηση repo, κάνοντας θετική την καθαρή θέση repo του τραπεζικού τομέα (κεντρικός πίνακας, διακεκομμένη γραμμή). Οι τέσσερις μεγάλες τράπεζες φαίνεται να έχουν μετατραπεί σε οριακό δανειστή, πιθανώς επειδή οι άλλες τράπεζες δεν διαθέτουν την ίδια κλίμακα και οι μη τραπεζικοί προμηθευτές μετρητών, όπως τα αμοιβαία κεφάλαια χρηματαγοράς (ΑΚΧΑ), έπληξαν τα όρια έκθεσης (δείτε παρακάτω).

Παράλληλα με τον αυξανόμενο ρόλο των τεσσάρων μεγαλύτερων τραπεζών στην αγορά repos, οι ρευστοποιήσεις των περιουσιακών στοιχείων τους αυξήθηκαν όλο και περισσότερο έναντι των αμερικανικών κρατικών ομολόγων, πολύ περισσότερο σε σύγκριση με τις άλλες μικρότερες τράπεζες (Διάγραμμα Α.1, δεξιός πίνακας). Από το δεύτερο τρίμηνο του 2019, μόνο οι τέσσερις μεγάλες τράπεζες αντιπροσώπευαν το 50% των συνολικών τίτλων του Δημοσίου που κατείχαν οι τράπεζες στις ΗΠΑ – οι 30 μεγαλύτερες τράπεζες κατείχαν περίπου το 90% (Διάγραμμα Α.2, αριστερός πίνακας). Ταυτόχρονα, οι τέσσερις μεγαλύτερες τράπεζες κατείχαν μόνο περίπου το 25% των αποθεματικών (δηλαδή χρηματοδότηση που θα μπορούσαν να προμηθεύσουν σε σύντομο χρονικό διάστημα στις αγορές repos).

Τα ταμειακά υπόλοιπα που κρατούνται στο Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ στον λογαριασμό του Ομοσπονδιακού Αποθεματικού (Γενικός Λογαριασμός του Υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ) αυξήθηκαν σε μέγεθος και έγιναν πιο ασταθή, ιδίως μετά το 2015. Οι προκύπτουσες διαρροές και διακυμάνσεις στα αποθεματικά πιθανόν να είχαν μειώσει τα ταμειακά αποθέματα των μεγάλων τεσσάρων τραπεζών καθώς και την προθυμία τους να δανείσουν στην αγορά repos. Μετά την αναστολή του ανώτατου ορίου του χρέους στις αρχές Αυγούστου του 2019, το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ ενέργησε γρήγορα για να αποκαταστήσει το ταμειακό του υπόλοιπο που χανόταν, χρησιμοποιώντας πάνω από 120 δισεκατομμύρια δολάρια αποθεμάτων μέσα σε 30 ημέρες μεταξύ 14 Αυγούστου και 17 Σεπτεμβρίου μόνο, ενώ το ήμισυ αυτού του ποσού χρησιμοποιήθηκε την τελευταία εβδομάδα αυτής της χρονικής περιόδου. Συγκριτικά, ενώ η απορροή της Ομοσπονδιακής Τράπεζας αφαίρεσε περίπου το πενταπλάσιο από το ποσό αυτό, το έπραξε σχεδόν μέσα σε δύο χρόνια (Διάγραμμα Α.2, κεντρικός πίνακας).

Εκτός από αυτές τις μεταβολές στη δομή της αγοράς και τη σύνθεση του ισολογισμού, υπάρχουν κι  άλλοι παράγοντες που βοηθούν να εξηγηθεί ο λόγος που οι τράπεζες δεν δανείζουν στην αγορά repos παρά τις ελκυστικές ευκαιρίες για κέρδος.  Η μείωση της δραστηριότητας στη χρηματαγορά είναι ένα φυσικό παραπροϊόν της επέκτασης των ισολογισμών της κεντρικής τράπεζας. Αν παραμείνει για παρατεταμένο χρονικό διάστημα, μπορεί να έχει αποτέλεσμα υστέρησης, το οποίο εμποδίζει τη λειτουργία της αγοράς. Για παράδειγμα, οι εσωτερικές διαδικασίες και οι γνώσεις που χρειάζονται οι τράπεζες για την εξασφάλιση ταχείας και ομαλής λειτουργίας της αγοράς μπορεί να αρχίσουν να υποχωρούν. Αυτό θα μπορούσε να λάβει τη μορφή έλλειψης εμπειρίας του προσωπικού καθώς και λιγότερους διαμορφωτές της αγοράς, επιβραδύνοντας έτσι τις εσωτερικές διαδικασίες. Επιπλέον, για τις κανονιστικές απαιτήσεις – δείκτης κάλυψης ρευστότητας – τα αποθεματικά και τα κρατικά ομόλογα είναι υψηλής ποιότητας ρευστά περιουσιακά στοιχεία (HQLA) ισοδύναμης αξίας. Στην πράξη όμως, ειδικά όταν διαχειρίζονται εσωτερικές ανάγκες ρευστότητας εντός της ημέρας, οι τράπεζες προτιμούν να διατηρούν αποθεματικά για ανώτερη διαθεσιμότητα.

Οι μεταβολές του δανεισμού με repo και του δανεισμού από μη τραπεζικούς συμμετέχοντες ενδέχεται να διαδραμάτισαν επίσης κάποιο ρόλο στην αύξηση του επιτοκίου των repos. Τα σχόλια της αγοράς δείχνουν ότι, στα προηγούμενα τρίμηνα, οι μοχλευμένοι παράγοντες (πχ τα κεφάλαια αντιστάθμισης κινδύνου) αύξησαν τη ζήτηση για κρατικά repos για τη χρηματοδότηση συναλλαγών αρμπιτράζ μεταξύ ομολόγων μετρητών και παραγώγων. Από το 2017, τα ΑΚΧΑ δανείζουν σε ένα ευρύτερο φάσμα αντισυμβαλλομένων σε συμφωνίες επαναγοράς (repos), συμπεριλαμβανομένων των αμοιβαίων κεφαλαίων αντιστάθμισης κινδύνου (hedge funds), τα οποία ενδέχεται να αποκομίζουν υψηλότερες αποδόσεις. Αυτές οι συναλλαγές εκκαθαρίζονται από την Εταιρεία Εκκαθάρισης Εισοδήματος (FICC), με διαμεσολαβητή χορηγό (συνήθως τράπεζα ή διαμεσολαβητή της αγοράς) που αναλαμβάνει τον πιστωτικό κίνδυνο. Η προκύπτουσα αξιοσημείωτη άνοδος των repos που έχουν εκκαθαριστεί από την FICC συνδέει έμμεσα αυτές τις πλευρές. Ωστόσο, τον Σεπτέμβριο οι ποσότητες μειώθηκαν και τα επιτόκια αυξήθηκαν, γεγονός που υποδηλώνει ύπαρξη απροθυμίας και από την πλευρά των ΑΚΧΑ να δανείζονται σε αυτές τις αγορές (Διάγραμμα Α.2, δεξιά στήλη). Σύμφωνα με στοιχεία της αγοράς, υπήρχε ανησυχία όσον αφορά τα ΑΚΧΑ για ενδεχόμενες μεγάλες εξαγορές εξαιτίας ισχυρών προηγούμενων εισροών. Τα όρια έκθεσης του αντισυμβαλλομένου ενδέχεται να έχουν συμβάλει στην πτώση των ποσοτήτων, δεδομένου ότι αυτά τα repos αντιπροσωπεύουν πλέον σχεδόν το 20% του συνόλου που παρέχουν τα ΑΚΧΑ.

Από τις 17 Σεπτεμβρίου, η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ έχει λάβει διάφορα μέτρα για την παροχή περισσότερων αποθεμάτων και την ανακούφιση από την πίεση της αγοράς repo. Οι ενέργειες αυτές επεκτάθηκαν στο πεδίο εφαρμογής ως τις προθεσμιακές συμφωνίες επαναγοράς (δύο ως έξι εβδομάδων) και αυξήθηκαν σε μέγεθος και χρονικό ορίζοντα (τουλάχιστον μέχρι τον Ιανουάριο του 2020).  Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ ανακοίνωσε ακόμη στις 11 Οκτωβρίου την αγορά κρατικών ομολόγων με αρχικό ρυθμό 60 δισ. δολαρίων τον μήνα για να αντισταθμίσει την αύξηση των μη αποθεματικών υποχρεώσεων (πχ TGA). Αυτές οι συνεχιζόμενες επιχειρήσεις έχουν καλμάρει τις αγορές.

Την ίδια ημέρα, το πραγματικό επιτόκιο των ομοσπονδιακών κεφαλαίων αυξήθηκε μόνο κατά 5 μονάδες βάσης στο 2,30% (πάνω από το ανώτατο όριο του στόχου των ομοσπονδιακών κεφαλαίων), αλλά το ημερήσιο όριο αυξήθηκε σε σχεδόν 200 μονάδες βάσης, από ένα χαρακτηριστικό εύρος μικρότερο από 10 μονάδες βάσης.

Ομιλία 332 του J. Williams με τίτλο «Money markets and the federal funds rate: the path forward», Ομοσπονδιακή Τράπεζα της Νέας Υόρκης στις 17 Οκτωβρίου 2019.

Οι ανησυχίες σχετικά με τη λειτουργία της αγοράς λόγω της μειωμένης δραστηριότητας διατραπεζικών συναλλαγών σε ένα πλούσιο καθεστώς αποθεματικών αποτέλεσε σημαντικό ζήτημα πίσω από τη μετάβαση της Κεντρικής Τράπεζας της Νορβηγίας σε σύστημα βασισμένο σε ποσοστώσεις το 2011.

Επιτροπή αγορών, μεγάλοι ισολογισμοί κεντρικής τράπεζας και λειτουργία της αγοράς, αριθ. 11, Οκτώβριος 2019.

Βλέπε άρθρο των I. Aldasoro, T. Ehlers και Eren με τίτλο «Can CCPs reduce repo market inefficiencies?», BIS Quarterly Review, Δεκέμβριος 2017, σελ. 13-14.

Στις 18-20 Σεπτεμβρίου, προσέφερε repos μίας ημέρας σε βασικούς διαπραγματευτές συνολικού ύψους 75 δισ. δολαρίων, έναντι κρατικών, χρεογράφων πιστωτικών ιδρυμάτων και εγγυήσεων που προέρχονται από τιτλοποιημένα στεγαστικά δάνεια. Από τις 15 Νοεμβρίου, προσφέρθηκαν 2 φορές την εβδομάδα τουλάχιστον 120 δισεκατομμύρια δολάρια σε ημερήσια repos διάρκειας μίας ημέρας, καθώς και τουλάχιστον 35 δισεκατομμύρια δολάρια σε repos διάρκειας 2 εβδομάδων. Προσφέρθηκαν επίσης εβδομαδιαίως τουλάχιστον 15 δισεκατομμύρια δολάρια για repos διάρκειας 4 ή 6 εβδομάδων.

Σχετικα αρθρα

Οι επενδυτές θα ανταμειφθούν για την υπομονή τους στην ευρωζώνη

admin

Πώς να βοηθήσετε την ελληνική οικονομία πίνοντας

admin

ΔΝΤ: «Κλειστά χαρτιά» για αφορολόγητο, βλέπει πρόοδο στο θέμα του χρέους

admin

ΕΚΤ: Τελευταία συνεδρίαση υπό τον Ντράγκι – Ποια τα πέντε βασικά ερωτήματα

admin

Χοντραίνουν το παιχνίδι οι κεντρικές τράπεζες

admin

Η σιωπηρή πτώση της λιτότητας

admin

DW: Η Ελλάδα αρνείται να πάρει πίσω πρόσφυγες από τη Γερμανία

admin

Κορονοϊός: Το παγκόσμιο οικονομικό σοκ θα είναι τεράστιο – και ο πανικός μπορεί να καθυστερήσει την ανάκαμψη

admin

Το Ισραήλ στα 70 του: ο τυμπανιστής, ο αρτοποιός, ο διασώστης

admin

Η έλλειψη μεταρρυθμίσεων είναι μεγαλύτερος κίνδυνος για την Ευρώπη από το Brexit

admin

Η αναταραχή ανοίγει νέο κεφάλαιο με τη νίκη του Τσίπρα

admin

Μόνο μια μείωση 0,5% των επιτοκίων της Fed θα κάνει τη διαφορά

admin

Μπαράζ road shows από τις εισηγμένες

admin

Σχεδόν αδύνατη γίνεται η πρόσβαση των ελληνικών ΜμΕ στη χρηματοδότηση

admin

Το γερμανικό σχέδιο για το χρέος: Φτωχή ελάφρυνση, πλούσιο μαξιλάρι!

admin

Ernst & Young:Ποσοστό 81% των στελεχών επιχειρήσεων στην Ελλάδα θεωρεί δεδομένη τη διαφθορά

admin

Δε βιάζεται με την αξιολόγηση το ΔΝΤ

admin

H πρόταση της ΝΔ για τη ΔΕΗ

admin