Image default
Οικονομία

Προϋπολογισμός : Το ισχυρό χαρτί της κυβέρνησης για τα πρωτογενή πλεονάσματα

Ψηφίζεται σε δύο 24ωρα ο πρώτος προϋπολογισμός της κυβέρνησης Μητσοτάκη και στο Μέγαρο Μαξίμου τα βλέμματα είναι στραμμένα στην ομιλία του πρωθυπουργού, η οποία ενδεχομένως να κρύβει έκπληξη με ανακοίνωση νέων θετικών μέτρων.  Για την κυβέρνηση αποτελεί βασική επιδίωξη και συνάμα στοίχημα να είναι ο τελευταίος που “κουβαλά” το βάρος των δεσμεύσεων για υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα, με μείωσή τους από το 2021 κάτω του 3,5% που προβλέπει η προηγούμενη συμφωνία.

Το ισχυρό χαρτί είναι  η υλοποίηση των υποσχέσεων του κ. Κυριάκου Μητσοτάκη και η καλή πορεία της οικονομίας αποτελεί βασική προτεραιότητα, με επιδίωξη τη βελτίωση της ποιότητας των πολιτών, κεφαλαιοποιώντας πολιτικά, φυσικά, τις επιδόσεις. Στην Ηρώδου Αττικού γνωρίζουν πολύ καλά πως οι πολίτες πλέον δεν αφήνουν περιθώρια για επικοινωνιακά τεχνάσματα, αλλά οι πράξεις για βελτίωση των τομέων οικονομίας, υγείας, εργασίας αλλά και στο θέμα των φόρων είναι το κριτήριο για την επιβράβευση ή μη της εκάστοτε διακυβέρνησης.

Τα πιθανά θετικά αποτελέσματα των προσωρινών στοιχείων εκτέλεσης του προϋπολογισμού για τον μήνα Νοέμβριο ανοίγουν το δρόμο για επιπλέον θετικά μέτρα, τα οποία πιθανότητα να ανακοινώσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την ολοκλήρωση της συζήτησης του προϋπολογισμού στη Βουλή.

Ωρα για τα πλεονάσματα

Από την κυβέρνηση διαμηνύουν πως η ελληνική πλευρά θα θέσει το ζήτημα των πρωτογενών πλεονασμάτων  εντός του 2020 και της μείωσης κάτω του 3,5% από το 2021, όπου σε πρώτη φάση η συζήτηση θα ανοίξει, ενδεχομένως, σε επίπεδο Eurogroup πρώτο εξάμηνο  του νέου έτους.

Στο μεταξύ, την Τρίτη, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει συνάντηση με την νέα επικεφαλής της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία θα παραθέσει ειδικό αποχαιρετιστήριο δείπνο στη Φρανκφούρτη για την αποχώρηση του Μπενουά Κερέ, μέλους της εκτελεστικής επιτροπής. Στο δείπνο θα βρίσκονται, μεταξύ άλλων,  ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας, καθώς και οι κεντρικοί τραπεζίτες της Ευρωζώνης.

Οι παρεμβάσεις που έχει κάνει η παρούσα κυβέρνηση στην οικονομία αναμένεται να κυριαρχήσουν στην κορύφωση της συζήτησης του προϋπολογισμού στη Βουλή, όπως η η μόνιμη μείωση του ΕΝΦΙΑ, μείωση συντελεστών φορολόγησης, η  βελτίωση του πλαισίου ρυθμίσεων οφειλών των πολιτών προς την εφορία, η απλοποίηση των διαδικασιών για την προστασία της πρώτης κατοικίας και παράτασης του υφιστάμενου πλαισίου κατά τέσσερις μήνες, η προκαταβολή διευρυμένου επιδόματος θέρμανσης, η έκτακτη ενίσχυση σε περισσότερους από 950.000 οικονομικά αδύναμους.

Μεταξύ των παρεμβάσεων της κυβέρνησης Μητσοτάκη αποτελεί η κατάργηση των κεφαλαιακών περιορισμών, αλλά και το ξεπαγωμα επενδυτικών έργων και αποκρατικοποιήσεων, αλλά και η ολοκλήρωση της αποπληρωμής του ακριβού τμήματος των δανείων του ΔΝΤ.

Σχετικα αρθρα

Moody’s: Επικίνδυνος «μαύρος κύκνος» ο κοροναϊός

admin

Χρηματιστήριο: Κλείσιμο με πτώση λόγω κοροναϊού

admin

Τέλη κυκλοφορίας 2020: Επτά ερωτήσεις – απαντήσεις πριν τα ειδοποιητήρια

admin

Με πτώση άνοιξε το Χρηματιστήριο Αθηνών

admin

Εικόνα σταθεροποίησης στο Χρηματιστήριο την Τετάρτη

admin

ΤτΕ : Καμπανάκι για την οικονομία – Ποιες είναι οι πρoκλήσεις

admin

Σταϊκούρας: Μέσα στην εβδομάδα οι ανακοινώσεις για το κοινωνικό μέρισμα

admin

Παράταση στην προστασία της πρώτης κατοικίας από πλειστηριασμούς

admin

WSJ: Πώς η Ελλάδα έγινε η «φωτεινή εξαίρεση» της μεταποίησης

admin

ΕΦΚΑ: Πώς θα βρείτε τα εκκαθαριστικά με τον επανυπολογισμό των συντάξεων

admin

Οριακές στιγμές για την Thomas Cook: Κρίσιμο ΔΣ για την αποφυγή της κατάρρευσης

admin

Τζόνσον : Εμπορικές συζητήσεις με ΗΠΑ πριν το… ξεκαθάρισμα με ΕΕ

admin

Οι περιβαλλοντικοί λόγοι που πλήττουν τις πωλήσεις κρέατος και εμφιαλωμένων ποτών

admin

Ασφαλιστικό: Ποιοι θα πάρουν γενναιόδωρες αυξήσεις στις συντάξεις -Ολες οι νέες διατάξεις

admin

Συντάξεις : Νέα κίνητρα – Ποιοι δημόσιοι υπάλληλοι ευνοούνται

admin

Από σήμερα Τρίτη το ειδικό εποχικό επίδομα, ποιοι το δικαιούνται

admin

Ρέγκλινγκ: Θέλουμε να εξασφαλίσουμε πως η Ελλάδα θα μπορεί να αποπληρώσει τα δάνεια

admin

ΟΑΕΔ : 14 ανοιχτά προγράμματα με 55.489 προσφερόμενες θέσεις απασχόλησης

admin