Image default
Οικονομία

Σήμερα παρουσιάζεται το νέο business plan της ΔΕΗ

Σήμερα παρουσιάζεται το πολυζυτημένο business plan της ΔΕΗ. Η Διοίκηση της επιχείρησης αποφάσισε τελικά να βάλει λουκέτο στις 14 λιγνιτικές μονάδες, που αποτελεί και πρωθυπουργική εξαγγελία.

Παράλληλα, στο επιχειρησιακό σχέδιο, εκτός από το θέμα των λιγνιτών, γίνεται αναφορά στη διείσδυση στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, στη μείωση του μισθολογικού κόστους μέσω της αποχώρησης εργαζομένων, στην αντιμετώπιση των ληξιπρόθεσμων χρεών και στη νέα εμπορική πολιτική μέσω καινούργιων τιμολογιακών πακέτων που θα εξαγγελθούν.

Πρόκειται για επιχειρησιακό σχέδιο που επικαιροποίησε εταιρεία McKinsey & Company στο πλαίσιο των αλλαγών που επιθυμεί να δρομολογήσει η κυβέρνηση ώστε να ανακάμψει η Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού.

Θα πρέπει να τονιστεί πάντως ότι η αναλυτική παρουσίαση θα γίνει τους επενδυτές τον Ιανουάριο του 2020 ώστε να συνδυαστεί με την απόπειρα έκδοσης ομολόγου.

«Λουκέτο» στις 14 μονάδες λιγνίτη

Θα υπάρξει ταχύτατη απεξάρτηση από τον λιγνίτη καθώς θα μπει «λουκέτο» στις συνολικά 14 μονάδες φαιάνθρακα αφού το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας έχει πολλές φορές τονίσει ότι προκαλούν αρνητική επιβάρυνση της τάξης των 200 έως 300 εκατομμυρίων ευρώ το χρόνο. Μέχρι το έτος 2022 θα έχουν τεθεί εκτός λειτουργίας μονάδες ισχύος μόλις 1 GW (γιγαβάτ) επί συνόλου 3,9 GW ενώ η πλειοψηφία των σταθμών θα κλείσει το 2025. Άμεσα θα κλείσουν οι μονάδες της Καρδιάς 1,2 που είναι ούτως ή άλλως εκτός συστήματος εξαιτίας της εξάντλησης των ωρών λειτουργίας για περιβαλλοντικούς λόγους, ενώ οι αντίστοιχες μονάδες της Καρδιάς 3 και 4 θα σφραγιστούν το 2021. Το έτος 2020 θα κλείσει η μονάδα του Αμύνταιου 1 και 2 ενώ για το 2022 δρομολογείται το κλείσιμο άλλων έξι μονάδων, ήτοι το πρώτο εξάμηνο του εν λόγω έτους οι μονάδες 1 και 2 του Αγίου Δημητρίου και το δεύτερο εξάμηνο του Αγίου Δημητρίου 3 και 4 και της Μεγαλόπολης 3 και 4. Από το 2023 έως το 2028 μονάχα η υπερσύγχρονη μονάδα της Πτολεμαΐδας 5 ισχύος 660 MW θα λειτουργεί.

Διείσδυση στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ)

Το μερίδιο της ΔΕΗ στις ΑΠΕ αυτή τη στιγμή κυμαίνεται στο 3%. Φιλοδοξία της επιχείρησης είναι να ξεπεράσει το 10% που προέβλεπε το προηγούμενο business plan μέσα στα επόμενα δύο χρόνια. Άλλωστε στο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ) αποτυπώνεται μια αύξηση του μεριδίου των Ανανεώσιμων Πηγών στην τελική κατανάλωση ενέργειας από το 32% στο 35% μέχρι το έτος 2030.

Μείωση του προσωπικού κατά περίπου 5.000 άτομα

Το business plan εκτιμάται θα προβλέπει μέτρα μείωσης του προσωπικού. Αναμένεται ότι θα αποχωρήσουν περίπου 5.000 εργαζόμενοι (πολλοί εκ των οποίων ανήκουν στην κατηγορία βαρέων και ανθυγιεινών και είναι μεγάλης ηλικίας, σε αντίθεση με τους διοικητικούς υπαλλήλους που είναι νεότεροι) είτε με την παροχή κινήτρων εθελούσιας εξόδου είτε με μετακίνησή τους στον Δημόσιο τομέα. Η σχετική διαδικασία θα ξεκινήσει όπως όλα δείχνουν από την άνοιξη που θα σταματήσουν να καπνίζουν και τα πρώτα φουγάρα.

Αναφορικά με τις ληξιπρόθεσμες οφειλές που φθάνουν τα 2,7 με 2,8 δισεκατομμύρια ευρώ, το business plan εκτός από την πορεία του νέου προγράμματος διακανονισμού θα προβλέπει και τιτλοποιήσεις χρεών ύψους 1,5 δισεκατομμυρίων ευρώ που αναμένεται να πραγματοποιηθούν το πρώτο τρίμηνο του νέου έτους.

Τέλος αναμένεται να δοθεί έμφαση στη νέα εμπορική και τιμολογιακή πολιτική της εταιρείας. Αυτό αναμένεται να γίνει μέσω νέων τιμολογιακών πακέτων που θα απευθύνονται σε συγκεκριμένες κατηγορίες καταναλωτών, στο πλαίσιο και των αντίστοιχων κινήσεων του ανταγωνισμού.

Σχετικα αρθρα

Ιστορική συμφωνία ΗΠΑ – ΕΕ για μείωση των δασμών

admin

Κοροναϊός : Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για την έκπτωση στα ενοίκια

admin

Δίνεται παράταση για την επιστρεπτέα προκαταβολή έως 28 Σεπτεμβρίου

admin

Προκαταβολή φόρου : Πρώτα η πληρωμή της δόσης και μετά η μείωση

admin

ΕΛΣΤΑΤ: Μείωση 3,8% στον γενικό δείκτη κύκλου εργασιών στη Βιομηχανία τον Ιούνιο

admin

Αυτοματοποιημένες οι καταχωρίσεις στο Γενικό Εμπορικό Μητρώο

admin

Βορίδης : Ευτυχώς που δεν εισακούεται ο κ. Τσίπρας

admin

«Κλειδωμένα» παραμένουν δύο στα τρία ξενοδοχεία

admin

Πόλεμος Βρούτση – Αχτσιόγλου για τις μειωμένες εισφορές για τις μητέρες

admin

Η πανδημία και η οικονομική ύφεση αλλάζουν τον “χάρτη” των ελληνικών εξαγωγών

admin

Χ. Θεοχάρης: Μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον από Γάλλους επιχειρηματίες

admin

Χρ. Σταϊκούρας: Έχουμε δώσει 15 δισ. ευρώ κατά τη διάρκεια της πανδημίας

admin

Τρία επιδόματα για «αδυνάτους» και μεσαία τάξη

admin

ΕΛΣΤΑΤ: Σε ύφεση 0,9% η Ελλάδα το πρώτο τρίμηνο του 2020

admin

Εξαγωγές : Το μέγεθος του πλήγματος που δέχθηκαν εξαιτίας της πανδημίας

admin

Ζοφερή έκθεση ΓΣΕΒΕΕ: Μία στις τρεις μικρές επιχειρήσεις δεν θα μπορεί να καλύψει τις υποχρεώσεις της σύντομα

admin

Η Andersen Legal μπαίνει στο Banking and Finance

admin

Θα δώσει ο κοροναϊός την χαριστική βολή στη χρήση άνθρακα;

admin