Image default
Οικονομία

Airbnb : Φουντώνει ο εμφύλιος στις πολυκατοικίες – Τι ισχύει στις άλλες χώρες

Στα χρόνια των Μνημονίων και της κρίσης, οι απλήρωτοι κοινόχρηστοι λογαριασμοί αποτελούσαν αιτία «πολέμου» μεταξύ των ενοίκων σε μια πολυκατοικία. Τώρα ήρθε και το Airbnb!

Οι τουρίστες οι οποίοι µπαινοβγαίνουν στο διπλανό διαµέρισµα, η ενόχληση αλλά και η ανασφάλεια που προκαλούν στους µόνιµους ενοίκους κατέστησαν µονόδροµο, σε ορισµένες περιπτώσεις, την προσφυγή στη ∆ικαιοσύνη.

Και όλα αυτά σε μια προσπάθεια να λύσουν τις διαφορές τους με τους ιδιοκτήτες των διαμερισμάτων που αποφασίζουν να νοικιάσουν τα σπίτια τους μέσω της πλατφόρμας βραχυχρόνιας μίσθωσης.

Στην Ελλάδα οι δικαστικές διαμάχες για τις υποθέσεις των ενοικιάσεων μέσω Airbnb είναι πολλές.

Τον τελευταίο καιρό πήραν μεγάλες διαστάσεις μετά τις αποφάσεις δικαστηρίων με τις ερμηνείες μάλιστα να δίνουν και να παίρνουν, ανάλογα από ποια πλευρά ήταν κάθε φορά ο εμπλεκόμενος.

Το Airbnb

Η κυβέρνηση σχεδιάζει τη λήψη µέτρων, κυρίως φορολογικής συµµόρφωσης, όπως η θέση εκτός πλατφόρµας ιδιοκτησιών που δεν διαθέτουν Αριθµό Μητρώου Ακινήτου.

Στόχος του υπουργού Τουρισμού, Χάρη Θεοχάρη, είναι η υποχρεωτική εγγραφή όλων των ακινήτων που διατίθενται μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας για βραχυχρόνια τουριστική μίσθωση σε ένα Μητρώο Ακινήτων (ΑΜΑ) στα πρότυπα του ήδη υπάρχοντος και ο αποκλεισμός από τις συγκεκριμένες πλατφόρμες οποιουδήποτε ακινήτου δεν πληροί αυτή την προϋπόθεση και δεν διαθέτει επαληθευμένο ΑΜΑ.

Την ίδια στιγμή πάντως άλλες χώρες που βρέθηκαν αντιμέτωπες με προβλήματα που προέρχονται από τη βραχυχρόνια μίσθωση κατοικιών μέσω Airbnb έλαβαν τα μέτρα τους και νομοθέτησαν προκειμένου να τεθούν όρια και περιορισμοί.

Τι ισχύει σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες

Βαρκελώνη: Μία από τις κορυφαίες επιλογές τουριστών ανά τον κόσμο είναι η βασίλισσα της Καταλωνίας στην Ισπανία, η Βαρκελώνη. Πλέον και μετά από αντιπαραθέσεις σε συγκροτήματα κατοικιών, για να μπορέσει ένας ιδιοκτήτης να ενοικιάσει ένα διαμέρισμα θα πρέπει:

να διαθέτει ειδική άδεια από τον δήμο, ενώ και η πολυκατοικία αποφασίζει. Αφού τα 3/5 των ιδιοκτητών ενός κτιρίου µπορούν να αποφασίσουν είτε τον περιορισµό είτε την απαγόρευση των βραχυπρόθεσµων ενοικιάσεων.

Μαδρίτη: Στην πρωτεύουσα τις Ισπανίας, τη Μαδρίτη, η ενοικίαση μέσω Airbnb για πολλές ημέρες γίνεται πλέον πολύ δύσκολή. Τα καταλύματα που ενοικιάζονται για περισσότερες από 90 ηµέρες θα πρέπει να διαθέτουν αυτόνοµη είσοδο.Μάλιστα η δυσκολία δεν σταματάει εκεί, αφού για την πρόσβαση σε διαμερίσματα που βρίσκονται σε όροφο απαιτείται η ύπαρξη ξεχωριστού ασανσέρ.

Παρίσι: Στην πόλη του Φωτός, το Παρίσι για τη μίσθωση μέσω Airbnb έχει θεσπιστεί ανώτατο όριο ηµερών µίσθωσης, ενώ οι ιδιοκτήτες οφείλουν να προμηθευτούν από το Δήµο το ειδικό αριθµό µητρώου. Σε διαφορετική περίπτωση θα βρεθούν αντιμέτωποι με πρόστιµο 12.500 ευρώ.

Στο Λονδίνο το όριο που έχει τεθεί στην ενοικίαση διαμμερισμάτων μέσω Airbnb είναι οι τρεις μήνες.

Στο Βερολίνο η πρώτη κατοικία είναι ελεύθερη να νοικιάζεται για όσο διάστημα το επιθυμεί ο ιδιοκτήτης μέσω Airbnb, ωστόσο για τη δεύτερη κατοικία μπαίνει το όριο των 90 ημερών.

Στην Ολλανδία και το Αµστερνταµ, το οποίο ήταν στιγμές που οι κάτοικοι διαμαρτύρονταν έντονα για το πλήθος των τουριστών, έχει επιβληθεί φορολογική επιβάρυνση για τις μισθώσεις μέσω Airbnb.

Σχετικα αρθρα

Tηλεφωνικές συνομιλίες Πούτιν με Τραμπ και Σαλμάν για τη μείωση της παραγωγής πετρελαίου

admin

Next Generation, το «όπλο» της Κομισιόν εναντίον της πανδημίας – 750 δισ. για τις πληττόμενες χώρες

admin

Η Ελλάδα δεν μπορεί να χάσει το τρένο της 4ης βιομηχανικής επανάστασης

admin

Επίδομα θέρμανσης : Με αυξημένο κονδύλι ανοίγει η πλατφόρμα

admin

Ρέγκλινγκ: Πιο θετικές οι τελευταίες ενδείξεις για την ελληνική οικονομία

admin

Μηταράκης: Ο ΕΦΚΑ δεν έχει καταθέσει ισολογισμό για κανένα έτος λειτουργίας του

admin

ΕΝΦΙΑ 2019 : Φωτιά πήρε το taxisnet για τα εκκαθαριστικά – Οι μειώσεις και οι δόσεις

admin

Με οριακή πτώση άνοιξε το Χρηματιστήριο Αθηνών

admin

Κάλεσμα Γεωργιάδη στη διεθνή επενδυτική κοινότητα από την Ουάσιγκτον

admin

Το Υπερταμείο ξηλώνει τον διευθύνοντα σύμβουλο της ΕΥΑΘ

admin

Στα 1.629 δισ. ευρώ οι ληξιπρόθεσμες οφειλές σε ιδιώτες

admin

Η πρόθεση της ΕΚΤ να αυξήσει τις αγορές ομολόγων ρίχνει τις αποδόσεις τους

admin

Πέθανε ο ναυπηγός και επιχειρηματίας, Κωνσταντίνος Κοκκάλας

admin

Μη βιώσιμο το χρέος της Αργεντινής, ανακοίνωσε το ΔΝΤ

admin

Το ΔΝΤ αλλάζει τον κανονισμό του για χάρη της Γκεοργκίεβα

admin

Τραμπ: Ουάσινγκτον και Πεκίνο θα υπογράψουν σύντομα εμπορική συμφωνία

admin

Ξεκινούν σήμερα στις ΗΠΑ οι κλινικές δοκιμές εμβολίου

admin

ΑΣΕΠ : Αυτές είναι οι επόμενες προκηρύξεις – Ανοίγουν πάνω από 5.000 θέσεις

admin