Image default
Οικονομία

Κ. Χατζηδάκης για πλαστικά μιας χρήσης: Δεν επιθυμούμε τον αιφνιδιασμό των εμπόρων

Διευκρινίσεις επί της ευρωπαϊκής οδηγίας για τα πλαστικά μιας χρήσης (904/2019) έδωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης, κατά τον χαιρετισμό του στην έναρξη της σχετικής ημερίδας διαβούλευσης, που είναι σε εξέλιξη στο αμφιθέατρο του υπουργείου.

Όπως σημείωσε ο υπουργός, με την ευρωπαϊκή οδηγία επιχειρείται η υιοθέτηση μίας νέας κουλτούρας στην παραγωγή και κατανάλωση πλαστικών προϊόντων μιας χρήσης. Ο κ. Χατζηδάκης διευκρίνισε πως δεν καταργείται συνολικά το πλαστικό, αλλά μόνον εκείνο των προϊόντων μιας χρήσης και επισήμανε πως η κυβέρνηση δεν επιθυμεί τον αιφνιδιασμό των εμπόρων, αλλά την καλύτερη δυνατή ενημέρωση τόσο των ιδίων όσο και των πολιτών, έτσι ώστε έως τον Ιούλιο του 2021, οπότε η οδηγία θα τεθεί σε εφαρμογή, το σχετικό πλαίσιο στην Ελλάδα να είναι ξεκάθαρο και οικείο. Σε αυτήν την προσπάθεια, όπως είπε, εντάσσονται και οι ημερίδες διαβούλευσης με ομάδες φορέων και πολιτών.

«Απόφασή μας είναι να προωθήσουμε την κυκλική οικονομία μέσα από καινοτόμα προϊόντα, που σέβονται το περιβάλλον» ανέφερε ο κ. Χατζηδάκης υπενθυμίζοντας ότι πρόσφατα ανέλαβε, εκ της θέσεώς του, να συμμετάσχει στη διαμόρφωση ενός ευρωπαϊκού συνασπισμού, προκειμένου, όπως τόνισε, να επιτευχθούν οι αλλαγές υπέρ του περιβάλλοντος με έναν μεθοδικό και συντονισμένο τρόπο. «Θέλουμε να ευαισθητοποιήσουμε τους πολίτες για το θέμα, να ενημερωθούν όπως πρέπει, να γνωρίσουν εντέλει πώς να χρησιμοποιούν το πλαστικό και πού να το πετούν» κατέληξε.

Για «εμπέδωση μίας υπεύθυνης συμπεριφοράς σε σχέση με τη χρήση πλαστικών προϊόντων» έκανε λόγο, με τη σειρά της, η ορισμένη από την κυβέρνηση συντονίστρια των δράσεων για το θέμα, εκτελεστική διευθύντρια του Κοινωφελούς Ιδρύματος Λασκαρίδη, δρ Αγ. Κοσμοπούλου. «Τα μέτρα που θα ληφθούν, θα πρέπει να ενδιαφέρουν τον πολίτη, έτσι ώστε να καταστήσουν τον ίδιο μέρος της λύσης, και όχι να τον αναγκάζουν να τα εφαρμόζει ως επιβεβλημένους νόμους» επισήμανε η κ. Κοσμοπούλου, διευκρινίζοντας ότι τα ζητούμενα είναι πώς θα πρέπει να χρησιμοποιούνται τα συγκεκριμένα προϊόντα, να φέρουν την κατάλληλη σήμανση και να διασφαλίζεται η σωστή συλλογή και ανακύκλωσή τους.

«Η Ε.Ε., με την οδηγία της, μας θυμίζει ότι τα πλαστικά μιας χρήσης είναι υπεύθυνα για ποσοστό 50% της παράκτιας ρύπανσης. Σύμφωνα με την πιο πρόσφατη επιστημονική έρευνα, αυτά τα πλαστικά είναι στις 10 πρώτες θέσεις των προϊόντων που βλάπτουν σημαντικά το θαλάσσιο οικοσύστημα και την οικονομία προϊόντων» σημείωσε η ίδια, τονίζοντας ότι «η γαλάζια οικονομία στην Ελλάδα χάνει ανά έτος σχεδόν 26 εκατ. ευρώ, εξαιτίας της πλαστικής ρύπανσης».

Σχετικα αρθρα

Κοινωνικό μέρισμα : «Κλειδώνουν» οι αποφάσεις για το ποσό

admin

Σόιμπλε για Λαγκάρντ: Θα επιδιώξει σίγουρα μία πολύ λογική και ισχυρή νομισματική πολιτική

admin

Ο Τραμπ επαναφέρει τους δασμούς στις εισαγωγές μετάλλων από Βραζιλία και Αργεντινή

admin

Με αρνητικό επιτόκιο δανείστηκε ξανά το ελληνικό δημόσιο

admin

Ifo: Τα χειρότερα ίσως πέρασαν για τη γερμανική οικονομία

admin

Η Λαγκάρντ ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

admin

Οφειλές σε εφορία: Νέα πάγια ρύθμιση από το 2020

admin

Ποιοι και πόσα κερδίζουν από τις φοροελαφρύνσεις του 2020 – Αναλυτικοί πίνακες

admin

Έφοδος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς στα γραφεία της Follie Follie

admin

Γερμανία: Στην τελική ευθεία το νομοσχέδιο για φόρο επί χρηματοοικονομικών συναλλαγών

admin

Γ. Βρούτσης: Οι 19 αλλαγές σε ασφαλιστικό, εργασιακό, επιδόματα

admin

ΤτΕ: Μικρή αύξηση στο άθροισμα των καταθέσεων επιχειρήσεων και νοικοκυριών τον Σεπτέμβριο

admin

Με πτώση άνοιξε το Χρηματιστήριο Αθηνών

admin

Γερμανία: Σταθεροποιήθηκε τον Οκτώβριο το οικονομικό κλίμα

admin

Εξοικονόμηση κατ’ Οίκον: Εξαφανίστηκαν σε 90 λεπτά οι πόροι για την Αττική

admin

Ανεργία: Στην πρώτη θέση η Ελλάδα στην Ευρωζώνη

admin

Πετρέλαιο θέρμανσης : Παράταση στην προθεσμία αγοράς για όσους έλαβαν το επίδομα

admin

Σε διαβούλευση το σ/ν για ΔΕΗ : Τι αλλάζει για νεοπροσληφθέντες και εκπτώσεις στα τιμολόγια

admin