Image default
Πολιτική

Μετρό: Όμηροι 18 απεργών οι Αθηναίοι

Ομηροι μόλις 18 απεργών έμειναν οι Αθηναίοι σήμερα το πρωί σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Μεταφορών: Σύμφωνα με όσα είπε στο proto–.gr ο υφυπουργός Μεταφορών Γιάννης Κεφαλογιάννης ότι απεργούν δήλωσαν μόλις 18 εργαζόμενοι στο σύνολο των 486 εργαζομένων-μελών του σωματείου ΣΕΛΜΑ-Μετρό  που είχαν βάρδια το πρωί σήμερα. Οι εργαζόμενοι-μέλη του συγκεκριμένου σωματείου είναι 855, ενώ σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία που παρέθεσε στο proto–.gr ο κ. Κεφαλογιάννης, πρωινή υπηρεσία σήμερα είχαν 1.158 εργαζόμενοι, μέλη των τριών σωματείων του Μετρό της Αθήνας.
«Προφανώς αυτοί οι 18 εργαζόμενοι που δήλωσαν απεργοί υπηρετούν σε κρίσιμα πόστα για τη λειτουργία των συρμών και γι’ αυτό παρότι ο αριθμός είναι τόσο μικρός, εντούτοις το μέσο δεν λειτούργησε», είπε ο κ.Κεφαλογιάννης. 
Σύμφωνα με πληροφορίες, πάντως, μεγάλος αριθμός εργαζομένων ενώ δήλωσε ότι εργάζεται κανονικά, εντούτοις πρακτικά δεν παρέσχεσαν τις υπηρεσίες τους. «Στο σύνολο των εργαζομένων σήμερα, σε όλες τις βάρδιες έχουν δηλωθεί 270 απουσίες για διάφορους λόγους: ρεπό, ασθένειες, κανονικές άδειες», είπε ο κ. Κεφαλογιάννης.  Στάση εργασίας για να μη γυρίσουν από υπηρεσίες γραφείων στα εκδοτήρια 21 εργαζόμενοι
Το αποτέλεσμα ήταν να υποστούν τεράστια ταλαιπωρία όσοι οδηγοί έπρεπε να κινηθούν το πρωί της Τρίτης με το όχημά τους στους δρόμους της Αττικής μετά την αιφνιδιστιακή απόφαση του Σωματείου Εργαζομένων Λειτουργίας Μετρό Αθήνας να προχωρήσει σε στάση εργασίας και να ακινητοποιήσει τους συρμούς από τις 6 έως τις 10. Το κυκλοφοριακό χάος αναμένεται να έχει και δεύτερο γύρο τις μεσημεριανές-απογευματινές ώρες με το σχόλασμα από τις δουλειές. 
Η οργή των πολιτών γίνεται ακόμα μεγαλύτερη από την αιτία πίσω από την κινητοποίηση η απόφαση για την οποία ελήφθη το απόγευμα της Δευτέρας, με αποτέλεσμα πολλοί να μην ενημερωθούν έγκαιρα και να ταλαιπωρηθούν.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το σωματείο ΣΕΛΜΑ, το οποίο έχει πολιτική τάση προς τον ΣΥΡΙΖΑ, αποφάσισε στάση εργασίας για την επανατοποθέτηση σε θέσεις εκδοτών 21 εργαζομένων οι οποίοι με διάφορους τρόπους είχαν αποχωρήσει από τα εκδοτήρια για διάφορες διοικητικές υπηρεσίες γραφείου.
Όπως έγραψε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο twitter, πρόκειται για εκβιασμό 21 ατόμων από τα οποία «ζητήθηκε να κάνουν τη δουλειά τους».
Η κυβέρνηση δεν εκβιάζεται επειδή απλώς ζητήθηκε σε 21 άτομα να κάνουν τη δουλειά τους. Άμεσα θα υπάρξει νομοθετική ρύθμιση για προσωπικό ασφαλείας. Ζητώ συγγνώμη για την ταλαιπωρία των Αθηναίων.— Kyriakos Mitsotakis (@kmitsotakis) December 17, 2019

Είχαν προηγηθεί οι αποφάσεις διοικητικών συμβουλίων ή διευθύνοντων συμβούλων του Μετρό, με τις οποίες εκατοντάδες υπάλληλοι που εργάζονταν σε υπηρεσίες προσωπικό πεδίου (εκδότες, σταθμάρχες, κλπ.) μεταφέρθηκαν σε θέσεις γραφείου, με αποτέλεσμα, ειδικά στους σταθμούς που δεν επαρκούν τα αυτόματα μηχανήματα, να υπάρχουν σοβαρότατες ελλείψεις για την πώληση εισιτήριων και τη φυσική παρουσία της εταιρείας στους σταθμούς.
Την περίοδο 2013-2014 ωστόσο περισσότερα από 250 άτομα είχαν επιστρέψει σε θέσεις εκδοτών και ελεγκτών με αποτέλεσμα οι εισπράξεις του ΟΑΣΑ από εισιτήρια και κάρτες να φτάσουν τα 220 εκατ. ευρώ.
Μετά τη μετακίνηση μεγάλου αριθμού εργαζομένων σε θέσεις γραφείου και παρά την έναρξη του ηλεκτρονικού εισιτήριου, οι αντίστοιχες εισπράξεις είναι 150 εκατ. ευρώ, μείωση που προφανώς σχετίζεται και με την απουσία εργαζομένων από εκδοτήρια και υπηρεσίες ελέγχου.
Πηγές από το υπουργείο Μεταφορών αναφέρουν ότι «θα ήταν απολυτά παράλογο να υποχωρήσουμε στο θέμα της αναδιάταξης του προσωπικού ακόμα και αν οι πιέσεις προέρχονται συχνά και από τον δικό μας πολιτικό χώρο».
Οι ίδιες πηγές σημειώνουν με νόημα ότι η κινητοποίηση αυτή εντάσσεται σε μια γενικότερη προσπάθεια να αμφισβητηθούν οι γενικοί διευθυντές που τοποθετήθηκαν από την νέα κυβέρνηση σε συνεννόηση με τους διευθύνοντες και τα διοικητικά συμβούλια των εταιρειών που παραμένουν τοποθετημένα από την προηγουμένη κυβέρνηση και το υπερταμείο.
Το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών προχώρησε στην άμεση επέκταση της σύμβαση ηλεκτρονικού εισιτηρίου του ΟΑΣΑ προκειμένου να προστεθούν στο επόμενο τετράμηνο πάνω από 100 εκδοτικά μηχανήματα στους υφιστάμενους και στους νέους προβλεπόμενους σταθμούς.
Από το αρμόδιο υπουργείο, τέλος, προαναγγέλουν, όπως έκανε νωρίτερα και ο υπουργός Μεταφορών Κώστας Καραμανλής, νομοθετική παρέμβαση ώστε ακόμη και σε περίπτωση απεργίας να εκτελούνται κάποια ελάχιστα δρομολόγια για να εξυπηρετούνται οι πολίτες.
Πααράλληλα παρά τις επεκτάσεις που προβλέπονται για το ΤΡΑΜ και το ΜΕΤΡΟ, οι προηγούμενες διοικήσεις δεν προέβλεψαν την εγκατάσταση αυτόματων εκδοτικών μηχανημάτων στους νέους σταθμούς.

Σχετικα αρθρα

Προανακριτική Novartis: Ο ΣΥΡΙΖΑ ζητά να διατηρηθεί η «καραντίνα»

admin

Προανακριτική Novartis: Κρίσιμη συνεδρίαση για το τέλος της ιδιότυπης «ομηρίας»

admin

Σκληρή απάντηση Κικίλια: Όσοι μιλούν τάχα για ανθρωπισμό να θυμούνται μία λέξη, Μόρια

admin

Μεταναστευτικό – Μητσοτάκης: Η μάχη στα σύνορα συνεχίζεται

admin

Διάγγελμα Αναστασιάδη: Γενναίο πακέτο μέτρων στήριξης επιχειρήσεων και εργαζομένων

admin

Τσίπρας: Η κυβέρνηση δεν αξιοποίησε τον χρόνο της καραντίνας

admin

Κίνημα Αλλαγής: Έχει μπει στον digital κόσμο

admin

Αμυντική η συνεργασία Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου

admin

Σχοινάς: Ολιστική αντιμετώπιση του μεταναστευτικού με πλούσιους πόρους

admin

Κουτσούμπας: Γίνεται προσπάθεια να επισκιαστούν σημαντικά ζητήματα της επικαιρότητας

admin

Όταν η γρίπη έριξε στο κρεβάτι τον πρωθυπουργό Ελευθέριο Βενιζέλο και το μισό Υπουργικό Συμβούλιο

admin

Το σχέδιο Ερντογάν πίσω από την προώθηση προσφύγων και μεταναστών στον Έβρο

admin

Παρέμβαση Μητσοτάκη ζητούν επιστημονικοί φορείς για να δοθούν άμεσα τα 800 ευρώ

admin

Τουρκία: Προκλητική ανακοίνωση για την τριμερή Ελλάδας – Κύπρου – Αιγύπτου

admin

Γαλλική Προεδρία για επίσκεψη Μητσοτάκη: Θα βοηθήσουμε στην ανάπτυξη και τις επενδύσεις

admin

Ο Παυλόπουλος έθεσε εκ νέου το αίτημα για επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα

admin

Τουρκικές υπερπτήσεις κατά κύματα πάνω από επτά ελληνικά νησιά

admin

Τζανακόπουλος για αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα: Παροξυσμός αυταρχισμού

admin