Image default
Οικονομία

Βρούτσης: Τον Ιανουάριο του 2020 η μεγάλη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού

«Τον Ιανουάριο του 2020 η κυβέρνηση φέρνει μια μεγάλη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού, η οποία θα σέβεται το παρελθόν», ανακοίνωσε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Γιάννης Βρούτσης, κατά τη συζήτηση του Προϋπολογισμού στη Βουλή. Ο κ. Βρούτσης είπε πως «πάμε σε δομική αλλαγή, σε ένα ασφαλιστικό σύστημα απόλυτα ελκυστικό, το οποίο θα αγκαλιάσουν όλοι οι Έλληνες. Ένα δημόσιο, καθολικό σύστημα, που θα δίνει επαρκείς και αξιοπρεπείς συντάξεις, που θα αυξήσει τις επικουρικές συντάξεις, πάνω στις αποφάσεις του ΣτΕ, και θα αυξηθούν και οι κύριες συντάξεις, για εργαζόμενους που είναι στην παραγωγική διαδικασία από ορισμένα χρόνια και πάνω».

Το σημερινό σύστημα τιμωρεί τη δημιουργικότητα, τιμωρεί την παραγωγικότητα, τιμωρεί τον άνθρωπο που θέλει να δημιουργήσει, είπε ο υπουργός και ανέφερε ότι θα ζητήσει τη στήριξη όλων των πολιτικών δυνάμεων, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Ο υπουργός ανακοίνωσε ότι ετοιμάζεται η «ΕΡΓΑΝΗ2» η οποία θα λειτουργήσει ενισχυτικά για εργαζόμενους και επιχειρήσεις, θα εισάγει το ψηφιακό ωράριο και την κάρτα εργαζομένου.

Μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2020 ολοκληρώνεται η κωδικοποίηση της εργατικής νομοθεσίας, έρχεται μείωση εισφορών, μόνο για την πλήρη απασχόληση.

Όπως εξάλλου είπε ο υπουργός Εργασίας, μέσα στο 2020 προωθείται ο εκσυγχρονισμός του συνδικαλιστικού νόμου Ν.1264/82. «Ο συνδικαλισμός για τη ΝΔ αποτελεί πυλώνα δημοκρατίας, όπως και η απεργία ιερό δικαίωμα. Χρειάζεται όμως πλέον εκσυγχρονισμό το συνδικαλιστικό πλαίσιο», είπε ο Γιάννης Βρούτσης και πρόσθεσε: «Αυτό που συνέβη χθες, δεν ήταν συνδικαλιστική ελευθερία, με τους 20 εργαζόμενους με την ιδιότητα του συνδικαλιστή, να ταλαιπωρούν εκατομμύρια συμπολίτες μας. Δεν ήταν συνδικαλιστική ελευθερία. Ήταν τυραννία και δεν ήταν συνδικαλισμός, ήταν εμπαιγμός και παραλογισμός. Στο τέλος-τέλος, αυτές οι συμπεριφορές υπονομεύουν το ίδιο το συνδικαλιστικό κίνημα, αλλοιώνουν αυτό που πρέπει να κάνει. Να υπερασπίζεται δηλαδή τα συνδικαλιστικά δικαιώματα, τη στιγμή που στρέφει το σύνολο της κοινωνίας εναντίον του».

Ο υπουργός Εργασίας είπε ότι στη δεκαετία που μπαίνει «θα δούμε ένα υγιές, ισχυρό ασφαλιστικό σύστημα του κράτους, ένα δημόσιο ασφαλιστικό σύστημα που θα είναι ελκυστικό».

«Καταλαβαίνω τον εκνευρισμό του προέδρου της αξιωματικής αντιπολίτευσης, γιατί πώς να εξηγήσει ότι ο πρώτος προϋπολογισμός του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι κοινωνικά καλύτερος και έχει πιο δυνατό κοινωνικό αποτύπωμα, από τον Προϋπολογισμό του κ. Τσίπρα», σχολίασε για την ομιλία του κ. Τσίπρα, ο υπουργός Εργασίας και επισήμανε ότι για τους φορείς κοινωνικής ασφάλισης, στον Προϋπολογισμό του 2019 η πρόβλεψη ήταν για 41,8 δισ. ευρώ. Στον Προϋπολογισμό του 2020 η πρόβλεψη είναι για 42,9 δισ. ευρώ. Για τον ΟΠΕΚΑ, στον προϋπολογισμό του 2019, η πρόβλεψη ήταν 3,2 δισ. ευρώ. Στον Προϋπολογισμό του 2020 προβλέπονται 3,4 δισ. ευρώ. Για τον ΟΑΕΔ, στον Προϋπολογισμό του 2019 είχαν προβλεφθεί 2,5 δισ. ευρώ. Στον Προϋπολογισμό το 2020 προβλέπονται 2,7 δισ. ευρώ. «Ποια είναι η απάτη και ποια η αυταπάτη κύριε Τσίπρα; Ποιος προασπίζεται το κοινωνικό συμφέρον;», σχολίασε ο Γιάννης Βρούτσης και παρουσίασε ετήσια στοιχεία από την ετήσια ΕΡΓΑΝΗ που, όπως είπε, δείχνουν ότι αυξήθηκαν οι επιχειρήσεις το δεύτερο εξάμηνο του 2019, αυξήθηκαν οι νέες θέσεις εργασίας, οι θέσεις πλήρους απασχόλησης, οι νεοεισερχόμενοι στην αγορά εργασίας, οι εργαζόμενοι με πλήρη απασχόληση. Όσο για την ανεργία, ο υπουργός είπε ότι τα αποτελέσματα, «μπορεί να μην είναι αυτά που θέλουμε», όμως βελτιώνονται συνεχώς προς το καλύτερο.

Σχετικα αρθρα

Κοινωνικό μέρισμα 2019: Περισσότεροι οι δικαιούχοι μετά τις διορθώσεις, τι θα πρέπει να κάνουν όσοι απορρίφθηκαν

admin

Κτηματολόγιο: Τρίμηνη παράταση δηλώσεων σε Λέσβο-Λήμνο

admin

Ανατροπή στην απόφαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού για την ΕΛΜΙΝ και τον Όμιλο Μυτιληναίου

admin

Πετρέλαιο θέρμανσης : Παρατείνεται η διάθεσή του – Εντός της εβδομάδας η απόφαση

admin

Μείωση ΦΠΑ : Σε ποια προϊόντα και υπηρεσίες θα ισχύσει

admin

Κοροναϊός : Μισό τρισ. ευρώ για την υποστήριξη της γερμανικής οικονομίας

admin

Το «επιλεκτικό ζευγάρωμα» στην Ελλάδα της κρίσης – Αποκαλυπτικά στοιχεία για τα σημερινά νοικοκυριά

admin

Ο Θ. Πελαγίδης για υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας

admin

Ενδείξεις σταθερής ανάκαμψης της κινεζικής οικονομίας

admin

Επιστρατεύει 3D εκτύπωση : Τηλεδιάσκεψη Μητσοτάκη με εθελοντές για παραγωγή

admin

Διορθώνουν το χαράτσι της εφορίας για τα αναδρομικά χιλιάδων συνταξιούχων

admin

Βρετανία: Η βαθύτερη ύφεση σε 41 χρόνια

admin

Εξελίξεις στη ΔΕΗ: Ορατό το ενδεχόμενο για εξεταστική επιτροπή ώστε να αποδοθούν ευθύνες

admin

ΥΠΟΙΚ : Δεν αλλάζει -προς το παρόν- η πρόβλεψη για ύφεση 8% το 2020

admin

Ηλεκτρονικές αποδείξεις : Ποιοι εξαιρούνται από το 30% του εισοδήματος

admin

Γεωργιάδης : Να ρυθμίσει ο κόσμος τα δάνεια έως τις 30 Απριλίου

admin

Δράση με Όραμα: 5ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών

admin

Συμφωνία Βερολίνου – Lufthansa για τη διάσωση της αεροπορικής εταιρίας

admin