Image default
Οικονομία

Μητσοτάκης: Οι πολίτες είναι πλέον πιο αισιόδοξοι

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε από το βήμα της Βουλής στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό, σημειώνοντας πως φέτος δεν θα υπάρχουν εκπλήξεις και πυροτεχνήματα.

«Είναι ο πρώτος προϋπολογισμός της αυτοδύναμης κυβέρνησης της ΝΔ» είπε αρχικά ο πρωθυπουργός και κατηγόρησε τον Αλέξη Τσίπρα ότι βρίσκεται στο στάδιο του θυμού και ευχήθηκε να φτάσει σύντομα στο στάδιο της αποδοχής της ήττας.

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως «ο φετινός προϋπολογισμός δεν περιέχει εκπλήξεις και πυροτεχνήματα. Αποτυπώνει σε αριθμούς τις πολιτικές για τις οποίες λάβαμε την εμπιστοσύνη του Ελληνικού λαού».

Στη συνέχεια συμπλήρωσε: «Είχα δεσμευτεί απέναντι στον Ελληνικό λαό για τρεις κεντρικές προτεραιότητες. Θα μειώσω τους φόρους, θα δημιουργήσω πολλές και καλά πληρωμένες δουλειές, και θα αποκαταστήσω το αίσθημα της ασφάλειας. Και αυτό ακριβώς κάνω γιατί οι πολίτες επιβραβεύουν την συνέπεια λόγων και έργων.

Ο προϋπολογισμός ανακουφίζει την μεσαία τάξη και φροντίζει τους ασθενέστερους με ένα οργανωμένο πρόγραμμα μείωσης των φόρων. Αλλά και δημιουργεί ζωτικό χώρο ανάπτυξης και παραγωγής νέου πλούτου».

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε επίσης και στα πεπραγμένα της κυβέρνησής του, τις νομοθετικές πρωτοβουλίες που ανέλαβε η κυβέρνηση και τα μέτρα που έλαβε για την ενίσχυση επιχειρήσεων και νοικοκυριών με φορολογικές απαλλαγές, στις μεγάλες επενδύσεις που απεγκλωβίστηκαν.

«Δεν είναι τυχαίο ότι η χώρα δανείζεται με αρνητικά επιτόκια, ούτε ότι η τελευταία έκθεση της ΕΕ είναι θετικότερη» είπε χαρακτηριστικά. Τόνισε πως οι πολίτες είναι πιο αισιόδοξοι.

«Συνδυασμός της κοινωνικής φροντίδας με την ανάπτυξη»

«Θα αποφύγω τις πολιτικές αντιπαραθέσεις» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό, σημειώνοντας πως θα εστιάσει στον πολιτικό συμβολισμό.

Υπογράμμισε μάλιστα ότι το αναπτυξιακό νήμα του διατρέχει όλες τις δράσεις. Τόνισε πως «δύο είναι τα χαρακτηριστικά του Κρατικού Προϋπολογισμού του 2020: Πρώτον, συνδυάζει την κοινωνική φροντίδα με την ανάπτυξη. Και αυτό το υπηρετεί διορθώνοντας παλαιότερες αδικίες. Αλλά κι ανοίγοντας το δρόμο για επενδύσεις και νέες δουλειές.

Στόχος μας είναι από τη διανομή σποραδικών επιδομάτων σε όλο και φτωχότερους πολίτες, να περάσουμε στην απέναντι όχθη: Σε ένα διαρκώς αυξανόμενο εθνικό εισόδημα, το οποίο θα κατανέμεται δίκαια σε όλους».

Ο πρωθυπουργός επισήμανε επίσης πως το σχέδιο Ηρακλής θα τονώσει τις τράπεζες και θα ανοίξει ξανά τις πύλες του δανεισμού για τις επιχειρήσεις συμβάλλοντας στην ανάπτυξη. Τόνισε ότι οι δαπάνες θα αντισταθμιστούν από νέα έσοδα που θα προέλθουν από την ανάπτυξη.

Η αγορά των ακινήτων είναι βραχίονας της αναπτυξιακής πολιτικής της κυβέρνησης είπε ο πρωθυπουργός. «Τις τσακίσατε κύριε Τσίπρα τις ελληνικές επιχειρήσεις» είπε ο κ. Μητσοτάκης απαντώντας στην αναφορά του ότι πολλές είναι ζημιογόνες.

Μεταξύ άλλων σημείωσε πως η μείωση των φόρων των επιχειρήσεων συνδέεται με την ανάπτυξη και πρόσθεσε ότι η μαρξιστική οικονομολογική προσέγγιση του κ. Τσακαλώτου αποτελεί εξαίρεση και όχι τον κανόνα.

«Η ΔΕΗ θα παίξει ρόλο στην πράσινη ενέργεια»

«Στο νέο περιβάλλον που συμπεριλαμβάνει την πράσινη ενέργεια θα παίξει ρόλο η ΔΕΗ», τόνισε ο πρωθυπουργός από το βήμα της Βουλής.

Επίσης τόνισε πως η τιμή της μετοχής της τριπλασιάστηκε από την παραμονή των εκλογών, ενώ θα προχωρήσει η απολιγνιτοποίηση της ΔΕΗ και η χώρα θα μπει στον χάρτη της πράσινης ενέργειας.

Ο κ. Μητσοτάκης πρόσθεσε πως θα προχωρήσει η μερική ιδιωτικοποίηση 49% του ΔΕΔΔΗΕ και συμπλήρωσε πως η κυκλική οικονομία με την αξιοποίηση και των απορριμμάτων μπορεί να προσφέρει επενδύσεις 40 δισ. μέσα στην επόμενη δεκαετία.

Σχετικα αρθρα

Τελευταία ευκαιρία για 120 δόσεις : Λήγει η προθεσμία – Έρχεται μπαράζ κατασχέσεων

admin

Στις κυρώσεις των ΗΠΑ ετοιμάζεται να απαντήσει η Ευρωπαϊκή Ένωση

admin

Lamda Development : Στον πλήρη έλεγχο της η Μαρίνα Φλοίσβου

admin

ΔΕΗ : «Μπάχαλο» με τους λογαριασμούς ρεύματος

admin

Ληξιπρόθεσμα Δημοσίου : Αμετάβλητες οι υποχρεώσεις προς τον ιδιωτικό τομέα τον Σεπτέμβριο

admin

120 δόσεις: Όλες οι λεπτομέρειες μέσα από 18 ερωταπαντήσεις

admin

Βήματα μπροστά με «ΟΠΑΠ Forward»

admin

Bonus στους συνταξιούχους: Ποιοι θα δουν έως 800 ευρώ στους λογαριασμούς τους

admin

Βλέπουν τιμές ευκαιρίας, έρχεται και το leasing

admin

Πόσα ξοδεύουν κάθε μήνα οι Έλληνες για αγορές

admin

Χρηματιστήριο: Ανακάμπτει η αγορά μετά από τέσσερις πτωτικές συνεδριάσεις

admin

Ηπια πτώση στο άνοιγμα του Χρηματιστηρίου -Στις 940,16 μονάδες ο Γενικός Δείκτης

admin

Μείωση της φορολογίας στα καύσιμα ζητά η ΠΟΠΕΚ

admin

Κίνημα «δεν κληρονομώ» : Ο χάρτης των αποποιήσεων ανά περιοχή

admin

Wall Street : Για πρώτη φορά στην ιστορία ξεπέρασε τις 28.000 μονάδες ο Dow Jones

admin

Προϋπολογισμός: Υπέρβαση εσόδων τον Αύγουστο

admin

Επιστολή στήριξης του αγωγού EastMed από την Ιταλία

admin

Εταιρίες διαχείρισης απαιτήσεων: Αναλαμβάνουν «κόκκινα» δάνεια ύψους 60 δισ. ευρώ

admin