Image default
Επιχειρήσεις

Οι απεργίες στον ΟΤΕ και η… αμηχανία της διοίκησης

Σε αμηχανία βρίσκεται η διοίκηση του ΟΤΕ, μετά τις αλλαγές στην ηγεσία της ομοσπονδίας των εργαζομένων (ΟΜΕ – OΤΕ) και την επικράτηση ενός σχήματος στο οποίο «το πάνω χέρι» έχουν στελέχη προερχόμενα από το ΠΑΣΟΚ, τον ΣΥΡΙΖΑ και τμήμα της ΔΑΚΕ, υπό την προεδρία του Δημ. Φούκα

Η νέα διοίκηση της ΟΜΕ – OΤΕ, που επικράτησε έπειτα από αρκετές εβδομάδες διεργασιών που οδήγησαν στην ανατροπή της παράταξης του πρώην προέδρου Βασ. Λάμπρου, εμφανίστηκε στην πρώτη συνάντηση για τη νέα Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (ΣΣΕ) με σειρά αιτημάτων που θεωρήθηκαν μαξιμαλιστικά από την πλευρά του OΤΕ. Έτσι, η η πρώτη ανακοίνωσε πως προχωρά σε απεργιακές κινητοποιήσεις μέσα στις γιορτές, συνολικής διάρκειας 21 ημερών! 

Ανεξάρτητα από τον μακρύ κατάλογο των αιτημάτων, στο στόχαστρο της ΟΜΕ – OΤΕ βρίσκεται το σχέδιο για δημιουργία ξεχωριστών θυγατρικών του ομίλου, στις οποίες θα μεταφερθούν περίπου 5.000 εργαζόμενοι σε δίκτυο καταστημάτων και τεχνικές υπηρεσίες. Οπως υποστηρίζουν οι συνδικαλιστές, με τη μεταφορά σε θυγατρικές οι εργαζόμενοι θα χάσουν και τις όποιες προνομιακές παροχές έχουν απομείνει στη μητρική OΤE ΑΕ.

Οσο για το περίφημο θέμα με τους τελευταίους οκτώ (από τους περίπου 75) φύλακες, που αρνούνται να πάρουν τα παχυλά πακέτα των 100 και πλέον μισθών για να αποχωρήσουν, και εκεί η κάθε πλευρά έχει διαφορετική άποψη. Κάποιοι στον OΤΕ εκτιμούν πως οι οκτώ φύλακες δεν αποχωρούν γιατί η νέα ηγεσία της ΟΜΕ – OΤΕ τους έχει καταστήσει σύμβολα του αγώνα που θέλει να ξεκινήσει. Οι συνδικαλιστές απαντούν πως αν αποχωρήσουν και οι τελευταίοι φύλακες, τότε «πέφτει ένα κάστρο» και πως στην ουσία ανοίγει διάπλατα ο δρόμος για τις μεταφορές χιλιάδων υπαλλήλων στις υπό σύσταση θυγατρικές.

Εξαιτίας των αλλαγών στην ηγεσία στην ΟΜΕ – OΤΕ, η πρώτη συνάντηση για τη νέα ΣΣΕ έγινε στις αρχές Δεκεμβρίου, με τη διοίκηση του οργανισμού να προτείνει την ανανέωση της υφιστάμενης συλλογικής σύμβασης για ένα χρόνο. Η πλευρά της διοίκησης υποστήριξε πως η ανανέωση της υφιστάμενης ΣΣΕ, που λήγει στις 30 Δεκεμβρίου, είναι μονόδρομος καθώς δεν υπάρχει χρόνος για να ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση με την ΟΜΕ – OΤΕ. Στην τελευταία θεωρούν πως κινδυνεύουν να βρεθούν προ τετελεσμένων εντός του 12μήνου, με τη σύσταση των νέων θυγατρικών.

Στην ΟΜΕ – OΤΕ επέμειναν στα αρχικά τους αιτήματα τα οποία, όπως ανακοίνωσαν περιλαμβάνουν: «Ουσιαστικές αυξήσεις για όλους, υπογραφή ΣΣΕ στις θυγατρικές (σ.σ. σήμερα η συλλογική σύμβαση καλύπτει το προσωπικό της μητρικής), ενσωμάτωση των νέων συναδέλφων στα μισθολόγια πριν το 2015, διασφάλιση από απολύσεις για οικονομοτεχνικούς λόγους, τριετή ΣΣΕ, επαναφορά των μισθολογικών κλιμακίων και κατάργηση του άρθρου 13 του ΕΚΠ (σ.σ. αφορά πειθαρχικά παραπτώματα κ.α.)».

Η σημερινή ΣΣΕ στον OΤΕ, που είχε τεθεί σε ισχύ από το 2012 και εφαρμόζεται από τότε με συνεχείς παρατάσεις, προβλέπει, μεταξύ άλλων για τους εργαζομένους της μητρικής εταιρείας, μειωμένο ωράριο εργασίας (δηλαδή επτάωρο) με ταυτόχρονη μείωση αποδοχών κατά περίπου 10%. Συνεπώς στην περίπτωση που δεν ανανεωθεί μέχρι τις 30 Δεκεμβρίου, οι εργαζόμενοι στην OΤΕ ΑΕ θα λάβουν αυξημένο μισθό κατά σχεδόν 10%, με ταυτόχρονη επαναφορά του οκταώρου.

Η νέα διοίκηση της ΟΜΕ-OΤΕ έχει προγραμματίσει συνέντευξη Τύπου για την Πέμπτη, προκειμένου να παρουσιάσει τις θέσεις της. Οι απεργίες έχουν προγραμματιστεί για 21/12/2019 έως και 24/12/2019, 27/12/2019 έως και 31/12/2019, 2/01/2020 έως και 5/01/2020 και 7/01/2020 έως και 12/01/2020.

Σχετικα αρθρα

Airbnb: Αποζημιώσεις 25% για κρατήσεις έως 14/3 που ακυρώθηκαν

admin

Εργο στο Καμερούν ανέλαβε η Intracom Telecom

admin

ΟΤΕ: Εργο τεχνολογίας στη Φινλανδία για τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Χημικών Προϊόντων

admin

Μυτιληναίος: Εκτακτη ΓΣ για αγορά ιδίων μετοχών στις 27/3

admin

ΔΕΗ: Εγκρίθηκε από το ΔΣ η τιτλοποίηση χρεών άνω των 90 ημερών με στόχο την άντληση έως 350 εκ ευρώ

admin

Πρόγραμμα Stock Option σε στελέχη ανακοίνωσε η Profile

admin

Βραβεία άνω των €400.000 στο διαγωνισμό καινοτομίας και τεχνολογίας της ΕΤΕ

admin

Οι 20 ημέρες που θα κρίνουν το μέλλον της Εθνικής Ασφαλιστικής

admin

Όμιλος Olympia: Δωρεά 2 εκ. ευρώ για την αντιμετώπιση του COVID-19

admin

ΑΔΜΗΕ: Tο 4ο τρίμηνο η πώληση νέου πακέτου μετοχών

admin

Pasal: Η Αικ. Λοΐζου νέο μέλος στο ΔΣ μετά την παραίτηση του Π. Τρομπάκη

admin

Η Coca Cola διακόπτει τη διαφήμιση σε όλες τις πλατφόρμες των social media

admin

CNL Capital: Ο Αλέξανδρος Μπένος εξελέγη νέο μέλος στο ΔΣ

admin

Καταστροφή για τις 5 μεγαλύτερες αεροπορικές εταιρείες, ο κορωνοϊός διέγραψε $40,9 δισ. της αξίας τους

admin

Mytilineos: Προστιθέμενη αξία 1 δισ. στην ελληνική οικονομία

admin

Άνοιγμα της Mastercard στην αγοράκρυπτονομισμάτων, συμφωνία με την πλατφόρμα Wirex

admin

Euromoney Awards of Excellence: Κορυφαία επενδυτική τράπεζα στην Ελλάδα η AXIA

admin

Κορονοϊός: Οι περιορισμοί στη Σλοβενία αρχίζουν να χαλαρώνουν τη Δευτέρα

admin