Image default
BLOOMBERG

Οι Ρώσοι περιμένουν ακόμα την ανάπτυξη που τους υποσχέθηκε ο Πούτιν

Πριν από ένα χρόνο, ο Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε ότι η Ρωσία χρειάζεται μία «οικονομική πρόοδο», λέγοντας στους συμπατριώτες του στην ετήσια συνέντευξη Tύπου του ότι οι προοπτικές ήταν, επιτέλους, θετικές.

Αυτό δεν συνέβη.

Όταν ο Πούτιν βγει στον αέρα αύριο, Πέμπτη, για τη φετινή μαραθώνια συνάντησή του με τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, είναι πιθανό να μη θελήσει να αναφέρει ότι η ανάπτυξη του 1,8% που προέβλεπε τότε για το 2019 είναι απίθανο να ξεπεράσει το 1,3%. Η πολυαναμενόμενη ανάκαμψη του βιοτικού επιπέδου που υποσχέθηκε δεν ήρθε ούτε αυτή.

Η κυβέρνησή του ελπίζει ότι οι επιδόσεις του επόμενου έτους θα είναι καλύτερες, όταν οι υψηλότερες κυβερνητικές δαπάνες και τα χαμηλότερα επιτόκια θα συμβάλουν στην ενίσχυση της ανάπτυξης σε περίπου 2%. Ο στόχος του Πούτιν, που φτάνει το 3%, παραμένει εκτός εμβέλειας, σύμφωνα με τους οικονομολόγους.

«Αυτό θα μπορούσε να είναι πραγματικά μια πρόκληση», δήλωσε η Sofya Donets, οικονομολόγος της Renaissance Capital στη Μόσχα, η οποία έχει μία από τις πιο αισιόδοξες προβλέψεις για το 2020. «Είμαστε μια οικονομία που γερνά, οπότε θα χρειαζόταν μια τεράστια αναδιάρθρωση της οικονομίας για να οδηγηθεί η ανάπτυξη ψηλότερα».

Ο Πούτιν ελπίζει σε ταχύτερη ανάπτυξη μετά από πέντε χρόνια πτώσης των εισοδημάτων που έχουν μειώσει τη δημοτικότητά του, τροφοδοτώντας μια σειρά διαδηλώσεων φέτος. Τα στοιχεία που αναμένονται την Τετάρτη αναμένεται να δείξουν επιτάχυνση των πραγματικών μισθών κατά 3,3% τον Οκτώβριο, ενδεχομένως βελτιώνοντας τις προοπτικές για την οικονομία για το επόμενο έτος.

Ένα πρόγραμμα υποδομών ύψους 400 δισεκατομμυρίων δολαρίων, που αποκαλείται Εθνικά Έργα και προοριζόταν να ξεκινήσει φέτος, θα μπορούσε να είχε βοηθήσει, αλλά καθυστέρησε λόγω του αυξημένου ελέγχου ως προς την κατανομή των κονδυλίων. «Ακούγεται πολύ», δήλωσε ο Πούτιν νωρίτερα αυτό το μήνα, όταν ο επικεφαλής του Επιμελητηρίου Ελέγχου της Ρωσίας επεσήμανε ότι περίπου 1 τρισεκατομμύριο ρούβλια (15 δισεκατομμύρια δολάρια) έχουν δαπανηθεί από τον προϋπολογισμό φέτος.

Τι λένε οι οικονομολόγοι του -:

«Τα πιο πρόσφατα στοιχεία υποστηρίζουν την άποψή μας ότι η ζήτηση αναζωογονείται στη Ρωσία – αν και δεν επιστρέφει θεαματικά».

Scott Johnson, - Economics

Η οικονομική ανάπτυξη της Ρωσίας για το σύνολο του έτους αναμένεται να διαμορφωθεί στο 1,2% το 2019, φθάνοντας το 1,6% το επόμενο έτος, σύμφωνα με έρευνα του -. Η βιομηχανική παραγωγή επεκτάθηκε μόλις κατά 0,3% το Νοέμβριο, πολύ μικρότερη από τη μέση εκτίμηση 2,6% σε έρευνα του -. Το υπουργείο Οικονομίας προειδοποίησε ότι η αδυναμία συνεχίστηκε και τον Δεκέμβριο.

Το κύριο καλό νέο από το οικονομικό μέτωπο φέτος είναι η μείωση του πληθωρισμού, που βρίσκεται τώρα κάτω από τον στόχο της κεντρικής τράπεζας του 4% και πάλι, μετά την αύξηση της φορολογίας στην αρχή του έτους που τον ενίσχυσε. Ωστόσο, τα πραγματικά διαθέσιμα εισοδήματα έχουν ανακάμψει αργά, παρά τη μεταβολή του τρόπου με τον οποίο τα στοιχεία υπολογίζονται φέτος και τα οποία οδήγησαν σε βελτιωμένους αριθμούς.

«Το επόμενο έτος θα είναι κρίσιμο για το κατά πόσον μπορεί να επιτευχθεί ο στόχος του Πούτιν», δήλωσε η Tatiana Evdokimova, επικεφαλής αναλύτρια για τη Ρωσία της Nordea Bank στη Μόσχα. «Η κυβέρνηση θα πρέπει να δείξει ότι είναι σε θέση να φέρει περισσότερα έργα υποδομών στο στάδιο της προετοιμασίας».

Σχετικα αρθρα

H&M: Βουτιά 46% στις πωλήσεις Μαρτίου. Αναγκαία η περικοπή θέσεων εργασίας

admin

John Wobensmith: Η «τέλεια καταιγίδα» της παγκόσμιας ναυτιλίας θα περάσει

admin

Σε χαμηλό 21 ετών η τιμή του πετρελαίου Brent

admin

Louis Vuitton: Αύξησε την προσφορά για την εξαγορά της Tiffany & Co. στα 15,7 δισ. δολάρια

admin

Ο δισεκατομμυριούχος «βασιλιάς των Βίκινγκ» πλήττεται πανταχόθεν… εκτός από τη θάλασσα

admin

Συσσώρευση της τιμής του πετρελαίου στα 61 δολάρια/βαρέλι

admin

Οι χοιροτρόφοι που έγιναν δισεκατομμυριούχοι χάρη στην… καραντίνα!

admin

«Σπάει ταμεία» για δεύτερη εβδομάδα η ταινία Joker

admin

Πρίγκιπας Χάρι-Μέγκαν Μαρκλ: Τι εννοούν πραγματικά όταν μιλούν για «οικονομική ανεξαρτησία»

admin

Ryanair: Σχέδια ανάπτυξης την ώρα που οι ανταγωνίστριες εταιρείες συρρικνώνονται

admin

Έφοδος στα γραφεία της Commerzbank για το φορολογικό σκάνδαλο

admin

Alpha Pro Tech: Ράλι άνω του 400% για την εταιρεία που κατασκευάζει μάσκες προσώπου και λεφτά με το… τσουβάλι για τους μετόχους

admin

Η εκκαθάριση της Thomas Cook βήμα προς βήμα και η επόμενη μέρα

admin

Η εταιρεία που «γεννά» δισεκατομμυριούχους εν μέσω πανδημίας

admin

Ο O.J. Simpson, η λογιστική απάτη και ο Καρλ Άικαν: Η ιστορία χρεοκοπίας της Hertz

admin

Γιώργος Νίκας: Αποκάλυψη από υπάλληλό του για μη καταχωρημένα τηλέφωνα

admin

Κορυφαίος διαχειριστής κεφαλαίων προειδοποιεί: Είναι καιρός να πανικοβληθούμε

admin

Η Γκρέτα Τούνμπεργκ «απειλεί» τα H&M

admin