Image default
Επιχειρήσεις

Τα μηνύματα από την αύξηση κεφαλαίου της Lamda Development

Ως «έμπρακτη απόδειξη της μεγάλης εμπιστοσύνης των μετόχων και επενδυτών για το έργο του Ελληνικού» θεωρούν στην Lamda Development την επιτυχή ολοκλήρωση της αύξησης κεφαλαίου των 650 εκατ. ευρώ η οποία υπερκαλύφθηκε κατά 58 εκατομμύρια. Στην χρηματιστηριακή αγορά υποστηρίζουν πως ολοκληρώθηκε μια «εντυπωσιακή Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου για τα δεδομένα της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς» με την Lamda να ανήκει πλέον στην κατηγορία των εισηγμένων με κεφαλαιοποίηση άνω του ενός δισεκατομμυρίου (χθες βρέθηκε στα 1,3 δισ. ευρώ).

Στην αγορά υποστηρίζουν πως «η επιτυχία ενισχύεται από το γεγονός ότι ο Δεκέμβριος παραδοσιακά, είναι ο μήνας με την ισχνότερη συναλλακτική δραστηριότητα, καθώς τα περισσότερα επενδυτικά χαρτοφυλάκια κλείνουν τα βιβλία τους τον Νοέμβριο και ανοίγουν νέες θέσεις στο ερχόμενο έτος».

Στη μεγαλύτερη αύξηση κεφαλαίου (πλην τραπεζών) της τελευταίας δεκαετίας, υπήρξε σημαντική συμμετοχή ξένων και Ελλήνων επενδυτών. Μεταξύ άλλων συμμετείχε και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) η οποία έφτασε στο 4% της ΑΜΚ καθιστώντας την πλέον μέτοχο του 2% της Lamda Development. Ο διεθνής χρηματοδοτικός οργανισμός, που αυτή την εβδομάδα ανακοινώνει άλλη μία συμμετοχή σε επένδυση στην Ελλάδα (στην ανάπλαση του Πύργου Πειραιά) τοποθετείται σε επενδύσεις που θεωρεί πως είναι φιλικές προς το περιβάλλον.

Η είσοδος των ξένων θεσμικών χαρτοφυλακίων όπως η EBRD στην ΑΜΚ λειτούργησε θετικά στη ζήτηση «και ενίσχυσε την εξωστρέφεια του εγχειρήματος». Μάλιστα η αύξηση κεφαλαίου ήταν επιτυχής παρά το γεγονός πως τις τελευταίες εβδομάδες υπήρξαν και ομολογιακές εκδόσεις από εισηγμένες, μέσω των οποίων αντλήθηκε περίπου 1,15 δισ. ευρώ. Εκτός από την EBRD στην αύξηση τοποθετήθηκαν και χαρτοφυλάκια όπως η Bienville, η Gama και η HSBC που επένδυσε για λογαριασμό πελατών της, καθώς και γνωστοί εγχώριοι επιχειρηματίες όπως ο κ. Οδ. Κυριακόπουλος, μέσω της ΟΡΥΜΗΛ, οι μέτοχοι της Aegean, κ.α.

Ενδεικτικό του κλίματος ήταν το γεγονός πως «η τιμή της μετοχής κινήθηκε ανοδικά (3,52%) κατά την περίοδο διαπραγμάτευσης του δικαιώματος όταν την ίδια στιγμή ο Γενικός Δείκτης τιμών σημείωσε πτώση κατά 1,42%». Επιπλέον και «η τιμή του δικαιώματος κινήθηκε ανοδικά σχεδόν στο σύνολο των ημερησίων συναλλαγών με τη μέγιστη τιμή αυτού να επιτυγχάνεται την τελευταία μέρα διαπραγμάτευσης 112,5% (11/12/2019)».

Κατά τη διάρκεια της αύξησης κεφαλαίου υπήρξε υψηλός όγκος συναλλαγών μετοχών και δικαιωμάτων. Ο μέσος όρος συναλλαγών των μετοχών κατά τη διάρκεια του διαστήματος διαπραγμάτευσης του δικαιώματος «ανήλθε σε 488.000 μετοχές έναντι 248.000 μετοχών (συμπεριλαμβανομένων block trades) το 6μηνο προ της ημερομηνίας έναρξης των δικαιωμάτων».

Θετικά μέτρησε, κατά τους αναλυτές, και το εύρος των στοιχείων που παρουσίασε η διοίκηση της Lamda Development. Η διοίκηση της εισηγμένης κέρδισε το στοίχημα προβολής και ενημέρωσης των επενδυτών για τα οφέλη, αλλά και τις προκλήσεις της επένδυσης στο Ελληνικό.

Σχετικα αρθρα

Vodafone: H επανεκκίνηση μέσα από το 5G και την τεχνολογία θα οδηγήσει το μέλλον

admin

Coca Cola HBC: Αύξηση 5% στα έσοδα από πωλήσεις το γ’ τρίμηνο

admin

Η Bosch προτείνει λύση για την διαχείριση χώρων στάθμευσης

admin

Mytilineos: Υψηλή ρευστότητα 1,5 δισ – Αυξημένος 3,7% ο τζίρος το α’ 3μηνο – Στα 36,4 εκατ. τα καθαρά κέρδη

admin

Lufthansa: Πυρετώδεις ετοιμασίες πριν τις κρίσιμες συνομιλίες Δημοσίου – βασικού μετόχου για τη διάσωση

admin

«Πράσινος» ο Άη Στράτης με τεχνολογία TESLA 

admin

Ραβάνης: Ζητεί την ένταξη και άλλων ΚΑΔ λιανικού εμπορίου στη δράση «e-ΛΙΑΝΙΚΟ»

admin

Quest: Στις 15/10 η ΓΣ για επιστροφή κεφαλαίου €0,14

admin

25 χρόνια eBay: Αυτές είναι οι εμβληματικές τάσεις που καθόρισαν την πορεία του

admin

Alpha Finance: Σύσταση «αγοράς» για ΓΕΚ Τέρνα και Τέρνα Ενεργειακή

admin

ΔΕΠΑ: Τέλος του μήνα η τροπολογία για την ιδιωτικοποίηση

admin

ΑΔΜΗΕ: Σε λειτουργία και το δεύτερο υποβρύχιο καλώδιο στην Ανδρο

admin

ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών: Καθαρά κέρδη 30,3 εκατ. ευρώ στο 9μηνο 

admin

ΔΕΗ: Για Σεπτέμβριο μετατίθεται το μεγάλο πακέτο τιτλοποίησης χρεών

admin

REDS: Διευκρινήσεις για τον αντίκτυπο της πανδημίας στα έσοδα εξαμήνου

admin

ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ: Παραιτήθηκε ο Π. Τσακλόγλου από μέλος του ΔΣ

admin

AEGEAN: Με ενισχυμένα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας η επανεκκίνηση των πτήσεων

admin

Αξιολόγηση «CC» της Intralot από τη Fitch

admin