Image default
Πολιτική

Το ζήτημα των παράνομων ελληνοποιήσεων έθεσε στις Βρυξέλλες ο Μάκης Βορίδης

Ειδική αναφορά στο θέμα των παράνομων ελληνοποιήσεων  έκανε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκης Βορίδης, κατά την τοποθέτησή του στην τακτική σύνοδο του Συμβουλίου Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας, που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες.

Ο Έλληνας υπουργός, όπως επισημαίνει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, στάθηκε στην ανάγκη συνεργασίας των διασυνοριακών αρχών και υπογράμμισε την ανάγκη αυστηροποίησης των εθνικών νομοθεσιών και της εναρμόνισής τους προς την κατεύθυνση συγκρότησης ενός ενιαίου ορισμού της απάτης σχετικά με τα τρόφιμα.

Μιλώντας για το ζήτημα της επισήμανσης (labelling) των προϊόντων, ο κ. Βορίδης σημείωσε ότι «η αναγραφή της προέλευσης στα τρόφιμα αποτελεί ολοένα και περισσότερο ισχυρή επιθυμία των Ευρωπαίων καταναλωτών και αγροτών και συνδέεται με την απαίτηση για ακριβέστερη πληροφόρηση, αλλά και με τα ιδιαίτερα ποιοτικά χαρακτηριστικά μιας σειράς ευρωπαϊκών προϊόντων, ιδιαίτερα των παραδοσιακών».

Αναφερόμενος στις ενέργειες που έχουν γίνει από την πλευρά της Ελλάδας, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης στάθηκε στην εφαρμογή εθνικών μέτρων «για την επισήμανση της προέλευσης του γάλακτος στα γαλακτοκομικά προϊόντα, με εξαιρετικά αποτελέσματα» καθώς όπως ανέφερε «θεωρούμε ότι, στα πλαίσια ενίσχυσης της βιωσιμότητας της αγροτικής παραγωγής στην Ένωση και της νέας στρατηγικής “από το χωράφι στο τραπέζι”, θα πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψη η ιχνηλασιμότητα των προϊόντων διατροφής και η βελτίωση της πληροφόρησης που παρέχεται στους καταναλωτές».

Παράλληλα, όπως τονίζεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, σε κοινή τους δήλωση οι υπουργοί Γεωργίας Ελλάδας, Γαλλίας, Ιταλίας, Ισπανίας και Πορτογαλίας επισημαίνουν ότι:

  •  η ευρωπαϊκή νομοθεσία που σχετίζεται με τη σήμανση προέλευσης των αγροτικών προϊόντων και των ειδών διατροφής πρέπει να εξελιχθεί για να ανταπεξέλθει στις προσδοκίες των καταναλωτών.
  •   επιθυμούν η βελτίωση της επισήμανσης της γεωγραφικής ένδειξης να αναδειχθεί σε έναν από τους τομείς εργασίας της στρατηγικής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής «από το χωράφι στο τραπέζι».
  •   καλούν για ενίσχυση της Ευρωπαϊκής νομοθεσίας στο θέμα της επισήμανσης της προέλευσης των διατροφικών προϊόντων και των συστατικών των τροφίμων και αναμένουν προτάσεις από την Κομισιόν προς αυτή την κατεύθυνση.

Ο κ. Βορίδης επανέλαβε την πάγια θέση της χώρας μας, σε ότι έχει να κάνει με τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική, για αύξηση του προϋπολογισμού της, που θα της επιτρέψει να εκπληρώσει τους στόχους σε ότι αφορά τις περιβαλλοντικές φιλοδοξίες της Ευρώπης.

Τέλος, ο αρμόδιος υπουργός συνεχάρη το νέο Ευρωπαίο Επίτροπο Γεωργίας, Γιάνους Βοϊτσόφσκι για την ανάληψη των καθηκόντων του, δεσμεύθηκε ότι η Ελλάδα θα συνεργαστεί μαζί του στενά προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι της ΕΕ και του απεύθυνε πρόσκληση να επισκεφτεί τη χώρα μας.

Σχετικα αρθρα

Λαφαζάνης: Είδε το «Ενήλικες στην Αίθουσα» και… έφριξε – «Είναι όλα ψέματα!»

admin

Συνάντηση Κεραμέως με εκπροσώπους της κυβέρνησης των ΗΠΑ

admin

Μεταναστευτικό: «Ασύμμετρος πόλεμος» με 18 fake news

admin

Κωστής Χατζηδάκης: Είμαστε περήφανοι για τον εκσυχρονισμό της ΔΕΗ

admin

Κυριάκος Μητσοτάκης: Μέσα στην 4ετία θα λυθεί το θέμα της διαχείρισης απορριμμάτων

admin

Χατζηδάκης: «Η διαχείριση των απορριμμάτων είναι θέμα πολιτισμού και εθνικού φιλότιμου»

admin

Βορίδης: Τέλος στην ταλαιπωρία χιλιάδων ασφαλισμένων αγροτών του ΕΦΚΑ

admin

Κορωνοϊός: Οικειοθελώς τέθηκε σε καραντίνα ο υπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας

admin

Κορωνοϊός – Μητσοτάκης: Η Μεγάλη Εβδομάδα να φέρει νωρίτερα την «Ανάσταση» και να μην παρατείνει τον «Γολγοθά»

admin

Βενιζέλος: Η πολιτική έχει πάρει το πάνω χέρι από την οικονομία

admin

Αναστασιάδης: Ατυχής η παρέμβαση της Ειρηνευτικής Δύναμης του ΟΗΕ για τα οδοφράγματα

admin

Τουρκική σημαία στον Έβρο: Τι λένε κύκλοι του υπουργείου Εθνικής Άμυνας

admin

Παυλόπουλος για κορωνοϊό: Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να αναλάβει πλήρως τις ευθύνες του

admin

Σκευωρία Novartis: Νέα στοιχεία «φωτιά» από τον αντιεισαγγελέα Αγγελή

admin

Τσίπρας: Εκκωφαντική η αφωνία της Ελλάδας για την εισβολή της Τουρκίας στη Συρία

admin

Με σύνθημα «Το Μέλλον αρχίζει Τώρα», ξεκινά το απόγευμα το 13ο συνέδριο της ΝΔ

admin

Μεταναστευτικό: 180 ευρώ το μήνα ανά στρέμμα σε Σάμο, Κω, Λέρο για κλειστά κέντρα μέχρι το 2030

admin

Βελόπουλος: Το δύσκολο δεν είναι να κλείσει η οικονομία, αλλά να ξεκλειδώσει

admin