Image default
Οικονομία

Χρ. Σταϊκούρας: Πιθανή νέα πρόωρη αποπληρωμή δανείων ΔΝΤ το 2020

Το ενδεχόμενο νέας πρόωρης αποπληρωμής δανείων του ΔΝΤ το 2020, κίνηση που θα βελτιώσει την βιωσιμότητα του χρέους της, εξετάζει η ελληνική κυβέρνηση, ενώ θα επιδιώξει τη μείωση του στόχου υψηλών πλεονασμάτων, όπως δήλωσε στο - ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο - ο κ. Σταϊκούρας δεν αποκάλυψε το ύψος των δανείων που εξετάζεται να αποπληρωθούν. Aνέφερε, ωστόσο, ότι θα είναι μέχρι ποσού τέτοιου ώστε το Ταμείο να διατηρήσει την παρουσία του στο ελληνικό πρόγραμμα. «Είναι πιθανή μία νέα πρόωρη αποπληρωμή μέρους των δανείων στο ΔΝΤ το 2020» είπε ο Σταϊκούρας.

«Η νέα αποπληρωμή θα πρέπει να είναι έως ενός ποσού που θα επιτρέπει στο ΔΝΤ να διατηρήσει την παρουσία του στην Ελλάδα μέχρι το τέλος της περιόδου του προγράμματος» ανέφερε, προσθέτοντας ότι το μέσο κόστος δανεισμού της χώρας θα πρέπει να είναι χαμηλότερο των δανείων του ΔΝΤ.

Σημειώνεται ότι στα τέλη Νοεμβρίου η Αθήνα αποπλήρωσε πρόωρα δάνεια 2,7 δισ. ευρώ στο ΔΝΤ, με επιτόκιο περίπου 5%, μειώνοντας το συνολικό της χρέος προς το ταμείο στα 5,5 δισ. ευρώ.

Το μέσο επιτόκιο της Ελληνικής Δημοκρατίας είναι στο 1,6% έναντι 1,9% των δανείων του ΔΝΤ. Η κυβέρνηση προχώρησε σε επανέκδοση 10ετούς ομολόγου τον Οκτώβριο με απόδοση 1,5%.

Όπως σημειώνει το - η πλήρης αποπληρωμή των δανείων του ΔΝΤ θα έβρισκε την αντίσταση κάποιων χωρών της Eυρωζώνης που θέλουν το Tαμείο να συνεχίζει να έχει ρόλο στο μεταμνημονικό πρόγραμμα. Η Αθήνα έχει επίσης λόγο να θέλει το ΔΝΤ στο πρόγραμμα καθώς εδώ και χρόνια το ΔΝΤ υποστηρίζει την μείωση του στόχου πρωτογενών πλεονασμάτων, συνεχίζει το τηλεγράφημα του πρακτορείου, το οποίο επισημαίνει ότι η βελτίωση των παραμέτρων βιωσιμότητας του χρέους – μείωση επιτοκίων, πρόωρη αποπληρωμή ακριβών δανείων, αντικατάσταση με φθηνότερα – σε συνδυασμό με υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης θα ενισχύσουν την προσπάθεια της χώρας για μείωση του στόχου πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ έως το 2022 και 2,2% μετέπειτα.

Σύμφωνα με τον κ. Σταϊκούρα η συζήτηση θα εξελιχθεί το νέο έτος. «Θα συζητηθεί το 2020 (με τους δανειστές)» είπε. Ερωτηθείς για το ύψος της επιδιωκόμενης μείωσης είπε ότι το βασικό είναι πρώτα «να τους πείσουμε ότι πρέπει να μειωθούν» και εκτίμησε ότι «οι συνθήκες ωριμάζουν».

Αναφερόμενος στην στρατηγική δανεισμού για το 2020 είπε ότι αυτή θα επικεντρωθεί, μεταξύ άλλων, στην παροχή ρευστότητας στα εμπορεύσιμα ομόλογα αναφοράς του Δημοσίου και την διατήρηση της παρουσίας της χώρας στις διεθνείς αγορές.

Η Ελλάδα διαθέτει «κεφαλαιακό μαξιλάρι» άνω των 30 δισ. ευρώ και μπορεί να καλύψει τις λήξεις ομολόγων και δανείων του 2020 -περίπου 5 δισ. ευρώ- χωρίς νέες εκδόσεις. Ο ΥΠΟΙΚ τόνισε ωστόσο ότι η χώρα πρέπει να διατηρήσει παρουσία στις κεφαλαιαγορές. «Πρέπει να συνομιλείς με τις αγορές» ανέφερε.

Σχετικα αρθρα

Εκτός λειτουργίας το site της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων το Σαββατοκύριακο

admin

«13η σύνταξη»: Τι προβλέπει το κείμενο του ασφαλιστικού νομοσχεδίου

admin

Πότε θα λειτουργήσει το γκολφ του παραθεριστικού θέρετρου «Kilada Hills»

admin

«Παγώνουν» οι τιμές των φαρμάκων το 2020

admin

Το μέλλον της Alitalia στο έλεος του εκβιασμού της εταιρείας Atlantia

admin

Διαφωνούν τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τον προϋπολογισμό

admin

Με διακυμάνσεις το άνοιγμα στο Χρηματιστήριο Αθηνών -Οριακή άνοδος 0,02%

admin

Μητσοτάκης : Έρχεται μείωση του ΕΝΦΙΑ το 2020 στα μικρά νησιά

admin

Πάιατ: Ο κρίσιμος ρόλος του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης και ο μεγάλης σημασίας πλωτός σταθμός υγροποιημένου αερίου

admin

Creta Farms: Αγωνία για το μέλλον της κρητικής αλλαντοβιομηχανίας

admin

Thomas Cook: H εταιρεία που θα σώσει έως και 2.500 θέσεις εργασίας μετά την κατάρρευση

admin

Ακίνητα: Όλες οι αλλαγές στην φορολογία και τις αντικειμενικές αξίες

admin

Εφορίες: Τραπεζικές επιταγές για τον φόρο μεταβίβασης ακινήτων 30 και 31 Δεκεμβρίου

admin

Με μικτές τάσεις άνοιξε το χρηματιστήριο στο Τόκιο

admin

120 δόσεις: Email από την εφορία για ένταξη στη ρύθμιση, αλλιώς κατασχέσεις

admin

Eurobank: Απορροφά το κόστος ανάληψης από ATM άλλης τράπεζας σε επιπλέον 14 περιοχές

admin

Επίδομα θέρμανσης: Μέχρι αύριο η προμήθεια πετρελαίου, πότε μπορεί να ζητηθεί επιστροφή του επιδόματος

admin

Χρηματιστήριο Αθηνών: Με οριακή άνοδο το άνοιγμα της αγοράς

admin