Image default
Οικονομία

Αποκρατικοποιήσεις : Στα 2,4 δισ. ευρώ τα έσοδα για το 2020

Στις αποκρατικοποιήσεις των Διεθνούς Αεροδρομικού Αθηνών, ΔΕΠΑ Υποδομών και Εμπορίας καθώς και ΕΛΠΕ δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα η διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ ώστε να επιτευχθεί το επόμενο έτος ο στόχος για έσοδα 2,4 δισ. ευρώ .

Ο πρόεδρος του Ταμείου Άρης Ξενόφος και ο διευθύνων σύμβουλος Ριχάρδος Λαμπίρης ανέφεραν σε συνάντησή τους με δημοσιογράφους ότι το ακριβές ποσό που θα εισπραχθεί, θα καθοριστεί από την έκβαση των προαναφερθεισών τεσσάρων ιδιωτικοποιήσεων.

Ωστόσο, εμφανίστηκαν βέβαιοι πως το 2020 θα είναι μία «χρονιά ρεκόρ» και σίγουρα τα έσοδα θα είναι υψηλότερα από εκείνα των ετών 2018- 2019, ήτοι πάνω από 2 δισ. ευρώ.

Οι αποκρατικοποιήσεις

Για το εφετινό πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, το ΤΑΙΠΕΔ θα έχει ολοκληρώσει μετά τις γιορτές την αξιολόγηση των προτάσεων συμμετοχής των 10 επενδυτικών σχημάτων στο διαγωνισμό πώλησης του 30% του «Ελ. Βενιζέλος».

Πηγές αναφέρουν ότι στην επόμενη φάση των δεσμευτικών προσφορών αναμένεται να προκριθούν σχεδόν όλοι οι διεκδικητές. Παράλληλα, σε εξέλιξη είναι η διαγωνιστική διαδικασία για την πώληση του 100% της ΔΕΠΑ Υποδομών, με τη σχετική προθεσμία εκδήλωσης ενδιαφέροντος να λήγει στις 14 Φεβρουαρίου 2020. Οι εκτιμήσεις της διοίκησης του Ταμείου είναι πως θα υπάρχει μεγάλη συμμετοχή.

Στο τέλος του Ιανουαρίου, θα υπάρξει η πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την πώληση του 65% της ΔΕΠΑ Εμπορίας (το 35% της εταιρείας ανήκει στα ΕΛΠΕ). Σύμφωνα με πληροφορίες, το Ταμείο είναι σε διαπραγματεύσεις με τα ΕΛΠΕ ως προς τους όρους, για το ενδεχόμενο πώλησης του 35% στην περίπτωση που η πετρελαϊκή εταιρία δεν αναδειχθεί πλειοδότης του διαγωνισμού. Εξάλλου, τα ΕΛΠΕ αποτελούν και το επόμενο «μεγάλο πωλητήριο», με το Δημόσιο να θέλει να διαθέσει μέρος του 35% των μετοχών τους.

Όπως σημείωσαν οι κ. Ξενόφος και Λαμπίρης, δεν προγραμματίζεται άμεσα έξοδος στις αγορές, αλλά το Ταμείο βρίσκεται σε ετοιμότητα ώστε όταν οι συνθήκες κριθούν ιδανικές να προχωρήσει σε πώληση.

Για το επόμενο έτος, όπως αναφέρει το ΑΠΕ, προγραμματίζονται διαγωνισμοί για την παραχώρηση ή πώληση των λιμανιών Καβάλας, Αλεξανδρούπολης και Ηγουμενίτσας, ενώ στο α’ εξάμηνο του 2020 αναμένεται ο διαγωνισμός για την Υπόγεια Αποθήκη Αερίου της Καβάλας.

Όσον αφορά στο επενδυτικό σχέδιο για το «Ελληνικό», το ΤΑΙΠΕΔ βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με τη Lamda Development για την κατανομή της κυριότητας και των δικαιωμάτων χρήσης της έκτασης. Εάν ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός του καζίνου, οι εκτιμήσεις θέλουν να εκκινήσουν οι εργασίες στην έκταση του «Ελληνικού» μέσα στο α’ δίμηνο του 2020.

Σημειώνεται ότι ένας από τους στόχους της επόμενης χρονιάς είναι να προχωρήσει και η παραχώρηση της Εγνατίας Οδού. Η υποβολή προσφορών είναι προγραμματισμένη για τις 21 Φεβρουαρίου. Ωστόσο, ουδείς αποκλείει το ενδεχόμενο άλλης μιας παράτασης στη διαδικασία, καθώς τα προβλήματα είναι πολλά. Μεταξύ αυτών, η λειτουργία των πέντε νέων σταθμών μετωπικών διοδίων, η πιστοποίηση των σηράγγων και των γεφυρών του αυτοκινητοδρόμου, η έλλειψη Σταθμών Εξυπηρέτησης Αυτοκινητιστών (ΣΕΑ).

Τέλος, όπως ανέφερε ο κ. Ξενόφος, εντός του 2020 το ΤΑΙΠΕΔ θα προχωρήσει σε συνεργασία με το ΙΟΒΕ στην εκπόνηση μελέτης για το «οικονομικό αποτύπωμα» του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων από το 2011 έως και σήμερα.

«Στόχος μας είναι να καταγράψουμε την ουσιαστική δουλειά και όχι μόνο το οικονομικό αντάλλαγμα. Το πόσες επενδύσεις σημειώθηκαν, πόσες θέσεις εργασίας δημιουργήθηκαν και ποιο ήταν το αποτέλεσμα της κάθε αποκρατικοποίησης στην οικονομία», σημείωσε.

Σχετικα αρθρα

Δόθηκε το πράσινο φως για την εξαγωγή ελληνικών ακτινιδίων στην αγορά της Νότιας Κορέας

admin

Ελληνας πρέσβης στην Αίγυπτο: Τετραπλασιάστηκε το διμερές εμπόριο Ελλάδας-Αιγύπτου τα τελευταία 11 χρόνια

admin

ΟΑΕΔ: Από Δευτέρα ηλεκτρονικά η δήλωση παρουσίας των επιδοτούμενων ανέργων

admin

Επιστρεπτέα προκαταβολή ΙΙ: Πιστώνονται σήμερα 519 εκατ. ευρώ

admin

Τουρισμός με… Covid Free: Τι θα γίνει το καλοκαίρι για την προσέλκυση επισκεπτών

admin

Η Wall Street αγνόησε τα τύμπανα πολέμου στη Μέση Ανατολή

admin

Υποχωρεί η απόδοση των 10ετών ομολόγων μετά την ανακοίνωση της ΕΚΤ

admin

Χρηματιστήριο: Κλείσιμο με πτώση

admin

Δεν αυξάνονται τα διόδια στην Αττική Οδό

admin

«Η απελευθέρωση της κυριακάτικης λειτουργίας δεν συμπεριλαμβάνεται στην ατζέντα της κυβέρνησης»

admin

«Πράσινο» για τη δημιουργία Επιχειρηματικού Πάρκου στα Άνω Λιόσια

admin

Φορολογικές δηλώσεις: Χωριστές και φέτος για τα ζευγάρια, τι πρέπει να προσέξουν οι σύζυγοι

admin

Ασφαλιστικό : Τα νέα δεδομένα σε εισφορές και συντάξεις

admin

Τροπολογία για απασχόληση ανέργων σε αγροτικές εργασίες με διατήρηση του επιδόματος

admin

Με το χέρι στη σκανδάλη οι Ευρωπαίοι λόγω κορονοϊού

admin

Ανανεώσιμες πηγές: Χωρίς καθυστερήσεις οι πληρωμές των παραγωγών

admin

Νόμος – μπουλντόζα για τα αυθαίρετα: Τι πρόκειται να κατεδαφιστεί άμεσα

admin

Χρηματιστήριο Αθηνών: Πάνω από τις 920 μονάδες, κλείσιμο με μικρή άνοδο

admin