Image default
Πολιτική

Βασίλης Κικίλιας: Οι υπηρεσίες υγείας είναι και θα παραμείνουν δωρεάν

«Οι πολίτες της χώρας αξίζουν τις καλύτερες και ποιοτικότερες υπηρεσίες υγείας, οι οποίες ήταν, είναι και θα παραμείνουν δωρεάν» τόνισε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, απαντώντας στον προκάτοχο του, Ανδρέα Ξανθό, για την κριτική που άσκησε στην ομιλία του πρωθυπουργού και αφορά στις ΣΔΙΤ (Συμπράξεων Δημόσιου- Ιδιωτικού Τομέα).

«Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας στηρίζει τη δωρεάν δημόσια υγεία. Μετά από 10 χρόνια δημοσιονομικής κρίσης, το ΕΣΥ χρειάζεται ενίσχυση, στήριξη και αναβάθμιση. Οι πόροι που απαιτούνται θα προέλθουν από τον κρατικό προϋπολογισμό, από ευρωπαϊκά κονδύλια και από το χρηματοδοτικό εργαλείο των ΣΔΙΤ. Ένα εργαλείο που χρησιμοποιείται με επιτυχία σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες» αναφέρει στη δήλωση του ο υπουργός Υγείας.

Για όσους κάνουν πως δεν καταλαβαίνουν, συνεχίζει, αλλά κυρίως για τους πολίτες που πρέπει να γνωρίζουν, «η συνεργασία του δημοσίου με τον ιδιωτικό τομέα μπορεί, για παράδειγμα, να διασφαλίσει την αδιάλειπτη λειτουργία του εξοπλισμού των δημόσιων νοσοκομείων, τον εξορθολογισμό του κόστους για τα νοσοκομεία μας, δηλαδή για τον φορολογούμενο και την έγκαιρη πρόσβαση του πολίτη σε υψηλής ποιότητας υπηρεσίες, χωρίς επιπλέον επιβάρυνση».

Ο Β. Κικίλιας καταλήγει επισημαίνοντας πως «ο ΣΥΡΙΖΑ που έχει το θράσος να ασκεί κριτική, μας παρέδωσε, μεταξύ άλλων, κατά δήλωση των διοικητών που όρισε:

  • 1 στα 2 νοσοκομεία χωρίς σύστημα διαλογής.
  • 3 στα 4 νοσοκομεία χωρίς καταγραφή του χρόνου αναμονής για τους πολίτες που ταλαιπωρούνται.
  • 4 στα 10 νοσοκομεία χωρίς ασφαλές πρόγραμμα εφημεριών.
  • 1 στα 2 νοσοκομεία χωρίς ηλεκτρονικό φάκελο ασθενούς.
  • 85 από τα 118 νοσοκομεία χωρίς ισολογισμό».

«Η ιδιωτικοποίηση της δημόσιας περίθαλψης δεν έχει κοινωνικές συμμαχίες»

Την αντίδραση του πρώην υπουργού Υγείας Ανδρέα Ξανθού, προκάλεσαν οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, για «πιλοτικό» πρόγραμμα ΣΔΙΤ (Συμπράξεων Δημόσιου- Ιδιωτικού Τομέα) σε τρία νοσοκομεία του ΕΣΥ, στην ομιλία του στη Βουλή για τον προϋπολογισμό του 2020.

Ο Α. Ξανθός αναφέρει στη δήλωσή του για το θέμα, ότι είναι ενδιαφέρον το γεγονός, πως την ανακοίνωση του προγράμματος δεν την κάνει ο αρμόδιος υπουργός Υγείας, αλλά ο ίδιος ο πρωθυπουργός και συνεχίζει: «Ίσως γιατί θέλει να δώσει το “σήμα” προς τους ενδιαφερόμενους επενδυτές (επιχειρηματίες υγείας, ασφαλιστικές εταιρείες, διαγνωστικές αλυσίδες) ότι η υπόθεση αυτή είναι υψηλής προτεραιότητας για την κυβέρνηση, αλλά και για να στείλει ένα “μήνυμα” αποφασιστικότητας».

Κι αυτό έγινε, όπως εκτιμά, γιατί «καταλαβαίνει πολύ καλά ότι είναι μια κίνηση πολύ επιθετική προς τη δημόσια περίθαλψη που θα προκαλέσει κοινωνικές και πολιτικές αντιδράσεις».

«Οι πολίτες που συνεχίζουν να εμπιστεύονται τη δημόσια περίθαλψη, παρά τα προβλήματα και τις παθογένειές της, θα αντιληφθούν πολύ σύντομα ότι οι ΣΔΙΤ που προωθεί η κυβέρνηση δεν στοχεύουν στην ενδυνάμωση του Δημόσιου Συστήματος Υγείας και στην ενίσχυση της πολιτικής της καθολικής κάλυψης με περισσότερες και ποιοτικότερες υπηρεσίες, αλλά στην εκχώρηση των “φιλέτων” του ΕΣΥ στα επιχειρηματικά συμφέροντα και στη δημιουργία “ζωτικού χώρου” κερδοφορίας για τον κρατικοδίαιτο ιδιωτικό τομέα» συνεχίζει ο Α. Ξανθός.

Η απάντηση σ’ αυτό το νεοφιλελεύθερο σχέδιο είναι ένα ευρύ κοινωνικό και πολιτικό μέτωπο απέναντι στην ιδιωτικοποίηση της δημόσιας περίθαλψης, υπογραμμίζει και επισημαίνει πως «η “γραμμή” των ιδιωτικοποιήσεων στην υγεία δεν έχει κοινωνικές συμμαχίες στην Ελλάδα. Ούτε πρόκειται να υπάρξουν συναινέσεις στην “αγοραία” μετάλλαξη του ΕΣΥ, στην ακύρωση της διαρκούς προσπάθειας για ένα δημόσιο σύστημα προσβάσιμο και αξιόπιστο».

Σχετικα αρθρα

Παυλόπουλος: Γιατί η ΕΕ πρέπει να συμπράξει ευθέως στην οριοθέτηση της Ευρωπαϊκής ΑΟΖ

admin

Δίπλα δίπλα στη Βουλή Αχτσιόγλου – Τζανακόπουλος

admin

Κουτσούμπας από την Εύβοια: «Προδιαγεγραμμένο έγκλημα – Δεν έγιναν αντιπλημμυρικά έργα μετά τις πυρκαγιές»

admin

Παυλόπουλος: Να υπερασπιζόμαστε έναντι πάντων τα Εθνικά μας Θέματα και τα Εθνικά μας Δίκαια

admin

Ο Πολάκης φωτογραφίζεται με τον αστυνομικό που κατηγορείται ότι εμπόδισε σύλληψη διαδηλωτή

admin

Στην Κύπρο η Σακελλαροπούλου- Συνάντηση με Αναστασιάδη

admin

Παυλόπουλος: Ο Παρθενώνας είναι η αρχή, το λίκνο και η κοιτίδα του δυτικού πολιτισμού

admin

Το «τερματίζει» Τουρκία: Σύντομα στη Βουλή μας η συμφωνία με τη Λιβύη

admin

Χαρδαλιάς: «Σιγά – σιγά θα αποκτήσουμε την κανονικότητα που έχουμε στερηθεί»

admin

Συνεδριάζει το υπουργικό Συμβούλιο -Ποια θα είναι η ατζέντα

admin

Τσίπρας: Να αντιπαλέψουμε με όλες μας τις δυνάμεις τον φασισμό, τον ρατσισμό, την ξενοφοβία

admin

Βρούτσης: Δεν καταργείται το εργατικό δίκαιο – δεν θίγονται 8ωρο – υπερωρίες και δώρα

admin

Ιδιωτική Εκπαίδευση: Στη Βουλή το νομοσχέδιο για τον εκσυγχρονισμό της

admin

To υπουργείο Παιδείας έδωσε άδεια για ανέγερση νέου τζαμιού στη Θράκη

admin

Γεωργιάδης: Περιμένουμε σημαντικές επενδύσεις από τις ΗΠΑ

admin

Στην Ευελπίδων ο Παπαγγελόπουλος – Κατέθεσε αίτηση ακυρότητας κατά της έρευνας της προανακριτικής για Novartis

admin

ΕΕ: Σκόπια και Αλβανία υιοθετούν τα μέτρα κατά της Τουρκίας για τις γεωτρήσεις

admin

Επίθεση στον Αντώνη Σαμαρά από τον Αλέξη Τσίπρα

admin