Image default
Οικονομία

Κοινωνικό μέρισμα : Αυξάνεται το ποσό – Τι θα γίνει με τον ΕΝΦΙΑ

Την αύξηση του κονδυλίου για το κοινωνικό μέρισμα ώστε να το πάρουν περισσότερες κατηγορίες αναπήρων και να διορθωθούν ορισμένες αδικίες ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

Μιλώντας στο ΣΚΑΙ ο κ. Σταικούρας σημείωσε ότι «προφανώς έχει αδικίες το μέρισμα. Κι εγώ θα ήθελα να δώσουμε σε άλλες κοινωνικές ομάδες» εκτιμώντας ότι μέχρι τώρα ο αριθμός των δικαιούχων θα είναι 1 εκατ. πολίτες.

Ο υπουργός Οικονομικών δήλωσε δίπλα ικανοποιημένος  για τον Προϋπολογισμό του 2020 διότι, όπως ανέφερε, καταφέραμε σε συνεννόηση με τους θεσμούς να κλείσουμε δημοσιονομικά κενά και να προχωρήσουμε σε σημαντικές δημοσιονομικές ελαφρύνσεις.

Το κοινωνικό μέρισμα

Αναφορικά με το κοινωνικό μέρισμα και τον αποκλεισμό δικαιούχων ο υπουργός Οικονομικών επανέλαβε ότι «το μέρισμα δεν ήταν μία προγραμματισμένη ελάφρυνση, προέκυψε από το δημοσιονομικό χώρο ο οποίος δημιουργήθηκε».

«Προφανώς και το μέρισμα έχει αδικίες και εγώ θα ήθελα να μπορούμε να το δώσουμε και σε άλλες κοινωνικές ομάδες. Συνολικά αφορά σε ένα εκατομμύριο πολίτες, εκτιμώ ότι μπορεί να ανέβει λίγο το ποσό που διατίθεται». «Δυστυχώς όταν έχεις ένα μικρό χρηματικό ποσό που δημιουργείται από την υπερφορολόγηση της ελληνικής κοινωνίας προσπαθείς με κάποια στοιχεία και χαρακτηριστικά και με κάποια δεδομένα να ικανοποιήσεις τους περισσότερους» πρόσθεσε.

Αναφέρθηκε στα ΑΜΕΑ λέγοντας ότι το μέρισμα ξεκίνησε «με ένα ηλικιακό κριτήριο γιατί τόσα ήταν τα χρήματα που είχαμε, το διορθώσαμε μετά και εισήχθησαν όλα τα ΑμεΑ βάζοντας όμως κάποια οικονομικά χαρακτηριστικά». Πλέον «είμαστε σε διαδικασία που προσπαθούμε μέσα από τις πλατφόρμες και το δημοσιονομικό χώρο που δημιουργείται κάθε εβδομάδα να διορθώσουμε τις αδικίες» ανέφερε εκτιμώντας ότι μπορεί έως το τέλος της χρονιάς να υπάρχει επιπλέον χρηματοδότηση.

Σε ερώτημα αν φέτος είναι το τελευταίο μέρισμα που θα δοθεί, ο ΥΠΟΙΚ απάντησε ότι δεν προβλέπεται στον προϋπολογισμό αλλά ο δημοσιονομικός χώρος που θα δημιουργείται θα κατευθύνεται με μία αναλογία 80% – 20% σε μείωση των φόρων και των δαπανών.

Παράλληλα, δήλωσε ότι το έκτακτο επίδομα για τους συνταξιούχους έχει συμπεριληφθεί στον προϋπολογισμό του 2020 και το πως ακριβώς θα διατεθεί είναι δουλειά του Υπουργείου Εργασίας.

Ο ΕΝΦΙΑ

Επίσης, ο υπουργός Οικονομικών, ανέφερε ότι η μείωση 8% του ΕΝΦΙΑ που ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός στη Βουλή θα εφαρμοστεί μεσοσταθμικά ενώ το πως ακριβώς θα μειωθεί θα αποφασιστεί τον Μάιο όταν θα ολοκληρωθεί η άσκηση για τις νέες αντικειμενικές αξίες.

Η μείωση θα περιληφθεί στα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ που θα σταλούν στο τέλος Αυγούστου.

«Η δική μου εισήγηση είναι να είναι μεσοσταθμική η μείωση του 8% και να έχει διαφορετικά χαρακτηριστικά για μεσαία και χαμηλά εισοδήματα όπως κάναμε με τη μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 22%» πρόσθεσε ο υπ. Οικονομικών συμπληρώνοντας πάντως ότι όλα εξαρτώνται από την εκτέλεση του προϋπολογισμού.

Ανέφερε, επίσης, ότι όποιος δημοσιονομικός χώρος υπάρξει το 2020 θα κατευθυνθεί στην αύξηση των δαπανών αλλά και την μείωση της φορολογίας. «Πρόθεσή μας είναι να μειωθεί περισσότερο αλλά έχουμε και άλλους έμμεσους και άμεσους φόρους που πρέπει να αντιμετωπίσουμε» τόνισε και σημείωσε ειδικά για τον ΦΠΑ ότι «θα αντιμετωπιστεί μέσα στην επόμενη διετία-τριετία».

Σχετικα αρθρα

Κοινωνικός τουρισμός : Πότε βγαίνουν τα αποτελέσματα

admin

Υπ. Εργασίας: 12 εκατ. ευρώ για παροχές σε ανασφάλιστους υπερήλικες

admin

Ανοδικό «ξέσπασμα» στο Χρηματιστήριο με άλμα 6,38%

admin

Κοροναϊός : Τι ισχύει για τις άδειες ειδικού σκοπού στον ιδιωτικό τομέα

admin

Κριστίν Λαγκάρντ: 100 ημέρες επικεφαλής της ΕΚΤ

admin

Βρετανία : Συμφωνία στον OPEC+ για μείωση της παραγωγής πετρελαίου

admin

Bρετανία: Σε ναδίρ τετραετίας ο πληθωρισμός

admin

Επίδομα θέρμανσης: Λήγει αύριο η προθεσμία για την αγορά πετρελαίου

admin

«Βουτιά» άνευ προηγούμενου του ΑΕΠ της Κίνας το α΄ τρίμηνο

admin

ΕΛΣΤΑΤ: Μειώθηκε η ανεργία τον Οκτώβριο φτάνοντας στο 16,6%

admin

Παλαιά αναδρομικά: Δύο σενάρια για την καταβολή τους

admin

Εως τις 28 Φεβρουαρίου η αίτηση για ξεχωριστή φορολογική δήλωση συζύγων

admin

Airbnb: Προσοχή, πρόστιμα -Λήγει η προθεσμία για το Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής

admin

Πτώση τιμών και ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας τον Απρίλιο

admin

Eurogroup : Στις Βρυξέλλες ο Σταϊκούρας

admin

Mε την… όπισθεν η ευρωπαϊκή αγορά αυτοκινήτου – Πτώση 7,5% των πωλήσεων τον Ιανουάριο

admin

Έρευνα : Πόσα νοικοκυριά δυσκολεύονται να τα βγάλουν πέρα – Που ξοδεύουν τα χρήματά τους

admin

Πρωτογενές πλεόνασμα 5,017 δισ. ευρώ το 2019 – Ποιοι φόροι υπεραπέδωσαν

admin