Image default
Οικονομία

Μετά τη ψήφιση του Προϋπολογισμού 5,1 δισ. επενδύσεις και πλεονάσματα

Ένα ιδιαιτέρως απαιτητικό εφαρμοστικό έργο περιμένει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης την επομένη της ψήφισης του αναπτυξιακού Προϋπολογισμού του 2020. Το εν λόγω κλίμα άλλωστε μεταφέρθηκε χθες μέσα από τις ομιλίες τόσο του Πρωθυπουργού, όσο και του Υπουργού Οικονομικών.

Η διασφάλιση της εισπραξιμότητας των εσόδων αλλά και της συγκράτησης των δαπανών, σε συνδυασμό με την προσπάθεια τόνωσης των επενδύσεων και της ανάπτυξης, αποτελούν προϋπόθεση για την πλήρη εφαρμογή των ελαφρύνσεων αξίας 1,18 δισ ευρώ που εγγράφονται στον νέο Προϋπολογισμό για το 2020, αλλά και των πρόσθετων χθεσινών εξαγγελιών του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για σταδιακή μείωση από το 2020 της Εισφοράς Αλληλεγγύης, αλλά και για τη δεύτερη δόση της μείωσης του ΕΝΦΙΑ κατά 8%.

Σήμερα ο ΥΠΟΙΚ διευκρίνισε ότι σχεδιάζεται η διεύρυνσης του μερίσματος, ενώ προσδιόρισε το χρόνο λήψης των αποφάσεων για το εύρος μείωσης του ΕΝΦΙΑ και της εισφοράς αλληλεγγύης. Ανέφερε ότι ασφαλής εικόνα θα υπάρχει τον προσεχή Μάιο δίδοντας ένα ακόμη στίγμα της σημασίας που έχει το επόμενο διάστημα για την κυβέρνηση.

Επιπλέον, η προσπάθεια για τη διασφάλιση επαρκών επενδυτικών κεφαλαίων αλλά και πρόσθετου δημοσιονομικού χώρου ώστε να υλοποιηθεί πλήρως το πρόγραμμα της κυβέρνησης συνδέονται με τους δύο επόμενους διαπραγματευτικούς στόχους, τους οποίους επανέλαβε χθες ο υπουργός οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας στην ομιλία του. Ο λόγος για την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης για την αλλαγή χρήσης κερδών ομολόγων αξίας 5,1 δισ. ευρώ ούτως ώστε να τροφοδοτήσουν συμφωνημένες επενδύσεις, αλλά και για τη διαπραγμάτευση μείωσης των πρωτογενών πλεονασμάτων από το 3,5% του ΑΕΠ στο 2% του ΑΕΠ αρχής γενομένης από το 2021.

Παράλληλος στόχος είναι η βελτίωση της εικόνας της χώρας στις αγορές και στους επενδυτές, με κινήσεις οι οποίες θα επιταχύνουν τη διαδικασία αύξησης της πιστοληπτικής της ικανότητας της χώρας. Μεταξύ αυτών ετέθη χθες στο τραπέζι από τον ΥΠΟΙΚ η πρόθεση για μία δεύτερη κίνηση πρόωρης αποπληρωμής μέρους του ακριβού δανείου με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Παράλληλα ο Πρωθυπουργός προ ημερών, μετά τη Σύνοδο Κορυφής, αναφέρθηκε και σε πρόθεση πρόωρης λήξης του καθεστώτος Ενισχυμένης Εποπτείας. Την εν λόγω κίνηση την συνέδεσε – εμμέσως – με την επαναφορά της Ελλάδας σε επενδυτική βαθμίδα..

Η διαπραγμάτευση με τους θεσμούς

Ουσιαστικά η προετοιμασία για τον επόμενο κύκλο διαπραγματεύσεων με τους θεσμούς έχει ήδη ξεκινήσει. Και τούτο καθώς τα χρονικά περιθώρια είναι ιδιαιτέρως στενά.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι θεσμοί προγραμματίζουν την κάθοδο τους στην Αθήνα το τρίτο δεκαήμερο του Ιανουαρίου. Στόχος είναι η ολοκλήρωση της επόμενης αξιολόγησης το Φεβρουάριο και η επικύρωσή της στο Eurogroup του Μαρτίου.

Η εν λόγω αξιολόγηση (η οποία δεν συνδέεται με κέρδη ομολόγων), αποτελεί τα “διαπιστευτήρια” που πρέπει να δώσει η Αθήνα σε επίπεδο εφαρμογής των μεταπρογραμματικών δεσμεύσεων. Και τούτο καθώς λαμβάνει χώρα παράλληλη διαπραγμάτευση με τους δανειστές σε τεχνικό επίπεδο για τη δημιουργία του μηχανισμού μέσω του οποίου θα διασφαλιστεί η αλλαγή χρήσης των κερδών ομολόγων των 5,1 δισ ευρώ ούτως ώστε να τροφοδοτήσουν συμφωνημένες επενδύσεις.

Χθες ο Πρωθυπουργός στο πακέτο των συμφωνημένων επενδύσεων περιέλαβε πε πέρα από τον ΒΟΑΚ (Βόρειος Οδικός Άξονας της Κρήτης) και μονάδες διαχείρισης απορριμμάτων, δίκτυα φυσικού αερίου της Μακεδονίας, επενδύσεις σε τομείς όπως η Παιδεία και η Υγεία, αλλά και “για τη χρηματοδότηση εμβληματικών πρωτοβουλιών”.

Τα μέτωπα

Οι θεσμοί έχουν αναγάγει σε κορυφαία προτεραιότητα της παρούσας αξιολόγησης το ζήτημα των κόκκινων δανείων με έμφαση πλέον στο πτωχευτικό δίκαιο, αλλά και των παρεμβάσεων για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Κράτους προς ιδιώτες, τις προσλήψεις στο δημόσιο και το πεδίο των ιδιωτικοποιήσεων.

Το κλίμα στις εν λόγω διαπραγματεύσεις είναι αυτό που θα διαμορφώσει και τις προϋποθέσεις για τον επόμενο μεγάλο στόχο: τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων.

Η εν λόγω μεγάλη διαπραγμάτευση θεωρητικά τοποθετείται χρονικά για τα μέσα 2020. Ουσιαστικά οι ελληνικές προθέσεις θα αποκαλυφθούν με το Μεσοπρόθεσμο Προϋπολογισμό ο οποίος (με βάση την κοινοτική νομοθεσία), θα πρέπει να ανακοινωθεί το αργότερο τον Μάιο.

Ο προϋπολογισμός του 2020

Όσον αφορά τον προϋπολογισμό που ψήφισε χθες η Βουλή για το 2020 βασίζεται σε ρυθμό ανάπτυξης 2,8% και κομίζει ελαφρύνσεις αξίας 1,81 δισ ευρώ διασφαλίζοντας παράλληλα Πρωτογενές Πλεόνασμα στο 3,68% του ΑΕΠ.

Περιλαμβάνει μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης, τη 2η δόση μείωση κατά 8% του ΕΝΦΙΑ παράλληλα με αλλαγή των αντικειμενικών αξιών αλλά και τα ψηφισμένα μέτρα τη μείωση του φόρου εισοδήματος Νομικών Προσώπων από 28% στο 24% από τη χρήση του 2019, τη μείωση της φορολογίας των κερδών στο 5%, τη μείωση του εισαγωγικού συντελεστή φορολογίας εισοδήματος στο 9% μαζί με την αύξηση του αφορολόγητου ορίου για κάθε παιδί και σειρά άλλων φορολογικών ελαφρύνσεων.

Επίσης προβλέπει μείωση των ασφαλιστικών εισφορών εργαζομένων πλήρους απασχόλησης κατά 0,9% από τον Ιούλιο, χορήγηση επιδόματος ύψους 2.000 ευρώ για κάθε παιδί που θα γεννηθεί από την 1η Ιανουαρίου του 2020, αλλά και αύξηση του αριθμού δόσεων της πάγιας ρύθμισης οφειλών από 12 σε 24, και σε ειδικές περιπτώσεις έκτακτων οφειλών από 24 σε 48.

Σχετικα αρθρα

Έκτακτο Διεθνές Ταμείο 100 εκατ. ευρώ λόγω κορονοϊού δημιουργεί η Generali

admin

«Σαφάρι» της ΑΑΔΕ: Παράνομο ένα στα τρία αυτοκίνητα με ξένες πινακίδες

admin

Στο χαμηλότερο επίπεδο τριετίας η απόδοση των 10ετών ιταλικών ομολόγων

admin

Ανοιξε η πλατφόρμα για τα χρέη -Ρύθμιση οφειλών από 24 έως 48 δόσεις

admin

Χρηματιστήριο: Ανοιγμα με άνοδο 0,37%

admin

Politico : Πόσο θα αντέξει η ευρωπαϊκή οικονομία το lockdown;

admin

Νέα ισχυρή πτώση στη Wall Street – Αγωνία για τις επιπτώσεις του κοροναϊού

admin

Πορτογαλία : Η πανδημία σπρώχνει του νέους στο ταμείο ανεργίας, αύξηση αιτήσεων 52%

admin

Creta Farms: Το εργατικό κέντρο Ρεθύμνου στηρίζει τους εργαζόμενούς της

admin

Φορολοταρία: Σχέδια για αλλαγές -Σκέψεις να κληρώνουν και αμάξια ή σπίτια, όλα τα σενάρια

admin

Με πτώση ξεκίνησε το χρηματιστήριο στο Τόκιο

admin

Σύνοδος Κορυφής : Και τέταρτη μέρα – Πιέζει ο Βορράς, εκβιασμό «βλέπει» ο Νότος

admin

Μεταβιβάσεις : Πώς θα γίνονται από το νέο έτος

admin

Επίδομα γέννας: 207 αιτήσεις την πρώτη ώρα λειτουργίας της πλατφόρμας

admin

«Συν-Εργασία» : «Χαμηλές πτήσεις» για το πρόγραμμα – Ανησυχία για απολύσεις

admin

Αξιολόγηση : Στο μικροσκόπιο πλειστηριασμοί και κόκκινα δάνεια

admin

Επιστρεπτέα προκαταβολή : Λύση για τις αιτήσεις που απορρίφθηκαν λόγω λάθους

admin

Αλλαγές στην αγορά εργασίας μετά τον κοροναϊό: Γιατί έρχεται το τέλος του… 9-5 στη δουλειά

admin