Image default
Πολιτική

Μητσοτάκης: Κάνουμε ότι υποσχεθήκαμε -Μειώνουμε ΕΝΦΙΑ και εισφορά αλληλεγγύης

Ισχυρό μήνυμα εθνικής ενότητας εξέπεμψε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συνοψίζοντας τη σύγκλιση των πολιτικών δυνάμεων στα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής που διαπιστώθηκε κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού στη Βουλή.
«Έχουμε διαμορφώσει ένα πλαίσιο διακομματικής συναίνεσης το οποίο κινητοποιεί συνολικά την ελληνική διπλωματία κι επενδύει ταυτόχρονα στη θωράκιση της αποτρεπτικής δυνατότητας της χώρα μας», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός στο κλείσιμο της πενθήμερης κοινοβουλευτικής διαδικασίας.

Αναφερόμενος στην τελευταία ελληνοτουρκική κρίση και την ένταση της διπλωματικής δράσης που συνεχίζεται, όπως είπε, αμείωτη, ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε την αδιαπραγμάτευτη θέση της χώρας που είναι: «Η Ελλάδα μένει πιστή στο Διεθνές Δίκαιο και στις ισχύουσες Συμφωνίες. Δεν διεκδικεί τίποτα, αλλά δεν εκχωρεί και τίποτα. Και οι Ένοπλες Δυνάμεις της είναι ανά πάσα στιγμή έτοιμες να υπερασπιστούν την εθνική ακεραιότητα και την εθνική κυριαρχία».
Προηγουμένως ο ίδιος επεσήμανε το γεγονός ότι ο αρχηγός της αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας «εγκατέλειψε το ακραίο ύφος το οποίο χρησιμοποίησε όταν μίλησε για τον προϋπολογισμό» και «κατέβασε τους τόνους» μιλώντας για την «ανάγκη εθνικής ενότητας στα εξωτερικά ζητήματα».
«Προσυπογράφω απόλυτα αυτή την προσέγγιση», υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης. «Δεν διέκρινα σε αυτά τα οποία είπε και σε αυτά τα οποία είπαν και οι αρχηγοί των άλλων κομμάτων καμία ουσιαστική διαφοροποίηση από την εκπεφρασμένη θέση της Κυβέρνησης στον τρόπο με τον οποίο ασκείται η εξωτερική πολιτική τους τελευταίους μήνες και τις τελευταίες εβδομάδες», συμπλήρωσε.
Συμφωνούμε όλοι σε αυτή την αίθουσα, είπε ο πρωθυπουργός, ότι είμαστε πάντα υπέρ των κανόνων καλής γειτονίας. Υπέρ των ανοικτών διαύλων, υπέρ της επικοινωνίας, υπέρ του διαλόγου. Ουδέποτε αυτή η κυβέρνηση σκέφτηκε έστω και τις πιο δύσκολες στιγμές των τελευταίων εβδομάδων να αναστείλει τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης και τη συζήτηση η οποία γίνεται σε αυτό το κρίσιμο πεδίο.
Γι’ αυτό κι εμείς, τόνισε, ανταποκρινόμαστε και στο αίτημα να συνεχιστούν οι διερευνητικές επαφές, αλλά δεν προσερχόμαστε, και θέλω να το τονίσω αυτό και είμαι σίγουρος ότι η άποψη αυτή απηχεί τη θέση όλης της εθνικής αντιπροσωπείας, σε αυτό το διάλογο ούτε πιεζόμενοι, ούτε από θέση αδυναμίας. Πολύ περισσότερο υπό την απειλή παράνομων τετελεσμένων.
«Έχουμε και δίκιο, έχουμε και αυτοπεποίθηση και έχουμε και ισχυρές συμμαχίες», συμπλήρωσε. «Συμμαχίες οι οποίες χαλυβδώνονται μέρα με τη μέρα και συμμαχίες οι οποίες επιβεβαιώθηκαν για ακόμα μια φορά και στα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής» της Ε.Ε.. Όπως είπε, «το «Μνημόνιο Συνεργασίας» Λιβύης – Τουρκίας «είναι άκυρο. Δεν παράγει έννομα αποτελέσματα και αυτό συμπεριλαμβάνεται στα επίσημα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου».«Δεν είμαστε δεδομένοι για κανέναν»
Ο πρωθυπουργός, ενόψει και του ταξιδιού του στην Ουάσιγκτον, έκανε ειδική μνεία στη σχέση με τις ΗΠΑ και τη συμφωνία του ΣΥΡΙΖΑ σε αυτή την κατεύθυνση. «Αυτό σημαίνει ότι με την εξαίρεση του Κομμουνιστικού Κόμματος διαμορφώνεται σε αυτή την αίθουσα για πρώτη φορά, τουλάχιστον από τα χρόνια της μεταπολίτευσης, μία πλατιά διακομματική συμμαχία η οποία θεωρεί τη σχέση μας με τις Ηνωμένες Πολιτείες σχέση με μεγάλο βάθος, σχέση στρατηγικής συμμαχίας» σημείωσε.
«Δεν είμαστε δεδομένοι, όχι για τις Ηνωμένες Πολιτείες, δεν είμαστε δεδομένοι για κανέναν. Είμαστε δεδομένοι μόνο για τον ελληνικό λαό και διαπραγματευόμαστε με όλους, πάντα με γνώμονα το συμφέρον του ελληνικού λαού», συνέχισε. Διότι οι καλοί σύμμαχοι στις δυσκολίες φαίνονται. Και, βέβαια, θα πρέπει να επαναλάβω στο σημείο αυτό, ότι από πλευράς αμερικανικής έχει υπάρξει ρητή καταδίκη από το State Department, από το Υπουργείο Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, της, εντός εισαγωγικών, «συμφωνίας» Λιβύης – Τουρκίας, η οποία χαρακτηρίστηκε από τον Αμερικάνο Υπουργό Εξωτερικών ως μία συμφωνία προκλητική, η οποία προφανώς δεν προάγει την ειρήνη στην ευρύτερη περιοχή.«Τίτλοι τέλους»
Αναφερόμενος στον Προϋπολογισμό, τον πρώτο της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, ο πρωθυπουργός επεσήμανε ότι «δεν περιέχει εκπλήξεις και πυροτεχνήματα. Αποτυπώνει απλά σε αριθμούς τις πολιτικές για τις οποίες λάβαμε την εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού».
«Είχα δεσμευτεί απέναντι στον ελληνικό λαό για τρεις κεντρικές προτεραιότητες: Θα μειώσω τους φόρους, θα δημιουργήσω πολλές, καλές νέες θέσεις εργασίας και θα αποκαταστήσω το αίσθημα της ασφάλειας. Και αυτό ακριβώς κάνει αυτή η Κυβέρνηση. Και είναι αυτή η συνέπεια λόγων και πράξεων που επιβραβεύεται από τους πολίτες», συμπλήρωσε.
Όπως είπε, ο Προϋπολογισμός ανακουφίζει τη μεσαία τάξη και φροντίζει για τους ασθενέστερους μέσα από ένα οργανωμένο σχέδιο μείωσης των φόρων, αλλά και δημιουργεί ταυτόχρονα και ζωτικό χώρο για ανάπτυξη και δημιουργία νέου πλούτου, πυροδοτώντας την ατομική προκοπή και την κινητικότητα προς τα πάνω.
Με λίγα λόγια, είναι ένας Προϋπολογισμός ο οποίος γράφει «τίτλους τέλους» σε μία αποτυχημένη πολιτική. Γίνεται ο αισιόδοξος Οδικός Χάρτης για τη νέα πορεία της Ελλάδας στην 3η δεκαετία του 21ου αιώνα.Ο πρωθυπουργός έκανε τις εξής εξαγγελίες:
*Πρώτον, μέσα στο 2020 θα ξεκινήσει επιτέλους η μείωση της Εισφοράς Αλληλεγγύης.
*Δεύτερον, στο ίδιο διάστημα θα υπάρξει και η δεύτερη μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 8%, σε συνδυασμό, όμως, με τις νέες αντικειμενικές αξίες.
Αναφέρθηκε επίσης στην απόφαση που ελήφθη στο τελευταίο Eurogroup σύμφωνα με την οποία τα κέρδη από τη διακράτηση ελληνικών ομολόγων από τις ευρωπαϊκές κεντρικές τράπεζες θα επιστραφούν στη χώρα μας όχι μόνο για την αποπληρωμή χρέους, αλλά και για επενδυτικούς σκοπούς. Μέχρι τον Μάιο του 2022 τα δημόσια ταμεία θα ενισχυθούν με 5,1 δισ. ευρώ.
Αυτά, όπως εξήγησε ο πρωθυπουργός, θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για την ανάπτυξη: Για την χρηματοδότηση κρίσιμων έργων όπως ο Βόρειος Οδικός Άξονας της Κρήτης, οι μονάδες διαχείρισης απορριμμάτων και τα δίκτυα φυσικού αερίου της Μακεδονίας. Θα αξιοποιηθούν, όμως, και σε τομείς όπως η Παιδεία και η Υγεία, αλλά και για τη χρηματοδότηση εμβληματικών πρωτοβουλιών: Μέσα στο 2020 θα εγκαινιαστεί το πρώτο νέο δημόσιο πρότυπο σχολείο. Και θα ξεκινήσει η πιλοτική συνεργασία δημόσιων και ιδιωτικών νοσοκομείων, σύμφωνα με το μοντέλο του Σουηδικού Συστήματος Υγείας.

Σχετικα αρθρα

ΝΔ: Στον ΣΥΡΙΖΑ θρηνούν για τον Αμαζόνιο, αλλά γεμίζουν την Αθήνα με αφίσες

admin

Αυθεντικό το ηχητικό Μιωνή σύμφωνα με ιδιωτική πραγματογνωμοσύνη

admin

Spotting CNN on a TV Aboard Air Force One, Trump Rages Against Reality

admin

Κούλογλου για συνέδριο ΣΥΡΙΖΑ: Να το κάνουμε όπως οι Δημοκρατικοί στις ΗΠΑ

admin

Προκόπης Παυλόπουλος: Η Τουρκία να τηρήσει τις δεσμεύσεις της έναντι της Ε.Ε. για τους Πρόσφυγες

admin

Καραμανλής προς ΣΥΡΙΖΑ: Εμπαίζατε τους εργαζομένους, υπάρχει όριο στην προπαγάνδα

admin

Γεννηματά: Φοβάμαι θερμό επεισόδιο με την Τουρκία και πρέπει να αποφευχθεί

admin

Παυλόπουλος: Εθνικό πρόβλημα το δημογραφικό στην Ελλάδα

admin

Mητσοτάκης στη ΔΕΘ: «Ανάπτυξη για όλους» με στοχευμένα μέτρα και δεσμεύσεις σε βάθος 12μήνου

admin

Αχτσιόγλου: Το στίγμα της ΔΕΘ είναι η επίθεση Μητσοτάκη στα εργασιακά δικαιώματα

admin

Συνέδριο Νέας Δημοκρατίας: Δεύτερη ημέρα -«Το Μέλλον αρχίζει Τώρα», το κεντρικό σύνθημα

admin

Η απόφαση της «Καρλσρούης»: Διχάζει και την γερμανική κυβέρνηση η παρέμβαση του Ομοσπονδιακού Συνταγματικού Δικαστηρίου

admin

Μαρκόπουλος: Αν τρέξει λίγο αιματάκι μπαχαλάκια αμέσως τα μέσα ενημέρωσης «πο πο το παιδί»

admin

Ελληνικό: Ξεμπλοκάρει ο διαγωνισμός για τη λειτουργία καζίνο

admin

Κοτζιάς: Διαψεύδει τα περί συμφωνίας με Τσαβούσογλου για την επιστροφή των 8 Τούρκων αξιωματικών

admin

Η Βουλή αποκτά το φωτογραφικό αρχείο του Ντίμη Αργυρόπουλου

admin

Συναντήσεις Μισέλ με Μακρόν και Μέρκελ με θέμα τα ελληνοτουρκικά

admin

Κορωνοϊός – Τσαβούσογλου: H ένταξή μας στην ΕΕ θα βοηθήσει τις Βρυξέλλες στον αγώνα κατά της πανδημίας

admin