Image default
Οικονομία

Οι κερδισμένοι της νέας μείωσης του ΕΝΦΙΑ το 2020


Λίγο πριν από την διεξαγωγή της ψηφοφορίας χθες στη Βουλή για το νέο προϋπολογισμό ο πρωθυπουργός  Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε την έκπληξη και αποκάλυψε  νωρίτερα το νέο πακέτο φοροελαφρύνσεων  που σχεδιάζει να ανοίξει η κυβέρνηση το επόμενο έτος δίνοντας έμφαση στη στήριξη της μεσαίας τάξης.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξήγγειλε την νέα μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 8% το 2020 σε συνδυασμό με τις νέες αντικειμενικές αξίες των ακινήτων ενώ δεσμεύτηκε παράλληλα για τη μείωση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης στα εισοδήματα που θα αποκτήσουν οι φορολογούμενοι  το 2020 με στόχο την κατάργησή της στο τέλος της τετραετίας.

Το δρόμο για την νέα, δεύτερη κατά σειρά μείωση του ΕΝΦΙΑ που πληρώνουν πάνω από 7 εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων ανοίγει ο δημοσιονομικός χώρος που εκτιμάται ότι θα  δημιουργηθεί από τη διεύρυνση της φορολογικής βάση του ΕΝΦΙΑ σε συνδυασμό με την αύξηση της εισπραξιμότητας του φόρου από το 80,65% στο 84,86% που σημειώθηκε φέτος.

Η ευθυγράμμιση των αντικειμενικών αξιών με τις εμπορικές τιμές, η ένταξη περίπου 3.000 περιοχών στο σύστημα υπολογισμού της αξίας των ακινήτων και ενδεχομένως η αναπροσαρμογή της φορολογητέας αξίας των αγροτεμαχίων που σήμερα υπολογίζεται σε 1 ευρώ το στρέμμα εκτιμάται ότι ανεβάζουν τα έσοδα του ΕΝΦΙΑ περίπου 500 εκατ. ευρώ.  Τα έξτρα έσοδα θα κατευθυνθούν στην νέα μείωση του ΕΝΦΙΑ που θα δουν στα εκκαθαριστικά του φόρου στα τέλη του ερχόμενου Αυγούστου οι ιδιοκτήτες ακινήτων.

Με την νέα μείωση του ΕΝΦΙΑ 8% και με τις νέες αντικειμενικές αξίες η κυβέρνηση επιδιώκει:

  • Να σβήσει τις φορολογικές επιβαρύνσεις που θα προκύψουν από το άλμα που θα κάνουν οι αντικειμενικές αξίες των ακινήτων σε πολλές περιοχές της χώρας όπου η ψαλίδα μεταξύ των τιμών που εφαρμόζει η Εφορία και των εμπορικών παραμένει μεγάλη ακόμα και μετά την αναπροσαρμογή του Ιουνίου του 2018.  Μεταξύ των περιοχών αυτών είναι και οι λεγόμενες “φθηνές” συνοικίες και πολλές γειτονιές του κέντρου της Αθήνας όπου οι τιμές πώλησης των ακινήτων έχουν πάρει την ανηφόρα τους τελευταίους μήνες.
  • Η αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων να μην ψαλιδίσει τη μείωση 22% μεσοσταθμικά που είδαν φέτος στο λογαριασμό του  ΕΝΦΙΑ όλοι οι  ιδιοκτήτες ακινήτων και ειδικά οι έχοντες μεσαία ακίνητη περιουσία.   Η νέα μείωση του ΕΝΦΙΑ 8% δεν θα είναι οριζόντια. Άλλοι φορολογούμενοι θα δουν μεγαλύτερη μείωση στο εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ του 2020 ενώ για άλλους ο λογαριασμός θα ξεφουσκώσει λιγότερο σε σχέση με φέτος.

Σε κάθε περίπτωση ρόλο κλειδί για την ελάφρυνση του λογαριασμού του ΕΝΦΙΑ θα παίξουν οι νέες τιμές ζώνης που θα καθοριστούν σε όλη τη χώρα. Επιβαρύνσεις όμως θα πρέπει να αναμένονται για τους φορολογούμενους οι οποίοι έχουν ακίνητα σε περιοχές – φιλέτα, δηλαδή σε νησιά και τουριστικές περιοχές  που θα ενταχθούν για πρώτη φορά στο αντικειμενικό σύστημα. 

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ OIKONOMIA.GR

Σχετικα αρθρα

Ο Ερντογάν χάνει τους Ρώσους τουρίστες: «Μάχη» ρουβλίου – τουρκικής λίρας

admin

Κοινωνικό μέρισμα 2019: Πότε θα πάρουν τα χρήματα οι δικαιούχοι

admin

Πώς διαμορφώνεται το νέο ασφαλιστικό – Ποιοι βγαίνουν ωφελημένοι

admin

Χειμερινές εκπτώσεις: «Καταναλωτική κόπωση» στην Αττική -Δεν ψώνισε ο κόσμος

admin

Με τηλέφωνο, email και ραντεβού η διευθέτηση των εκκρεμοτήτων σε ΔΟΥ και Τελωνεία

admin

Δείτε πόσο θα αυξηθούν οι μισθοί και οι συντάξεις

admin

Πληρωμές: Οι προθεσμίες για το έκτακτο επίδομα και των συντάξεων

admin

«Με την κατάθεση του προϋπολογισμού 2020, εγκαινιάζεται μια νέα περίοδος οικονομικής πραγματικότητας»

admin

Τουρκία : Μείωση της βιομηχανικής παραγωγής κατά 20% τον Μάιο λόγω κοροναϊού

admin

Κορωνοϊός: Η Lidl Ελλάς στο πλευρό των εργαζομένων της – Εκτακτη παροχή ύψους 1,8 εκατ. ευρώ για όλους, για την υπερπροσπάθειά τους

admin

Με μεγάλη πτώση ξεκίνησε το χρηματιστήριο στο Τόκιο

admin

Πατέλης στο Φόρουμ των Δελφών: Η Ελλάδα έχει μία κυβέρνηση προσανατολισμένη στις μεταρρυθμίσεις

admin

Ο κορωνοϊός «γκρεμίζει» τις διεθνείς αγορές -Πτώση 30% στο πετρέλαιο

admin

Επιστροφή φόρου : Ποιοι θα εξοφληθούν πρώτοι

admin

Αυξημένη αναμένεται η ζήτηση για δάνεια από τις επιχειρήσεις στο γ’ τρίμηνο του έτους

admin

Κορωνοϊός: Το μηνιαίο έκτακτο επίδομα στους εργαζόμενους θα είναι 400 ευρώ

admin

Νέα καμπάνια EOT- Mastercard για την προώθηση του ελληνικού τουρισμού

admin

Αναδρομικά : «Δώρο» 4.000 έως 10.000 ευρώ σε συνταξιούχους βουλευτές

admin