Image default
Οικονομία

Στόχος ιδιωτικοποιήσεων 2,4 δισ. το 2020

Χρονιά ρεκόρ θα είναι για το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) το 2020, με τον στόχο των εισπράξεων να πιάνει τα 2,4 δισ. ευρώ, υψηλότερα και από το 2018 και 2019. Το ηχηρό και καθολικό μήνυμα ότι «τώρα είναι ευκαιρία για επενδύσεις στην Ελλάδα» εκπέμπουν όλοι -με την κυβέρνηση να δίνει ιδιαίτερα θετικό τόνο- επισήμανε ο εκτελεστικός πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ, Άρης Ξενόφος, μιλώντας σε συνάντηση με δημοσιογράφους.

Ο επικεφαλής του Ταμείου περιέγραψε το καλό κλίμα που επικράτησε και στο πρόσφατο συνέδριο Capital Link στη Νέα Υόρκη, στο οποίο μετείχε με τον διευθύνοντα σύμβουλο του Ταμείου Ριχάρδο Λαμπίρη, με κεντρική προσέγγιση τις επενδυτικές δυνατότητες σε μια Ελλάδα που αλλάζει σελίδα και ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο. Ο κ. Ξενόφος επισήμανε ότι οι τομείς της ενέργειας και των υποδομών προσελκύουν σημαντικό επενδυτικό ενδιαφέρον, όπως επίσης και ο κλάδος των ακινήτων.

Ωστόσο, αυτό που ζητάνε πάντα οι επενδυτές είναι συνέπεια στις δεσμεύσεις, διαφάνεια και περιορισμένες και όχι δύσκολες γραφειοκρατικές διαδικασίες και εμπόδια. «Η εμπειρία μας έχει δείξει ότι οι άνθρωποι, η τεχνογνωσία και η τεχνοκρατική προσέγγιση μπορεί να κάνουν διάφορα. Εάν υπάρχει δέσμευση από τους φορείς που εμπλέκονται μπορούμε να έχουμε ένα καλό αποτέλεσμα και το σημαντικότερο ένα θετικό αποτύπωμα όχι μόνο για τα οικονομικά του κράτους και τη διαγραφή του χρέους που συνοδεύει τη δραστηριότητά μας, όσο κυρίως για το κοινωνικό αποτύπωμα και την προοπτική ανάπτυξης που είναι ιδιαίτερα κρίσιμη για τη χώρα», σχολίασε ο κ. Ξενόφος για τη σημασία του προγράμματος αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας.

Χρονοδιάγραμμα

Απαντώντας σε ερωτήσεις για την πορεία του προγράμματος αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας που υλοποιεί το ΤΑΙΠΕΔ, τοποθέτησε χρονικά μετά τις γιορτές την ανακοίνωση των προεπιλεγέντων επενδυτικών σχημάτων για τη Β’ φάση του διαγωνισμού για την πώληση του 30% του ΔΑΑ, εκτιμώντας ότι και οι 10 ενδιαφερόμενοι περνούν στη φάση των δεσμευτικών προσφορών.

Μέσα στο πρώτο τρίμηνο θα εκκινήσουν τα περιφερειακά λιμάνια -είναι μια εκκρεμότητα που υπάρχει από το 2019-, Αλεξανδρούπολη, Καβάλα και Ηγουμενίτσα, για να ακολουθήσουν μετά λιμάνια που έχουν ιδιαίτερο οικονομικό ενδιαφέρον, όπως είναι ο Βόλος, το Ηράκλειο και η Κέρκυρα. Θα ακολουθήσουν οι διαγωνισμοί για τις μαρίνες όπως αυτές της Καλαμαριάς (Αρετσού), της Ρόδου, της Ζακύνθου και του Αργοστολίου. Ακόμη, αναμένεται να αξιοποιηθεί το Ολυμπιακό Κέντρο Ιππασίας στο Μαρκόπουλο, ένα πολύ μεγάλο ακίνητο με ιδιαίτερη χρήση.

Στο κομμάτι του real estate, το Ταμείο συνεχίζει την αξιοποίηση των ακινήτων που έχει σε ιαματικές πηγές με σχετικούς διαγωνισμούς το επόμενο διάστημα. Αν και πρόκειται για μικρά assets, εντούτοις είναι σημαντικά για την ανάπτυξη τόσο της τοπικής κοινωνίας όσο και αυτού του είδους τουρισμού που παγκοσμίως κερδίζει έδαφος, ανέφερε. «Επίσης, ένα μεγάλο ακίνητο που έχουμε είναι στο Ηράκλειο Κρήτης, στις Γούρνες, για το οποίο φτιάξαμε καινούργιο σχέδιο χρήσεων ανάπτυξης», όπως σημείωσε.

Σχετικα αρθρα

Ελληνική οικονομία σε τροχιά ανάκαμψης με ευκαιρίες και αγκάθια

admin

Κοροναϊός : Μαζικές εκδόσεις κρατικών ομολόγων στην ευρωζώνη

admin

Πλακιωτάκης : Τεράστιο επενδυτικό ενδιαφέρον για τα 10 μεγάλα περιφερειακά λιμάνια

admin

Κορωνοϊός: Τα 8 μέτρα που ανακοίνωσε το ΥΠΟΙΚ για την στήριξη επιχειρήσεων και εργαζομένων

admin

Υπουργείο Εργασίας: 12 εκατ. ευρώ σε παροχές για ανασφάλιστους υπερήλικες

admin

Γερμανία : Στήριξη ΜμΕ με άμεσες πιστώσεις ανακοίνωσε η κυβέρνηση

admin

Νικολακέας στο in.gr: Ποια βήματα πρέπει να κάνουν οι υπερχρεωμένοι για να αποφύγουν τον πλειστηριασμό

admin

Συντάξεις : Ποιοι θα λάβουν την Τρίτη αυξημένες επικουρικές

admin

Κλειστά τα καταστήματα της Φυσικό Αέριο Ελληνική Εταιρεία Ενέργειας

admin

Ο Τραμπ… επανέφερε στα κέρδη τη Wall Street

admin

Κοροναϊός : Μείωση ενοικίου κατά 40% και για τις πληττόμενες επιχειρήσεις προαναγγέλλει ο ΥΠΟΙΚ

admin

Φορολογικές δηλώσεις : Πότε και σε ποιους θα δοθεί η επιστροφή φόρου

admin

Public – MediaMarkt: Νέα σελίδα στην αγορά ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών

admin

Κομισιόν: Στα «σκαριά» ταμείο ύψους 15 δισ. ευρώ για επενδύσεις

admin

Αλέξης Πατέλης στο ΙΟΒΕ: Θα καταρτίσουμε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την αξιοποίηση του πακέτου στήριξης από την ΕΕ

admin

e-ΕΦΚΑ: Οι νέες εισφορές επικουρικής ασφάλισης και εφάπαξ παροχών

admin

Χάθηκαν 2,2 δισ. ευρώ από το Χρηματιστήριο με πτώση 5,5%

admin

Θεοχάρης: Πριν το τέλος του μήνα η λίστα με τις χώρες που θα έχουμε τουριστικές ροές

admin