Image default
Πολιτική

Συνέδριο ΣΕΒ: Εθνικό Συμβούλιο Βιομηχανίας ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης

«Κλείνει η χρονιά έχοντας εκπληρώσει τους στόχους, τους οποίους θέσαμε. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό γιατί μέρος της διαδικασίας αποκατάστασης της εμπιστοσύνης στο πολιτικό σύστημα περνάει μέσα από την πολιτική μας αξιοπιστία, το ότι κάνουμε αυτά που έχουμε πει προεκλογικά. Είναι ασυνήθιστο για τα ελληνικά δεδομένα, αλλά για μένα αποτελεί κανόνα και δεν έχω πρόθεση να ξεφύγω» είπε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε εκδήλωση στο Βιομηχανικό Συνέδριο του ΣΕΒ με τίτλο: «4η Βιομηχανική Επανάσταση: Η ευκαιρία της βιομηχανικής αναζωογόνησης που δεν πρέπει να χαθεί» και συμμετέχοντας σε συζήτηση με τον πρόεδρο του ΣΕΒ, Θεόδωρο Φέσσα.
Δείτε τη συζήτηση

Επισήμανε ότι ο προϋπολογισμός περιλαμβάνει «1,2 δισ. μειώσεις φόρων, πολλές αφορούν τις επιχειρήσεις, μείωση του φόρου των επιχειρήσεων από το 28% στο 24%, και μείωση του φόρου στα μερίσματα» όποτε, όπως είπε, η χρονιά κλείνει καλά και σε ένα κλίμα συγκρατημένης αισιοδοξίας στην αγορά. «Νομίζω για πρώτη φορά οι πολίτες έχουν την αίσθηση ότι κάτι έχει αλλάξει» προσέθεσε.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε ότι η κυβέρνηση πιστεύει στη βιομηχανία και τη μεταποίηση. «Η βιομηχανία έχει πολλές καλά αμειβόμενες δουλειές και είναι κατά κανόνα μπροστά στην καινοτομία και την έρευνα» είπε και επισήμανε: «Οι ελληνικές επιχειρήσεις που άντεξαν τα χρόνια της κρίσης έγιναν πολύ καλύτερες. Αναγκάστηκαν να στραφούν στις εξαγωγές, να γίνουν πιο ανταγωνιστικές. Γι’ αυτό σήμερα έχουμε μια βάση επιχειρήσεων μεγάλων, μεσαίων και μικρών πάνω στις οποίες μπορούμε να στηριχθούμε και να κάνουμε το μεγάλο άλμα».
Απαντώντας σε ερώτηση για το ποια χώρα θεωρεί πρότυπο, ο κ. Μητσοτάκης είπε: «Δεν έχω κάποια χώρα πρότυπο, που να θέλω να αντιγράψω, διότι θεωρώ ότι η Ελλάδα έχει μοναδικά συγκριτικά πλεονεκτήματα που της επιτρέπουν να χαράξει το δικό της ξεχωριστό δρόμο».
«Αυτό δεν σημαίνει ότι σε επιμέρους θέματα δεν παρακολουθούμε βέλτιστες πρακτικές που εφαρμόζουν άλλες χώρες» σημείωσε και προσέθεσε: «παρακολουθούμε για παράδειγμα το portal της Μεγάλης Βρετανίας, που είναι η πύλη εισόδου επιχειρήσεων και πολιτών στον ψηφιακό κόσμο και έχουμε δουλέψει πολύ με την Εσθονία στα θέματα της ψηφιακής ταυτότητας, το οποίο θα προκηρυχτεί και πριν από το τέλος του χρόνου».
«Το άθροισμα των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της Ελλάδας, το απαράμιλλο πολιτιστικό και φυσικό περιβάλλον, η γεωγραφική της θέση, το ανθρώπινο δυναμικό εντός και εκτός Ελλάδος και το μέγεθος μας, μας επιτρέπουν να χαράξουμε ένα δικό μας δρόμο, ο οποίος δεν μπορεί να παραγνωρίζει δυο κεντρικές σταθερές: τον ψηφιακό μετασχηματισμό και την προστασία του περιβάλλοντος» τόνισε ο πρωθυπουργός..
Στη συνέχεια αναφέρθηκε στη δυνατότητα της Ελλάδας να κάνει μακροπρόθεσμο σχεδιασμό, λέγοντας ότι έχουμε ένα μεγάλο πλεονέκτημα σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες. «Έχουμε μια σταθερή κυβέρνηση, αυτοδύναμη η οποία έχει έρθει να υλοποιήσει το σχέδιό της. Αυτό είναι ξένο στην Ευρώπη αυτή τη στιγμή» είπε και συμπλήρωσε πως «θα το αξιοποιήσουμε πλήρως, διότι πήραμε εντολή για μια καθαρή τετραετία».
Επίσης, είπε ότι υπάρχει διάθεση της κοινωνίας να στηρίξει τις αλλαγές και αναφέρθηκε στο ζήτημα των κινητοποιήσεων στην Αθήνα, τον αντικαπνιστικό νόμο και τις αλλαγές στην παιδεία για νέες δεξιότητες. «Θα απελευθερώσουμε τα δημόσια πανεπιστήμια για να έρθουν πιο κοντά στις ανάγκες της κοινωνίας» σημείωσε.
Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός κάλεσε το ΣΕΒ σε μια Συμφωνία Αλήθειας. «Εμείς μειώνουμε τους φόρους στις επιχειρήσεις, απλοποιούμε το επιχειρηματικό περιβάλλον, θα μειώσουμε τις επιβαρύνσεις στη μισθωτή εργασίας, ξεκινώντας από την εισφορά αλληλεγγύης και τις εργοδοτικές εισφορές, και βοηθούμε στη ρευστότητα κάνουμε παρεμβάσεις στο τραπεζικό σύστημα και αξιοποιώντας καλύτερα το ΕΣΠΑ» είπε και προσέθεσε: «Οι δικές υποχρεώσεις είναι να μεγαλώσουν οι ελληνικές επιχειρήσεις, είτε μόνες είτε με συγχωνεύσεις να υπάρξουν εταιρικά σχήματα και συνεργασίες επιχειρήσεων και επίσης είναι επιβεβλημένο να επενδύσετε σε ανθρώπινο δυναμικό».
«Θα δώσουμε έμφαση στον κόσμο της μισθωτής εργασίας, διότι το τελευταίο το οποίο θέλω είναι να χάνουμε ανθρώπους από ελληνικές επιχειρήσεις οι οποίοι φεύγουν στο εξωτερικό όχι επειδή δεν έχουν δουλειά στην Ελλάδα αλλά επειδή το διαθέσιμο εισόδημα μετά φόρων και εισφορών κάνει την απασχόληση στην Ελλάδα μη ελκυστική» υπογράμμισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Τέλος, ανακοίνωσε ότι θα υπάρξει ένα Εθνικό Συμβούλιο Βιομηχανίας για να αντιμετωπιστούν μια σειρά από ειδικά προβλήματα πολλά από τα οποία έρχονται από τον 20ο αιώνα. «Χρειαζόμαστε ένα εργαλείο συζήτησης ανάμεσα στην πολιτεία και τους κοινωνικούς εταίρους για τα ζητήματα της βιομηχανίας το οποίο θα εξειδικεύσει την πολιτική μας για τα τρέχοντα προβλήματα και θα ασχοληθεί με το μέλλον και τον ψηφιακό μετασχηματισμό της βιομηχανίας» είπε. «Πολύ σύντομα θα καταλήξουμε σε ένα συγκεκριμένο οδικό χάρτη, κανονιστικό, χρηματοδοτικό και για το ανθρώπινο δυναμικό με συγκεκριμένους στόχους και σχεδιάγραμμα υλοποίησης» υπογράμμισε.Ο ψηφιακός μετασχηματισμός
Κατά τη διάρκεια του Βιομηχανικού Συνεδρίου του ΣΕΒ η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως παρουσίασε τις δράσεις του υπουργείου Παιδείας αναφορικά με τον μεταψηφιακό μετασχηματισμό .
«Σχεδιάζουμε νέα προγράμματα σπουδών στα οποία εισάγουμε τις νέες τεχνολογίες. Επίσης προβλέπουμε την πιστοποίηση μέσα στο σχολείο των ψηφιακών δεξιοτήτων των μαθητών της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, μέσα από το κρατικό πιστοποιητικό πληροφορικής, το οποίο θεσμοθετείται αρχές του χρόνου μέσω νομοθετικής παρέμβασης. Παράλληλα, ετοιμάζουμε δράσεις ενημέρωσης αναφορικά με το cyber bullying, με στόχο την ευαισθητοποίηση και εξάλειψη του φαινομένου» ανέφερε στην ομιλία της.
Τόνισε επίσης, ότι όλες αυτές οι δράσεις πραγματοποιούνται για να «φέρουμε πιο κοντά εκπαίδευση και αγορά εργασίας» καθώς ο μεταψηφιακός μετασχηματισμός αλλάζει ριζικά τον τρόπο με τον οποίο άνθρωποι, οργανισμοί και δεδομένα συνδέονται μεταξύ τους.
Στις πολιτικές για τη σύνδεση καινοτομίας και βιομηχανίας αναφέρθηκε ο υφυπουργός Έρευνας και Τεχνολογίας, Χρίστος Δήμας, επισημαίνοντας ότι στόχος της κυβέρνησης είναι «να συνδέσει πολύ αποτελεσματικά την σημαντική έρευνα που παράγεται στην χώρα μας, με την καινοτομία, με την αγορά». Επίσης, δημιουργήθηκε το Εθνικό Συμβούλιο Έρευνας Τεχνολογίας και Καινοτομίας όπου «για πρώτη φορά συμμετέχουν ακαδημαϊκοί και άνθρωποι από την αγορά με αποδεδειγμένη εμπειρία στην καινοτομία».
Παράλληλα, κ. Δήμας αναφέρθηκε στον σημαντικό ρόλο που διαδραματίζουν οι επιχειρήσεις στον τομέα της έρευνας και ανάπτυξης. Στο πλαίσιο αυτό, όπως είπε, εξετάζεται «πώς μπορούν να δοθούν κίνητρα σε επιχειρήσεις που βρίσκονται στην Ελλάδα να επενδύσουν ακόμα περισσότερο στην έρευνα και ανάπτυξη ή σε επιχειρήσεις που δεν έχουν έρθει στην Ελλάδα να τις προσελκύσουμε να έρθουν στη χώρα». Στο πλαίσιο αυτό εξετάζεται η πιθανότητα αύξησης των φοροεκπτώσεων στις δαπάνες έρευνας, πρόσθεσε ο κ. Δήμας.
Ο Δρ. Αλέξης Μπίρμπας, καθηγητής Ηλεκτρονικής και Υπολογιστών στο Πανεπιστήμιο Πατρών, αναφέρθηκε στην σημαντική έρευνα και ανάπτυξη που γίνεται στα ελληνικά πανεπιστήμια. Όπως είπε, παρά το γεγονός ότι η δεκαετής κρίση αποψίλωσε τα πανεπιστήμια από νέους ανθρώπους που είναι η κινητήρια δύναμη της έρευνας, ωστόσο εξακολουθεί να παράγεται σημαντικό έργο σε αυτή τη κατεύθυνση.
Στις ελληνικές επιχειρήσεις αναφέρθηκε ο Ιωάννης Γιώτης, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας ΓΙΩΤΗΣ, τονίζοντας ότι έχουν αρχίσει να κάνουν δειλά βήματα ως προς τις συμπράξεις με τα ερευνητικά κέντα. Όπως είπε, οι ελληνικές επιχειρήσεις κατανοούν ότι οι συμπράξεις με τα ερευνητικά κέντρα πανεπιστημίων είναι στρατηγικής σημασίας αλλά και επιτακτικής ανάγκης. Πρόσθεσε επίσης, ότι η παγκόσμια αγορά και το απαιτητικό καταναλωτικό κοινό επιτάσσουν συμπράξεις και συνεργασίες από τις οποίες μόνο οφέλη προκύπτουν.
Από το βήμα του συνεδρίου, ο Νίκος Βέττας, γενικός διευθυντής ΙΟΒΕ και καθηγητής στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών ανέφερε ότι η ελληνική οικονομία έχει το υψηλότερο με διαφορά δημόσιο εξωτερικό χρέος σε όλον τον δυτικό κόσμο. «Έχουμε το χαμηλότερο ποσοστό επενδύσεων στο ΑΕΠ μας σε όλο τον δυτικό κόσμο, ίσως και σε όλο τον κόσμο, έχουμε ένα από τα πλέον δυσμενή δημογραφικά και δυσμενή συμμετοχή στο εργασιακό δυναμικό και το μόνο που είναι σίγουρα θετικό είναι ότι έχουμε περάσει μια τόσο δραματική δεκαετία που θα ελπίζαμε ότι κανείς δεν θέλει να διακινδυνεύσει να φέρει πίσω» και συνέχισε: «Πρέπει να κάνουμε μια ανάλυση του τι συμβαίνει σε κομβικούς τομείς και ειδικότερα στη μεταποίηση όπου υπάρχει μεγάλο έλλειμμα διότι η μη διασύνδεση με τη τεχνολογία είναι ο πιο σίγουρος δρόμος ότι η μεταποίησή μας θα αρχίσει να συρρικνώνεται».

Σχετικα αρθρα

Δούρου κατά δημοσιογράφων: Το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι Next Top Model

admin

Προανακριτική για Novartis: Με τον θάνατο δημοσιογράφου και ενός ακόμη προσώπου συνέδεσε την υπόθεση ο Αγγελής

admin

Βουλή: Θερμό επεισόδιο στην επιτροπή περιβάλλοντος ανάμεσα σε Αγοραστό – Γιαννούλη

admin

Ο Χρήστος Τεντόμας νέος πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου της Αθήνας

admin

Γεννηματά: Ο ΣΥΡΙΖΑ καρπώθηκε σκοτεινό παραδικαστικό σύστημα που γεννήθηκε από τα σπλάχνα της Δεξιάς

admin

Θεοδωρικάκος: Στενή συνεργασία με το Δήμο Πειραιά – Στόχος η ποιότητα ζωής των πολιτών του

admin

Ευρωπαϊκή συνάντηση των ΥΠΕΞ της Βόρειας Μακεδονίας και της Αλβανίας οργανώνει η Ελλάδα

admin

Παναγιωτόπουλος: Είμαστε έτοιμοι για όλα τα ενδεχόμενα με την Τουρκία, δεν λήγει ο συναγερμός

admin

Αυστηρή απάντηση ΥΠΕΞ στην Τουρκία: Δεν πείθουν τα κροκοδείλια δάκρυα – Χρησιμοποιείτε μετανάστες ως πολιορκητικούς κριούς

admin

Θεοχάρης: Στην εποχή που θα ανοίγουμε θα μπορούμε να έχουμε ροές από τη Γερμανία

admin

Νίνα Κασιμάτη: Ανακάλεσα το σχόλιό μου γιατί αντιλαμβάνομαι πόσο προσέβαλε τους αστυνομικούς

admin

Βαρβιτσιώτης: Απέναντι στον μεγαλοϊδεατισμό του Ερντογάν, απαιτείται εθνική ομοψυχία

admin

Στη 1 το μεσημέρι η συνέντευξη Τύπου του πρωθυπουργού

admin

Προανακριτική για Novartis: Ομηρία από ΣΥΡΙΖΑ – Τρίτη αναβολή της διαδικασίας

admin

Ερντογάν: Ηλιθιότητες ότι η συμφωνία με τη Λιβύη δεν είναι σύμφωνη με το διεθνές δίκαιο

admin

Αγώνας δρόμου για την προσβασιμότητα στα κτίρια της χώρας

admin

Davis Cup: Στο Τατόι ο Μητσοτάκης για τον αγώνα του Τσιτσιπά

admin

ΣΥΡΙΖΑ για προανακριτική Παπαγγελόπουλου-Novartis: Οι μάσκες έπεσαν

admin