Image default
Επιχειρήσεις

Χρυσάφι στα… μπαούλα της Εθνικής Τράπεζας

‘Ένα μικρό θησαυρό κρύβει στα …μπαούλα της η Εθνική Τράπεζα καθώς αποτιμά σε τιμές κτήσης τα ελληνικά κρατικά ομόλογα, που έλαβε από το Δημόσιο, ως αντάλλαγμα για την ακύρωση της συμφωνίας ανταλλαγής επιτοκίων ( πρόγραμμα Titlos).

Τον περασμένο Φεβρουάριο, η Εθνική έλαβε από την Ελληνική Δημοκρατία κρατικά ομόλογα 5ετούς, 7ετούς και 8ετούς διάρκειας, αθροιστικής ονομαστικής αξίας 3,31 δισ. ευρώ και εύλογης αξίας 3,28 δισ. ευρώ. Για τη λήψη των παραπάνω ομολόγων πήρε κατ’ εξαίρεση άδεια από την ΕΚΤ καθώς υπερέβαινε τα όρια, που έχει επιβάλει ο επόπτης για αγορά ελληνικών κρατικών ομολόγων και εντόκων.

Το ομόλογο λήξης 20/3/2023, ονομαστικής αξίας 250,25 εκατ. ευρώ, φέρει επιτόκιο 2,90%, το 7ετές (λήξη στις 20/3/2025), ονομαστικής αξίας 964 εκατ. ευρώ, 3,25% και το 8ετές ( λήξη 20/03/2026), ονομαστικής αξίας 2,1 δισ. ευρώ, 3,55%.

Έκτοτε, οι αποδόσεις των ελληνικών κρατικών ομολόγων έχουν υποχωρήσει θεαματικά, η Εθνική, όμως, δεν ενέγραψε την υπεραξία καθώς τα ταξινόμησε ως διακρατούμενα για την είσπραξη συμβατικών ταμειακών ροών και τα αποτιμά στο αποσβεσμένο κόστος.

Σημειώνεται ότι οι τόκοι ομολόγων ενισχύουν τα καθαρά έσοδα της Εθνικής κατά περίπου 110 εκατ. ευρώ, ετησίως, συμβάλλοντας στην αισθητή βελτίωση της οργανικής της κερδοφορίας.

Αν η τράπεζα αποφάσιζε, αυτή τη στιγμή, να επαναταξινομήσει τα ομόλογα ( σ.σ. δεν συντρέχουν περιορισμοί από τη συμφωνία ανταλλαγής) και να τα αποτιμήσει σε εύλογη αξία, θα εμφάνιζε υπεραξίες άνω των 500 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για ένα σημαντικό «μαξιλάρι» καθώς οι κεφαλαιακοί της δείκτες θα ενισχυόταν κατά περίπου 130 μονάδες βάσης. Στις 30/9 ο συνολικός δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας ανερχόταν στο 16,2%.

Η πώληση τμήματος ή του συνόλου της παραπάνω θέσης θα αποφασισθεί, όπως όλα δείχνουν, εντός της επόμενης χρονιάς, σε συνάρτηση με το μέγεθος της τιτλοποίησης «κόκκινων» δανείων, που ετοιμάζει η Εθνική, και του αποτελέσματος του διαγωνισμού πώλησης ή διάθεσης μετοχών της Εθνικής Ασφαλιστικής.

Πώληση των ομολόγων για να χρηματοδοτηθεί giga τιτλοποίηση

Η διοίκηση της τράπεζας εξετάζει μια μεγάλη σε έκταση τιτλοποίηση μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (Non Performing Exposures- NPEs), η οποία θα ενταχθεί στο πρόγραμμα κρατικής εγγυοδοσίας (σχέδιο Ηρακλής), εφόσον βέβαια ο SSM αποδεχθεί μηδενικό συντελεστή στάθμισης για τις ομολογίες πρώτης διαβάθμισης, που θα φέρουν κρατική εγγύηση.

Η τιτλοποίηση σχεδιάζεται να διενεργηθεί χωρίς να συντελεσθεί εταιρικός μετασχηματισμός. Να μετατραπεί, δηλαδή, η εισηγμένη εταιρεία σε Συμμετοχών με απόσχιση και εισφορά του συνόλου των τραπεζικών δραστηριοτήτων της σε νέα τραπεζική θυγατρική, κατά το πρότυπο της Eurobank.

Αυτό σημαίνει ότι η ζημιά που θα εγγραφεί, θα επιβαρύνει τα αποτελέσματα χρήσης. Για να αποφευχθεί το ενδεχόμενο η Εθνική να κλείσει τη χρήση του 2020 με ζημιές, εξέλιξη που θα ενεργοποιούσε τη διάταξη του νόμου Χαρδούβελη για υποχρεωτική αύξηση κεφαλαίου, με κάλυψή της από το Δημόσιο, η «χασούρα» της τιτλοποίησης θα πρέπει να ισοσκελισθεί με οργανικά και έκτακτα κέρδη.

Ως εκ τούτου, μέρος των ομολόγων θα πωληθεί, για να μπορέσει η Εθνική να μειώσει τα NPEs της κατά 5 με 8 δισ. ευρώ από την τιτλοποίηση. Η Εθνική θα χάσει σημαντικά έσοδα από τόκους, αλλά θα μειώσει σημαντικά τα NPEs ( γύρω στα 11 δισ. σήμερα) και το NPE ratio ( μεταξύ 10% με 20% από 34% σήμερα), διευρύνοντας περαιτέρω την ήδη πλεονάζουσα ρευστότητά της. Επομένως, η ενίσχυση των νέων χορηγήσεων θα καταστεί ακόμη μεγαλύτερο στοίχημα.

Η παράμετρος της Εθνικής Ασφαλιστικής

Υπάρχει, όμως μια ακόμη παράμετρος στην εξίσωση: το αποτέλεσμα της πώλησης ή διάθεσης μετοχών της Εθνικής Ασφαλιστικής.

Όπως αποκάλυψε το Euro2day.gr η Εθνική αποτίμησε στις 30/9 στα βιβλία της το 100% της Εθνικής Ασφαλιστικής με 1,06 δισ. ευρώ. Πήρε έτσι…μπροστά το όφελος από την ανατίμηση αξίας, εξέλιξη, όμως, που ενδέχεται να δυσκολέψει τον εν εξελίξει διαγωνισμό πώλησης τουλάχιστον του 80%.

Για να αποφευχθεί η εγγραφή κεφαλαιακής ζημιάς θα πρέπει να βρεθεί επενδυτής, που θα αποτιμήσει το 80% της Εθνικής Ασφαλιστικής, μαζί με τη δεκαετή σύμβαση αποκλειστικής διάθεσης προϊόντων της, μέσω του δικτύου της τράπεζας, τουλάχιστον στα 848 εκατ. ευρώ. Ο πήχης τίθεται αρκετά ψηλά, αν ισχύουν οι πληροφορίες ότι ενδεικτικές προσφορές, οι οποίες υποβλήθηκαν στις 28 Νοεμβρίου κινούνται σε αισθητά χαμηλότερα επίπεδα.

Η Εθνική θα αποφασίσει για το αν συνεχισθεί ο διαγωνισμός πώλησης τουλάχιστον του 80% της Εθνικής Ασφαλιστικής ή θα στραφεί στο plan B της διάθεσης, σε πρώτη φάση, του 51% της θυγατρικής της ως τα Χριστούγεννα ή το αργότερο ως τις αρχές του νέου έτους.

Όσο μεγαλύτερη είναι η ζημιά από την πώληση ή τη διάθεση μετοχών Εθνικής Ασφαλιστικής, τόσο μικρότερη θα είναι η περίμετρος της σχεδιαζόμενης τιτλοποίησης ώστε να μειωθεί αντίστοιχα και η ζημιά που θα εγγραφεί στη χρήση 2020.

Σχετικα αρθρα

«Καμμία απόδειξη» για διαρροή πετρελαίου από ελληνικό πλοίο στη Βραζιλία

admin

Βελτιωμένα τα EBITDA για τον όμιλο ΟΤΕ

admin

Κρατική βοήθεια εξαιτίας του κορονοϊού χρειάζονται οι Austrian Airlines

admin

Δυο νέα καταστήματα ετοιμάζει η Nespresso Hellas

admin

Επιστροφή στα κέρδη για τη Mevaco

admin

Εργαζόμενοι ομίλου Intracom κατά Β. Μαρινάκη: Εμεις στηρίζουμε την οικονομία

admin

Δώδεκα βραβεύσεις για τον Όμιλο AVAX

admin

Κρι Κρι: Τα σχέδια για Μεγάλη Βρετανία και οι νέες επενδύσεις

admin

ΟΠΑΠ: Υποβάθμισε το outlook η S&P λόγω της μητρικής Sazka Group

admin

Γεωργιάδης: Μάιο στις επιχειρήσεις γρήγορα δάνεια το 25% του τζίρου με εγγυημένο το 80% από το κράτος

admin

Ποιες εταιρίες βράβευσε το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο

admin

Κωτσόβολος: Μια υποτροφία για 4ετή φοίτηση στους υπαλλήλους της

admin

ANEK: Μερική μετατροπή του ΜΟΔ από τις τράπεζες

admin

Ποια ονόματα προτείνονται από την ΕΕΣΥΠ για το ΔΣ της ΔΕΗ

admin

Νίκας: Αύξηση 16% στα μεικτά κέρδη το 2019

admin

Στη Hines τα τρία ξενοδοχεία της Cyan Group στην Κρήτη

admin

MIG: Δεν σχολιάζει δημοσιεύματα , εξετάζει εκδηλώσεις ενδιαφέροντος για την «SingularLogic

admin

Μυτιληναίος: «Αλμα» τζίρου στα 990 εκατ. στο εξάμηνο

admin