Image default
Επιχειρήσεις

Creta Farms: Εμπόδια πριν την τελική ευθεία για το σχέδιο εξυγίανσης

Την Παρασκευή 20 Δεκεμβρίου λήγει η προθεσμία που έχει θέσει η ΕΥ προς τις επιτροπές των τραπεζών όσον αφορά την έγκριση της πρότασης Βιντζηλαίου προκειμένου να ολοκληρωθεί τυπικά η διαγωνιστική διαδικασία που ανέδειξε ως προτιμητέο στρατηγικό επενδυτή την Impala Investment στην Creta Farm.

Σύμφωνα με το σχεδιασμό η επικείμενη έκτακτη γενική συνέλευση της Creta Farm (υπό την προσωρινή διοίκηση που έχει ορίσει με απόφαση του το Πρωτοδικείο Ρεθύμνου) θα ενέκρινε τη συμφωνία εξυγίανσης, προκειμένου την ίδια ή την αμέσως επόμενη ημέρα –και πάντως πριν την εκπνοή του 2019- να κατατεθεί το αίτημα υπαγωγής της εταιρίας στο άρθρο 106 προς το αρμόδιο δικαστήριο.

Πληροφορίες ωστόσο αναφέρουν ότι έχουν δημιουργηθεί προσκόμματα όσον αφορά τη νομιμότητα της έκτακτης γ.σ., τα οποία εγείρονται από τον πρώην βασικό μέτοχο της εταιρίας κ.Κ.Δομαζάκη με επιστολές τους προς τις πιστώτριες τράπεζες. Επί της ουσίας αμφισβητεί το δικαίωμα των πιστωτών (οι οποίοι κατέχουν την πλειοψηφία των μετοχών της εταιρίας) να ασκήσουν τα δικαιώματα ψήφου και ως εκ τούτου να ορίσουν τις εξελίξεις.

Σύμφωνα ωστόσο με τραπεζικές πηγές, δεν τίθεται ζήτημα εξάσκησης των δικαιωμάτων ψήφου, καθώς αυτά είναι πλήρως κατοχυρωμένα. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές όμως, οι τράπεζες αναγνωρίζουν τον κίνδυνο να ψηφίσουν υπέρ της εκποίησης του ενεργητικού της Creta Farm στην επικείμενη γενική συνέλευση στην παρούσα φάση -προκειμένου να αποφύγουν την πιθανότητα κατάθεσης αγωγών εκ μέρους των μετόχων μειοψηφίας- και γι’ αυτό εξετάζουν την πιθανότητα αναβολής και διενέργειας νέας έκτακτης γενικής συνέλευσης μέσα στον Ιανουάριο. 

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, τα νομικά τμήματα των τραπεζών θα έχουν προετοιμάσει έως τότε τις θέσεις τους προκειμένου να εξαλείψουν τον παραπάνω κίνδυνο. 

Πέρα από την παραπάνω δυστοκία ολοκλήρωσης της υπόθεσης εξυγίανσης μένει να φανεί το πώς θα εξελιχθεί το ουσιαστικό πλάνο του στρατηγικού επενδυτή. Σύμφωνα με πληροφορίες, η πρόταση της Impala περιλαμβάνει επιθετικό «κούρεμα» απαιτήσεων οφειλών προς Δημόσιο και ασφαλιστικά ταμεία, γεγονός που μένει να κριθεί από το αρμόδιο Δικαστήριο, όταν και όποτε η υπόθεση φθάσει στην κρίση του.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες το σχέδιο εξυγίανσης –πέρα από κούρεμα δανείων και οφειλών σε προμηθευτές- προβλέπει διαγραφή προστίμων και προσαυξήσεων για χρέη προς το Δημόσιο, με αποτέλεσμα το ποσοστό «κουρέματος» να αγγίζει το 60%.

Σχετικα αρθρα

ΕΛΤΟΝ: Στα 131,2 εκατ. ευρώ οι ενοποιημένες πωλήσεις το 2019

admin

Creta Farms: Στο 12,17% το ποσοστό της ΕΤΕ

admin

Κλινική Ρέα: Σε κερδοφορία, παρά την υποχώρηση των πωλήσεων

admin

Ο Bill Gates διαθέτει δισεκατομμύρια για να βρεθεί εμβόλιο κατά του κορονοϊού

admin

Μπουτάρης: Τη μετατροπή των ανώνυμων μετοχών σε ονομαστικές ενέκρινε η ΓΣ

admin

Το παγκόσμιο οικονομικό σοκ του κορονοϊού σε αριθμούς

admin

ΣΕΒ: Επανεκκίνηση της οικονομίας με ανάληψη λελογισμένων κινδύνων

admin

Επενδύσεις άνω των 50 εκατ. ευρώ στο δίκτυο Γαλαξίας

admin

Καμπάνια της D-Marin μας καλεί να επανασυνδεθούμε με τη θάλασσα

admin

Newsphone: Αναγνωρίστηκαν οφειλές του Δημοσίου ύψους 3,36 εκατ. ευρώ

admin

Διακρίθηκαν τα Public στα European Business Awards 2019

admin

Ζημιές 37,1 εκατ. στο εννεάμηνο για την Intralot

admin

Wind: «Αβάσιμες οι αιτιάσεις- ξεπεράστηκαν τα όρια με τη μελέτη της Rewheel»

admin

ΕΕΑ: Τρεις στους τέσσερις καταναλωτές επιλέγουν ελληνικά e-shops

admin

Τουρκία: Μετρά 97 νέα θύματα κορονοϊού- 1.198 ο συνολικός απολογισμός

admin

Ξέσπασε πόλεμος για τον τεχνικό σύμβουλο του Μετρό Θεσσαλονίκης

admin

Volton: Δωρεά 10 κλινών ΜΕΘ στο Εθνικό Σύστημα Υγείας

admin

Ζημιές 1,1 εκατ. ευρώ για την Φουρλής το 1ο εξάμηνο

admin