Image default
Πολιτική

Ακιντζί: Αρνητική εξέλιξη η άρση του εμπάργκο πώλησης όπλων στην Κύπρο από τις ΗΠΑ

O Τουρκοκύπριος ηγέτης αναφέρει, σε δήλωσή του, ότι ο ίδιος προσπαθεί ώστε στην Κύπρο και την περιοχή να δημιουργηθούν συνθήκες μακριά από την ένταση

Η επίλυση του Κυπριακού δεν είναι μόνο ανάγκη για το νησί μας, αλλά έχει μετατραπεί σε ανάγκη για την περιοχή μας, ανέφερε σε γραπτή του δήλωση ο Μουσταφά Ακιντζι που χαρακτήρισε “αρνητική εξέλιξη” την άρση της πώλησης όπλων από τις ΗΠΑ στην Κυπριακή Δημοκρατία.
O Τουρκοκύπριος ηγέτης στην δήλωσή του, αναφέρει ότι ο ίδιος προσπαθεί ώστε στην Κύπρο και την περιοχή να δημιουργηθούν συνθήκες μακριά από την ένταση, ειρήνης και ευμάρειας.
Η ένταση, πρόσθεσε, που άρχισε με τις “μονομερείς προσπάθειες” εκμετάλλευσης των φυσικών πόρων γύρω από το νησί, πήρε άλλες διαστάσεις με τις συμφωνίες που έγιναν με κάποιες χώρες της περιοχής και μια πολιτική στην οποία δεν λαμβάνονταν υπόψη τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων.
Κατά καιρούς, συνέχισε, ήρθε στην επικαιρότητα στο «νότο» και το θέμα της παραχώρησης στρατιωτικών βάσεων σε κάποιες ξένες χώρες, ενώ είναι γνωστό ότι παραχωρήθηκαν διευκολύνσεις σε λιμάνια για στρατιωτικά πλοία ξένων χωρών. Τελευταία, είπε, τις ανησυχίες ενίσχυσε η αγορά μη επανδρωμένων αεροσκαφών στο πλαίσιο της νέας στρατιωτικής σχέσης (της Κυπριακής Δημοκρατίας) με το Ισραήλ. «Επιπλέον, το θέμα των ρυθμίσεων που επανήλθε στην ατζέντα στις ΗΠΑ και επιτρέπει την πώληση όπλων στην ελληνοκυπριακή πλευρά, είναι μια αρνητική εξέλιξη».
Τα βήματα που γίνονται στο «νότο», φέρνουν την πραγματοποίηση παρόμοιων βημάτων και στο «βορρά», πρόσθεσε ο κ. Ακιντζί.
Επανέλαβε τη θέση του ότι στην πρόσφατη ιστορία φάνηκε πως τα μονομερή βήματα που αφήνουν εκτός την άλλη πλευρά δεν μπορούν να οδηγήσουν πουθενά και πρόσθεσε ότι οι εξελίξεις που επιφέρουν ζημιά στη μια πλευρά ανοίγουν το δρόμο για αποτελέσματα που δεν θα είναι αρεστά σε καμιά πλευρά κι αυτό το έχουν δει όλοι.
Ο Τουρκοκύπριος ηγέτη επανέλαβε την πρότασή του της 13ης Ιουλίου για τον διαμοιρασμό και την από κοινού διαχείριση του φυσικού αερίου που έκανε – όπως είπε – με στόχο να μετατραπεί το θέμα αυτό από πεδίο έντασης και αντιπαράθεσης σε εποικοδομητική δικοινοτική συνεργασία. «Θεωρώ ωφέλιμο να υπενθυμίσω ότι βρίσκεται ακόμα στο τραπέζι».
Και στην Κύπρο και στην περιοχή, πρόσθεσε, υπάρχει ανάγκη από προσεγγίσεις που θα προβάλουν την επιλογή του κοινού οφέλους όλων των πλευρών στον διαμοιρασμό, χωρίς να αποκλείεται καμία πλευρά. «Γι’ αυτό το λόγο το θέμα των υδρογονανθράκων που έχει ανοίξει το δρόμο στην ένταση σήμερα, μπορεί να μετατραπεί σε πεδίο συνεργασίας προς όφελος όλων των πλευρών».
Η υιοθέτηση της προσέγγισης ότι ο φυσικός πλούτος μπορεί να μετατραπεί σε μια ευκαιρία για την ειρήνη και την ευημερία για ολόκληρη την Κύπρο έχει γίνει μια πιο επείγουσα ανάγκη, καθώς στρατιωτικά αεροσκάφη αναπτύσσονται στο «νότο» και στο «βορρά», κατέληξε στην δήλωσή του ο Μουσταφά Ακιντζί.

Σχετικα αρθρα

Κορωνοϊός -Στέλιος Πέτσας: Δεν είναι στο τραπέζι η καθολική χρήση μάσκας

admin

Μενδώνη: Το κύρος του ΚΑΣ θα αποκατασταθεί

admin

ΝΑΤΟ: Η Αθήνα διαψεύδει ότι υπήρξε διάλογος με την Άγκυρα

admin

ΣΥΡΙΖΑ: Να ληφθούν άμεσα μέτρα λόγω κορονοϊού στα νησιά και στα ΚΥΤ

admin

ΚΙΝΑΛ: Κατατέθηκε η τροπολογία για την κατάργηση της αστικής ευθύνης του οργανωτή συνάθροισης

admin

Ταμείο Ανάκαμψης: Ικανοποίηση στην Αθήνα για 70 δισ. από την Ευρώπη

admin

Δένδιας: Άμεσα οι συνομιλίες με Ιταλία και Αίγυπτο για οριοθέτηση ΑΟΖ

admin

Σε επιφυλακή όλη νύχτα το πολεμικό ναυτικό, παρακολουθεί από κοντά τις κινήσεις των Τούρκων

admin

Αντιδήμαρχος Ναυπλίου: Εγώ το Πάσχα σουβλίζω αρνί και ο μετανάστης το σκύλο

admin

Δείπνο στο Προεδρικό για τον Κινέζο πρόεδρο: Τα πηγαδάκια, το μενού, οι λαμπερές εμφανίσεις

admin

Spiegel: Πρόβλημα για την Αθήνα το ιρανικό τάνκερ

admin

Ο Χαρδαλιάς απαντά με μηνύσεις και αγωγές στις συκοφαντίες

admin

Επικοινωνία Δένδια με τον υπουργό Εξωτερικών της Αρμενίας: Η Ελλάδα έτοιμη να βοηθήσει

admin

Μεταναστευτικό: Στη Βουλή το νομοσχέδιο για το άσυλο – Δείτε τι προβλέπει

admin

Βουλή: Ψηφίστηκαν οι ρυθμίσεις σχετικά με τη λειτουργία της «Ελλάδας 2021»

admin

Παναγιωτόπουλος για Τουρκία: Δεν υπάρχουν αυτή τη στιγμή οι όροι καλής γειτονίας

admin

Γεννηματά: Η Ε.Ε. θα πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της στο μεταναστευτικό

admin

Συνάντηση Τσιάρα – Πατούλη για τον εκσυγχρονισμό της ιατρικής πραγματογνωμοσύνης

admin