Image default
Πολιτική

Δημοσκόπηση: Θετικό πρόσημο για την κυβέρνηση σε οικονομία και ασφάλεια

Με εξαίρεση τα ελληνοτουρκικά και το Μεταναστευτικό, που αποτελούν πηγές ανησυχίας και προβληματισμού, η πλειονότητα των Ελλήνων αποτιμά θετικά το κυβερνητικό έργο, όπως προκύπτει από τη δημοσκόπηση που διενήργησε η εταιρία Pulse για λογαριασμό του Σκάι. Οι κλιμακούμενες τουρκικές προκλήσεις προκαλούν αισθήματα ανησυχίας σε έξι στους δέκα πολίτες, σύμφωνα με τα ευρήματα της μέτρησης. Παρά ταύτα, πάντως, οι χειρισμοί της κυβέρνησης τόσο στα ελληνοτουρκικά, όσο και στην οικονομία και τη δημόσια ασφάλαια βρίσκουν θετική απήχηση στην κοινή γνώμη.
Είναι χαρακτηριστικό μάλιστα ότι ποσοστό 20% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ δηλώνουν ότι επικροτούν τις κυβερνητικές αποφάσεις για την ασφάλεια, εκτιμώντας ότι, παρά τη σφοδρή αντίδραση της ηγεσίας της αξιωματικής αντιπολίτευσης, είναι προς τη σωστή κατεύθυνση. Αντίθετα, οι πολίτες εμφανίζονται επιφυλακτικοί για την ασκούμενη πολιτική στο προσφυγικό/ μεταναστευτικό, με αποτέλεσμα μόνον τρεις στους 10 Έλληνες να επιδοκιμάζουν τους κυβερνητικούς χειρισμούς στο συγκεκριμένο ζήτημα.

Σε ό,τι αφορά το πολιτικό σκηνικό, η εικόνα είναι μάλλον αμετάβλητη, καθώς στην πρόθεση ψήφου η «ψαλίδα» της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ παραμένει σταθερά σε διψήφιο επίπεδο (13%), ενώ καταλληλότερος για πρωθυπουργός αναδεικνύεται εκ νέου ο Κυριάκος Μητσοτάκης με διαφορά που ανέρχεται στο 18%.
Αναλυτικότερα, το 61% των ερωτώμενων ανησυχεί πολύ (33%) ή αρκετά (28%) από τις αυξανόμενες τουρκικές προκλήσεις, το 18% μέτρια, ενώ συνολικά το 15% λίγο (8%) ή ελάχιστα έως καθόλου (7%). Την ίδια ώρα, το 54% δηλώνουν ότι οι αποφάσεις της κυβέρνησης στα ελληνοτουρκικά κινούνται σίγουρα σε σωστή κατεύθυνση (19%) ή μάλλον σε σωστή κατεύθυνση (35%), ενώ το 34% συνολικά απαντούν ότι οι αποφάσεις κινούνται μάλλον σε λανθασμένη (20%) ή σίγουρα σε λανθασμένη κατεύθυνση (14%).

Από τους ψηφοφόρους της ΝΔ, το 68% δηλώνουν πολύ (34%) έως αρκετά (34%) ανήσυχοι από τις τουρκικές προκλήσεις, 20% δηλώνουν μέτρια ανήσυχοι, συνολικά το 8% δηλώνουν λίγο (3%) ή ελάχιστα έως καθόλου ανήσυχοι (5%). Μεταξύ των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ, το 53% δηλώνουν πολύ (30%) έως αρκετά (23%) ανήσυχοι από τις προκλήσεις της Άγκυρας, 22% μέτρια ανήσυχοι, το 18% συνολικά δηλώνουν λίγο (12%) ή ελάχιστα έως καθόλου ανήσυχοι (6%).
Στους ψηφοφόρους του Κινήματος Αλλαγής, το 75% δηλώνουν πολύ (44%) έως αρκετά (31%) ανήσυχοι, το 14% μέτρια ανήσυχοι, ενώ 8% συνολικά λίγο (2%) ή ελάχιστα έως καθόλου ανήσυχοι (6%).

Τις αποφάσεις και τις ενέργειες της κυβέρνησης στα ελληνοτουρκικά επικροτεί το 81% των εκλογέων της ΝΔ, το 28% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ και το 75% όσων ψήφισαν το Κίνημα Αλλαγής.
Σε ό,τι αφορά τις αποφάσεις και τις ενέργειες της κυβέρνησης για την ασφάλεια και τη νομιμότητα το 54% συνολικά πιστεύουν ότι κινούνται σίγουρα (29%) προς τη σωστή κατεύθυνση ή μάλλον στη σωστή κατεύθυνση (25%), το 35% συνολικά μάλλον σε λανθασμένη (17%) ή σίγουρα σε λανθασμένη κατεύθυνση(18%). Υπέρ των κυβερνητικών χειρισμών τάσσεται το 82% των εκλογέων της ΝΔ, το 20% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ και το 85% των ψηφοφόρων του ΚΙΝΑΛ.
Στα φορολογικά θέματα και στην οικονομία την κυβερνητική πολιτική εγκρίνει το 55% του συνόλου των ερωτηθέντων. Στις τάξεις των ψηφοφόρων της ΝΔ η αποδοχή φθάνει το 84%, ενώ θετική αποτίμηση κάνει το 20% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ και το 76% των ψηφοφόρων του Κινήματος Αλλαγής.

Στο Προσφυγικό/ μεταναστευτικό, οι κυβερνητικές αποφάσεις αποτιμώνται θετικά από το 34% των ερωτώμενων. Μεταξύ των ψηφοφόρων της ΝΔ έγκριση δίνει το 62%, ποσοστό που στους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ υποχωρεί στο 10% και στου Κινήματος Αλλαγής στο 43%.

Στην πρόθεση ψήφου η διαφορά της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ διαμορφώνεται στο 13%, με τη ΝΔ να συγκεντρώνει 38% (38% και στην προηγούμενη έρευνα), 25% καταγράφει ο ΣΥΡΙΖΑ (έναντι 24% στην προηγούμενη σφυγμομέτρηση), το Κίνημα Αλλαγής σημειώνει 6,5% (6%), το ΚΚΕ 5,5% (σταθερό), την Ελληνική Λύση (4,5% (4%), το ΜέΡΑ 25 3% (από 3,5%), τη Χρυσή Αυγή 2% (1%), ενώ 4,5% συνολικά συγκεντρώνουν άλλα κόμματα (ΑΝΤΑΡΣΥΑ, Δημιουργία Ξανά, Ένωση Κεντρώων, Πλεύση Ελευθερίας, ΕΠΑΜ) έναντι 5% στην προηγούμενη σφυγμομέτρηση.

Το 45% των ερωτώμενων θεωρεί ως καταλληλότερο για πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη (45% και στην προηγούμενη δημοσκόπηση), ενώ το 27% τον Αλέξη Τσίπρα (από 26%) με τη διαφορά να φθάνει το 18%. Το 24% δηλώνει ότι δεν θεωρεί καταλληλότερο ως πρωθυπουργό κανέναν από τους δύο.

Σχετικα αρθρα

Βιβλίο για τον Τσίπρα: Το βράδυ των ευρωεκλογών δεν πίστευαν τα exit polls, νόμιζαν ότι ήταν λάθος

admin

Τριήμερο ΔΕΘ για Μητσοτάκη με ανάπτυξη, φοροελαφρύνσεις και μεταρρυθμίσεις

admin

Η συγκινητική ανάρτηση του Στέλιου Κυμπουρόπουλου από την Παναγία Σουμελά

admin

Παναγιωτόπουλος: Πάντα έτοιμοι να υπερασπιστούμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα

admin

Ο ΟΗΕ, η κλήρωση και η εύνοια της τύχης στον Μητσοτάκη

admin

Κορωνοϊός – Μητσοτάκης: «Έχουμε πλέον στη διάθεσή μας τα ευρωπαϊκά εργαλεία που έχουν και οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες»

admin

Η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ για την καταγγελία της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων

admin

Προανακριτική για Παπαγγελόπουλο: Τα 4 αδικήματα που αφορά η πρόταση

admin

Μέσω βίντεο στο Twitter μας συστήνεται ο νέος Γερμανός πρέσβης

admin

Προσφυγικό: Τα μηνύματα Μητσοτάκη από τον Έβρο στην Τουρκία

admin

Ιλίρ Μέτα: Είμαστε ευγνώμονες για την υποστήριξη της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή προοπτική της Αλβανίας

admin

Θεοχάρης στο CNN: Η Ελλάδα από «μαύρο πρόβατο» έγινε καλό παράδειγμα

admin

Μητσοτάκης: Να μην μιλούν για σχέδια καταστολής όσοι εξύφαιναν μηχανορραφίες στα υπόγεια των «μαγαζιών» τους

admin

Μητσοτάκης: Κατάφωρη παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου από την Τουρκία

admin

Μάας: Διάλογος- Η μικρότερη σπίθα σε Ανατολική Μεσογείο μπορεί να προκαλέσει ανάφλεξη

admin

Κουμουτσάκος για μεταναστευτικό: Αναποτελεσματική και προβληματική η πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ

admin

Γιαννακοπούλου για βλασφημία: Καλώς το πήραν πίσω, κάκιστα το έφεραν αρχικά

admin

ΕΣΡ προς αντιπολίτευση: Συνταγματική αρχή η ελευθερία των Δημοσιογράφων

admin