Image default
Οικονομία

Τα σενάρια για το πρώτο ψαλίδι της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης

Ένα δώρο στη μεσαία τάξη ετοιμάζεται να χαρίσει  η κυβέρνηση το 2020 με την πρώτη μείωση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης που επιβαρύνει όσους αποκτούν εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ. Όλα τα σενάρια βρίσκονται στο τραπέζι με ένα από αυτά να προβλέπει, σύμφωνα με πληροφορίες, τη μείωση σε πρώτη φάση της εισφοράς κατά 20%-30% ενώ δεν αποκλείεται οι φορολογούμενοι να δουν το πρώτο ψαλίδι της εισφοράς στα εκκαθαριστικά των φορολογικών δηλώσεων του 2020.

Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας δήλωσε χθες στον ΣΚΑΪ ότι «όταν δημιουργηθεί με ασφάλεια δημοσιονομικός χώρος» θα ληφθούν οι αποφάσεις και θα γίνει «ένα ικανοποιητικό πρώτο βήμα».

Με δημοσιονομικό χώρο περίπου 250 εκατ. ευρώ, η εισφορά μειώνεται κατά  περίπου 20% ενώ με 350 εκατ. ευρώ, η ελάφρυνση αγγίζει το 30%. Εάν η εισφορά αλληλεγγύης μειωθεί κατά 20%  ο  μισθωτός με ετήσιο εισόδημα 30.000 ευρώ θα έχει όφελος 135,20 ευρώ ενώ με κούρεμα της εισφοράς κατά 30% το όφελος ανεβαίνει στα 202,80 ευρώ. Στα ακόμα υψηλότερα εισοδηματικά κλιμάκια, τα οφέλη διευρύνονται εφόσον η μείωση της εισφοράς είναι οριζόντια και δεν επιλέξει η κυβέρνηση εναλλακτικά να σβήσει οριστικά την εισφορά για φορολογούμενους με εισόδημα έως 20.000 ευρώ.

Η εισφορά αλληλεγγύης αγγίζει 2,3 εκατομμύρια φορολογούμενους με εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ οι οποίοι πληρώνουν συνολικά 1,163 δις. Ευρώ. Σε περίπτωση που το πρώτο ψαλίδι της εισφοράς ισχύσει για τα εισοδήματα του 2020 εξετάζεται:

– Για τους μισθωτούς και συνταξιούχους, η μείωση να ενεργοποιηθεί στο δεύτερο εξάμηνο του 2020 μέσω της μηνιαίας παρακράτησης φόρου και για το πρώτο εξάμηνο να αποτυπωθεί στα εκκαθαριστικά των φορολογικών δηλώσεων που θα υποβληθούν το 2021. Εάν όμως η ελάφρυνση αυτή νομοθετηθεί το φθινόπωρο του επόμενου έτους τότε η μείωση θα περάσει στην εκκαθάριση των δηλώσεων του 2021.

– Για τους υπόλοιπους φορολογούμενους (ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι, εισοδηματίες κλπ) η ψαλιδισμένη εισφορά θα φανεί στα εκκαθαριστικά των δηλώσεων του 2021.

Η εισφορά αλληλεγγύης επιβλήθηκε για πρώτη φορά  με το νόμο 3986/2011. Αρχικά προβλεπόταν να ισχύσει μέχρι το φορολογικό έτος 2014, ωστόσο με τον νόμο 4305/2014 επεκτάθηκε και στο φορολογικό έτος 2015 για να συνεχίσει να επιβάλλεται μέχρι σήμερα  κλιμακωτά σε εισοδήματα πάνω από 12.000 ευρώ με συντελεστές από 2,2% έως 10%

Η κατάργηση του υποτίθεται έκτακτου φόρου ο οποίος αναμένεται να αποφέρει έσοδα 1,163 δις. ευρώ το 2020, σύμφωνα με τον κρατικό προϋπολογισμό, αποτελεί κεντρική προεκλογική δέσμευση για την κυβέρνηση η οποία έχει δηλώσει ότι θα την υλοποιήσει μέχρι το τέλος της 4ετίας. Με δεδομένη και την κριτική ότι οι μισθωτοί με αποδοχές των 1.000 – 2.000 ευρώ μηνιαίως δεν έχουν δει κάποιο ουσιαστικό όφελος μέχρι τώρα –πέραν της μείωσης του φετινού ΕΝΦΙΑ – η κυβέρνηση αποφάσισε να προχωρήσει στο πρώτο βήμα της μείωσης της εισφοράς αλληλεγγύης από το 2020.

Σχετικα αρθρα

Κορονοϊός: Προληπτικά μέτρα για στήριξη των επιχειρήσεων εξετάζει το οικονομικό επιτελείο

admin

Η Ιταλία προετοιμάζεται για πολύ μεγάλο πλήγμα στην οικονομία της

admin

Ενοίκια: Πού αυξάνονται, πού μειώνονται – Οι μεγάλες ανατροπές

admin

Το lockdown «πάγωσε» την αγορά εργασίας τον Απρίλιο – 200.000 λιγότερες προσλήψεις από πέρυσι

admin

Διακανονισµός-ανάσα για τους οφειλέτες -Nέες ρυθµίσεις οφειλών στα Ταµεία

admin

Goldman Sachs: Η νέα έξαρση της πανδημίας εκτροχιάζει την ανάκαμψη

admin

ΕΦΚΑ : Δωρεάν ένσημα έως 12 μηνών σε ελεύθερους επαγγελματίες

admin

Νέος πονοκέφαλος για Ερντογάν: Ξεχρεώστε μας αλλιώς αποχωρούμε, λένε οι φαρμακευτικές εταιρείες των ΗΠΑ

admin

Κλείσιμο με άνοδο στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης

admin

Πώς θα γλιτώσετε φόρο για ανείσπρακτα ενοίκια

admin

Κοροναϊός : Δυνατότητα μερικής απασχόλησης εργαζομένων για 6 μήνες

admin

Λιγοστεύουν οι ελπίδες για να τερματιστεί σύντομα ο οικονομικός πόλεμος ΗΠΑ- Κίνας

admin

Άδωνις Γεωργιάδης: Το ότι μπορέσαμε να παραμείνουμε στην ευρωζώνη το οφείλουμε και στη Γερμανία

admin

Χρηματιστήριο : Βουτιά 2,4%, έχασε τις 800 μονάδες

admin

Nord Stream 2: Η Ρωσία θα χρησιμοποιήσει δικό της πλοίο για την ολοκλήρωση του έργου

admin

ΔΕΗ : Πως γίνονται οι εξ αποστάσεως συναλλαγές

admin

«Όχι» του ΔΝΤ στη Βενεζουέλα που ζήτησε δάνειο για να αντιμετωπίσει τον κορονοϊό

admin

ΕΛΣΤΑΤ : Στο 0,2% ο πληθωρισμός τον Νοέμβριο

admin