Image default
Τράπεζες

Τρια καμπανάκια από ΤτΕ για τα κόκκινα δάνεια

Μια σειρά από ανησυχίες για την αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων εκφράζει η διοίκηση της Τράπεζας της Ελλάδος μέσα από την ενδιάμεση έκθεση της νομισματικής πολιτικής.

Συγκεκριμένα, η Τράπεζα της Ελλάδος παρατηρεί ότι στην πλειονότητα των ρυθμίσεων μη εξυπηρετούμενων δανείων επιλέγεται από τις τράπεζες η λύση της επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής και σπανιότερα της μείωσης του επιτοκίου και του διαχωρισμού του υπολοίπου οφειλής. Βέβαια, η ΤτΕ κρίνει θετικό το γεγονός ότι οι ρυθμίσεις που δίνουν οι τράπεζες είναι πλέον μακροπρόθεσμου και όχι βραχυπρόθεσμου χαρακτήρα.

Ανησυχητικά, σύμφωνα με τον Γιάννη Στουρνάρα, υψηλό παραμένει το ποσοστό των δανείων που είχαν τεθεί σε καθεστώς ρύθμισης, αλλά εμφάνισαν και πάλι καθυστέρηση μετά τη συνομολόγηση της ρύθμισης. Επίσης, ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι, παρά τις βελτιώσεις στο οικονομικό και θεσμικό περιβάλλον, οι εισπράξεις μέσω ενεργητικής διαχείρισης (δηλαδή μέσω είσπραξης καθυστερούμενων οφειλών, αναδιαρθρώσεων δανείων, ρευστοποίησης εξασφαλίσεων κ.λπ.) παραμένουν πολύ περιορισμένες. Ως αποτέλεσμα, παρατηρούνται ακόμη καθαρές ροές νέων μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Κι άλλα μέτρα

Πέραν της εφαρμογής του σχεδίου “Ηρακλής”, θα πρέπει, όπως αναφέρεται στην Έκθεση, να εξεταστούν και άλλα σχήματα, όπως αυτό που επεξεργάζονται οι υπηρεσίες της Τράπεζας της Ελλάδος, με το οποίο, παράλληλα με το πρόβλημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων, αντιμετωπίζεται και το ζήτημα της αναβαλλόμενης φορολογικής απαίτησης (DTC). Ιδιαίτερα σημαντική πρόκληση είναι επίσης ο εκσυγχρονισμός και η εναρμόνιση των καθεστώτων αφερεγγυότητας και πτώχευσης επιχειρήσεων και νοικοκυριών.

Τα NPLs σε αριθμούς

Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια (NPEs) ανήλθαν στο τέλος Σεπτεμβρίου 2019 σε 71,2 δισεκ. ευρώ, μειωμένα κατά 10,6 δισεκ. ευρώ συγκριτικά με το τέλος Δεκεμβρίου 2018 και κατά περίπου 36 δισεκ. ευρώ έναντι του Μαρτίου 2016, οπότε είχε καταγραφεί και το υψηλότερο επίπεδο NPEs. Η υποχώρηση του αποθέματος των NPEs το εννεάμηνο του 2019 οφείλεται κυρίως σε πωλήσεις και διαγραφές.

Ο λόγος των NPEs προς το σύνολο των δανείων παρέμεινε το Σεπτέμβριο του 2019 σε υψηλό επίπεδο (42,1%). Όσον αφορά τους επιχειρησιακούς στόχους για τη μείωση των NPEs, η στόχευση είναι ο δείκτης NPEs να έχει διαμορφωθεί σε επίπεδα κάτω του 20% στο τέλος του 2021.

Η εφαρμογή του σχεδίου “Ηρακλής”, που στηρίζεται στο Σχήμα Προστασίας Ενεργητικού (APS), θα συμβάλει στην ταχύτερη αποκλιμάκωση του ποσοστού αυτού, αλλά πρέπει να συμπληρωθεί και με άλλα μέτρα.

Σχετικα αρθρα

Έκτακτη Γενική Συνέλευση της Alpha Bank στις 20 Νοεμβρίου

admin

Πώς είδε η Citi τα αποτελέσματα των Alpha Bank, ΕΤΕ και Τράπεζας Πειραιώς – Οι τιμές-στόχοι

admin

Κόκκινα δάνεια: 16,5 δισ. θα εγγυηθεί το Δημόσιο μέσω APS

admin

Θετικό outlook για Alpha, Eurobank και Εθνική από Moody’s

admin

Σχόλια ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ για την ομιλία Γεωργιάδη

admin

Τουρκία: Στο 14% μείωσε τα επιτόκια η κεντρική τράπεζα

admin

Νέες τιμές-στόχοι για τις τράπεζες από JP Morgan

admin

Moody’s: «Σανίδα σωτηρίας» το ταμιευτήριο για τις ελληνικές τράπεζες

admin

Στα 6 σεντς ανά ευρώ η αποζημίωση για τους κουρεμένους καταθέτες της Λαϊκής

admin

Πρακτικά ΕΚΤ: Τα… βρήκαν οι αξιωματούχοι στην τελευταία συνεδρίαση

admin

Eurobank Equities: Νέες τιμές-στόχοι για τις ελληνικές τράπεζες

admin

Eurobank: Προβάδισμα σε Fortress-doValue για το mega deal

admin

Ο νέος πτωχευτικός κώδικας και οι δύο επιλογές

admin

Το Μαξίμου καλεί τους τραπεζίτες για τις χρεώσεις στις συναλλαγές

admin

Attica Bank: Νέοι λογαριασμοί ταμιευτηρίου και νέα πράσινα καταναλωτικά και στεγαστικά δάνεια

admin

ΤτΕ: Στα 139,69 δισ. αυξήθηκαν οι καταθέσεις τον Οκτώβριο

admin

«Γκάζι» για τα κόκκινα δάνεια ζητά η Ουάσιγκτον

admin

Αύξηση κερδών για την Παγκρήτια Συνεταιριστική Τράπεζα

admin