Image default
Τράπεζες

Τρια καμπανάκια από ΤτΕ για τα κόκκινα δάνεια

Μια σειρά από ανησυχίες για την αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων εκφράζει η διοίκηση της Τράπεζας της Ελλάδος μέσα από την ενδιάμεση έκθεση της νομισματικής πολιτικής.

Συγκεκριμένα, η Τράπεζα της Ελλάδος παρατηρεί ότι στην πλειονότητα των ρυθμίσεων μη εξυπηρετούμενων δανείων επιλέγεται από τις τράπεζες η λύση της επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής και σπανιότερα της μείωσης του επιτοκίου και του διαχωρισμού του υπολοίπου οφειλής. Βέβαια, η ΤτΕ κρίνει θετικό το γεγονός ότι οι ρυθμίσεις που δίνουν οι τράπεζες είναι πλέον μακροπρόθεσμου και όχι βραχυπρόθεσμου χαρακτήρα.

Ανησυχητικά, σύμφωνα με τον Γιάννη Στουρνάρα, υψηλό παραμένει το ποσοστό των δανείων που είχαν τεθεί σε καθεστώς ρύθμισης, αλλά εμφάνισαν και πάλι καθυστέρηση μετά τη συνομολόγηση της ρύθμισης. Επίσης, ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι, παρά τις βελτιώσεις στο οικονομικό και θεσμικό περιβάλλον, οι εισπράξεις μέσω ενεργητικής διαχείρισης (δηλαδή μέσω είσπραξης καθυστερούμενων οφειλών, αναδιαρθρώσεων δανείων, ρευστοποίησης εξασφαλίσεων κ.λπ.) παραμένουν πολύ περιορισμένες. Ως αποτέλεσμα, παρατηρούνται ακόμη καθαρές ροές νέων μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Κι άλλα μέτρα

Πέραν της εφαρμογής του σχεδίου “Ηρακλής”, θα πρέπει, όπως αναφέρεται στην Έκθεση, να εξεταστούν και άλλα σχήματα, όπως αυτό που επεξεργάζονται οι υπηρεσίες της Τράπεζας της Ελλάδος, με το οποίο, παράλληλα με το πρόβλημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων, αντιμετωπίζεται και το ζήτημα της αναβαλλόμενης φορολογικής απαίτησης (DTC). Ιδιαίτερα σημαντική πρόκληση είναι επίσης ο εκσυγχρονισμός και η εναρμόνιση των καθεστώτων αφερεγγυότητας και πτώχευσης επιχειρήσεων και νοικοκυριών.

Τα NPLs σε αριθμούς

Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια (NPEs) ανήλθαν στο τέλος Σεπτεμβρίου 2019 σε 71,2 δισεκ. ευρώ, μειωμένα κατά 10,6 δισεκ. ευρώ συγκριτικά με το τέλος Δεκεμβρίου 2018 και κατά περίπου 36 δισεκ. ευρώ έναντι του Μαρτίου 2016, οπότε είχε καταγραφεί και το υψηλότερο επίπεδο NPEs. Η υποχώρηση του αποθέματος των NPEs το εννεάμηνο του 2019 οφείλεται κυρίως σε πωλήσεις και διαγραφές.

Ο λόγος των NPEs προς το σύνολο των δανείων παρέμεινε το Σεπτέμβριο του 2019 σε υψηλό επίπεδο (42,1%). Όσον αφορά τους επιχειρησιακούς στόχους για τη μείωση των NPEs, η στόχευση είναι ο δείκτης NPEs να έχει διαμορφωθεί σε επίπεδα κάτω του 20% στο τέλος του 2021.

Η εφαρμογή του σχεδίου “Ηρακλής”, που στηρίζεται στο Σχήμα Προστασίας Ενεργητικού (APS), θα συμβάλει στην ταχύτερη αποκλιμάκωση του ποσοστού αυτού, αλλά πρέπει να συμπληρωθεί και με άλλα μέτρα.

Σχετικα αρθρα

Η ΕΕ πιέζει τη Μάλτα για τα «χρυσά διαβατήρια» της Bank of Valletta

admin

«Hercules project» για τη μείωση των τραπεζικών NPLs

admin

Στα 4 δισ. ευρώ τα κόκκινα δάνεια Τράπεζας Κύπρου και Ελληνικής

admin

Eurobank: Στα 12,6 δισ. ετησίως το «κόστος» της υψηλότερης ανεργίας

admin

Παραιτήθηκε ο πρόεδρος της Παγκρήτιας Τράπεζας

admin

Τα νέα δεδομένα για τις ελληνικές τράπεζες

admin

Στεγαστικά: Σε ποιους και με τι όρους δίνονται δάνεια

admin

Πρακτικά ΕΚΤ: Ομόλογα και tiering προκάλεσαν μεγάλη αντιπαράθεση

admin

Wells Fargo: Βουτιά 55% στα κέρδη το τελευταίο τρίμηνο του 2019

admin

Reuters: H ΕΚΤ ετοιμάζει σχέδιο «bad bank» για να αντιμετωπίσει πιθανό νέο κύμα κόκκινων δανείων

admin

Μεγάλου: Προχωράμε δυναμικά στην εξυγίανση του ισολογισμού

admin

Ποιες χρεώσεις καταργεί η Alpha Bank

admin

Ο νέος πτωχευτικός κώδικας και οι δύο επιλογές

admin

Τράπεζες: Ολο το πλαίσιο προβλέψεων για NPEs

admin

Τράπεζα Πειραιώς: Νέα εικόνα μετά την ολοκλήρωση του deal με Intrum

admin

Κινεζική απόβαση στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα

admin

Alpha Bank: Τιτλοποίηση «κόκκινων» στεγαστικών 1,9 δισ. 

admin

Το παρασκήνιο της συνάντησης Μητσοτάκη-τραπεζιτών

admin