Image default
Τράπεζες

Τρια καμπανάκια από ΤτΕ για τα κόκκινα δάνεια

Μια σειρά από ανησυχίες για την αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων εκφράζει η διοίκηση της Τράπεζας της Ελλάδος μέσα από την ενδιάμεση έκθεση της νομισματικής πολιτικής.

Συγκεκριμένα, η Τράπεζα της Ελλάδος παρατηρεί ότι στην πλειονότητα των ρυθμίσεων μη εξυπηρετούμενων δανείων επιλέγεται από τις τράπεζες η λύση της επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής και σπανιότερα της μείωσης του επιτοκίου και του διαχωρισμού του υπολοίπου οφειλής. Βέβαια, η ΤτΕ κρίνει θετικό το γεγονός ότι οι ρυθμίσεις που δίνουν οι τράπεζες είναι πλέον μακροπρόθεσμου και όχι βραχυπρόθεσμου χαρακτήρα.

Ανησυχητικά, σύμφωνα με τον Γιάννη Στουρνάρα, υψηλό παραμένει το ποσοστό των δανείων που είχαν τεθεί σε καθεστώς ρύθμισης, αλλά εμφάνισαν και πάλι καθυστέρηση μετά τη συνομολόγηση της ρύθμισης. Επίσης, ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι, παρά τις βελτιώσεις στο οικονομικό και θεσμικό περιβάλλον, οι εισπράξεις μέσω ενεργητικής διαχείρισης (δηλαδή μέσω είσπραξης καθυστερούμενων οφειλών, αναδιαρθρώσεων δανείων, ρευστοποίησης εξασφαλίσεων κ.λπ.) παραμένουν πολύ περιορισμένες. Ως αποτέλεσμα, παρατηρούνται ακόμη καθαρές ροές νέων μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Κι άλλα μέτρα

Πέραν της εφαρμογής του σχεδίου “Ηρακλής”, θα πρέπει, όπως αναφέρεται στην Έκθεση, να εξεταστούν και άλλα σχήματα, όπως αυτό που επεξεργάζονται οι υπηρεσίες της Τράπεζας της Ελλάδος, με το οποίο, παράλληλα με το πρόβλημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων, αντιμετωπίζεται και το ζήτημα της αναβαλλόμενης φορολογικής απαίτησης (DTC). Ιδιαίτερα σημαντική πρόκληση είναι επίσης ο εκσυγχρονισμός και η εναρμόνιση των καθεστώτων αφερεγγυότητας και πτώχευσης επιχειρήσεων και νοικοκυριών.

Τα NPLs σε αριθμούς

Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια (NPEs) ανήλθαν στο τέλος Σεπτεμβρίου 2019 σε 71,2 δισεκ. ευρώ, μειωμένα κατά 10,6 δισεκ. ευρώ συγκριτικά με το τέλος Δεκεμβρίου 2018 και κατά περίπου 36 δισεκ. ευρώ έναντι του Μαρτίου 2016, οπότε είχε καταγραφεί και το υψηλότερο επίπεδο NPEs. Η υποχώρηση του αποθέματος των NPEs το εννεάμηνο του 2019 οφείλεται κυρίως σε πωλήσεις και διαγραφές.

Ο λόγος των NPEs προς το σύνολο των δανείων παρέμεινε το Σεπτέμβριο του 2019 σε υψηλό επίπεδο (42,1%). Όσον αφορά τους επιχειρησιακούς στόχους για τη μείωση των NPEs, η στόχευση είναι ο δείκτης NPEs να έχει διαμορφωθεί σε επίπεδα κάτω του 20% στο τέλος του 2021.

Η εφαρμογή του σχεδίου “Ηρακλής”, που στηρίζεται στο Σχήμα Προστασίας Ενεργητικού (APS), θα συμβάλει στην ταχύτερη αποκλιμάκωση του ποσοστού αυτού, αλλά πρέπει να συμπληρωθεί και με άλλα μέτρα.

Σχετικα αρθρα

UniCredit: Στα 1,9 δισ. ευρώ τα κέρδη β’ τριμήνου

admin

Κεντρική Τράπεζα Τουρκίας: Μείωσε τα επιτόκια στο 19,75%

admin

Δραματική βουτιά κερδών και εσόδων για την HSBC παγκοσμίως

admin

Στεγαστικά: Σε ποιους και με τι όρους δίνονται δάνεια

admin

Αποκλειστικές διαπραγματεύσεις της Παγκρήτιας για την Praxia

admin

Στουρνάρας: Σημαντικό αλλά όχι αρκετό βήμα το σχέδιο Ηρακλής

admin

Μιχαηλίδης (ΕΤΕ): Είμαστε ικανοί και θα πετύχουμε

admin

Κέρδη €116 εκατ. στο εννεάμηνο για την Τράπεζα Κύπρου

admin

ΕΚΤ: Αναθεωρεί τις προσδοκίες για προβλέψεις σε νέα μη εξυπηρετούμενα δάνεια

admin

Οριακές μεταβολές στα επιτόκια καταθέσεων και χορηγήσεων

admin

Στο Ταμείο Υποδομών συμμετέχουν η ΕΤΕπ και οι ελληνικές τράπεζες

admin

JP Morgan: Τι δεν βλέπει η αγορά στις ελληνικές τράπεζες

admin

Μειώνονται τα επιτόκια σε καταθέσεις και δάνεια

admin

Αναστασάτος (Eurobank): Κρίσιμη η προσέλκυση άμεσων ξένων επενδύσεων

admin

Eurobank: Ρίσκο για τις ελληνικές εξαγωγές η επιβράδυνση στην ΕΕ

admin

Eurobank: Αρραβώνας με Pimco για το mega deal

admin

Η ΕΚΤ εξετάζει να ανοίξει έρευνα σε βάρος της Deutsche Bank

admin

Ψαλίδι €100 εκατ. στα ετήσια έξοδα από τη Deutsche Bank

admin