Image default
Οικονομία Πρώτο Θέμα

H δεκαετία του 2020 και η νέα τάξη πραγμάτων στην παγκόσμια οικονομία

H δεκαετία του 2010 σηματοδοτήθηκε από ισχυρούς ρυθμούς ανάπτυξης, αλλά και την πιστωτική κρίση που βύθισε την παγκόσμια οικονομία σε ύφεση. Η επόμενη δεκαετία έως το 2020 μπορεί να χαρακτηρισθεί ως η δεκαετία της ανάκαμψης, μιας ανάκαμψης άνισης και για αρκετά χρόνια αναιμικής.

Η εικόνα των μεγάλων οικονομιών που «ασθμαίνουν» και δεν μπορούν να ανακτήσουν στο έπακρο τη δυναμική τους ίσως να αποτελεί κάτι παραπάνω από μια απλή φάση, αλλά τη νέα τάξη πραγμάτων. Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζει κορυφαίος οικονομολόγος του Economist Intelligence Unit, προβλέποντας ότι η παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη θα είναι στο ήμισυ των ρυθμών ανάπτυξης που είχε γνωρίσει η οικονομία στη δεκαετία του 2010.

Τα σημάδια κόπωσης είναι εμφανή, υπογραμμίζει ο Σιμόν Μπαπτίστ, επικεφαλής οικονομολόγος του EIU, αφήνοντας να εννοηθεί ότι το αναπτυξιακό μοντέλο αλλάζει και ότι η ίδια η ανάπτυξη δεν μπορεί να θεωρείται πλέον δεδομένη.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο υποβάθμισε πρόσφατα τις προσδοκίες του για την παγκόσμια οικονομία, αναμένοντας για φέτος ρυθμούς 3%, τους βραδύτερους από την εποχή της χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008. Η σινο-αμερικανική εμπορική ένταση αποτελεί τον βασικότερο παράγοντα που επισκίασε την παγκόσμια οικονομία. 

Στη διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας, αρκετές χώρες κατέληξαν με χαμηλότερα επίπεδα πραγματικού ΑΕΠ από ό,τι στις αρχές της δεκαετίας, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα. Σε υπόμνημά του, ο κ. Μπαπτίστ υποστηρίζει οτι ο κόσμος θα πρέπει να συνηθίσει το γεγονός ότι και ο κινεζικός «δράκος» χάνει τη δυναμική του. 

«Αναμένω ότι η ανάπτυξη στη δεκαετία του 2020 θα είναι στο ήμισυ από ό,τι ήταν στη δεκαετία του 2010. Οι ταχύτερα αναπτυσσόμενες οικονομίες θα είναι στην Αφρική και στη Νότιο και Νοτιανατολική Ασία, με Μπαγκλαντές, Κένυα και Φιλιπίνες να έχουν μια ισχυρή δεκαετία», προβλέπει.

Χώρες με πληθυσμιακή γήρανση και μείωση του πληθυσμού, όπως Ιαπωνία, Ιταλία και Πορτογαλία, μπορούν να αναμένουν ανάπτυξη κοντά στο μηδέν. Γενικότερα, η γήρανση του πληθυσμού μπορεί να προκαλέσει προβλήματα σε αναδυόμενες αγορές όπως Κίνα, Ρωσία και Ταϊλάνδη.

Σχετικα αρθρα

Χρ. Σταϊκούρας: Θα απλωθεί κι άλλο το δίχτυ ασφαλείας

admin

Bruegel: Κίνδυνος για νέο μνημόνιο σε μερικά χρόνια αν η ελάφρυνση του χρέους δεν είναι επαρκής

admin

Φυσικό αέριο και πολεμικά πλοία γύρω από την Κύπρο

admin

Υπό πίεση οι αναδυόμενες αγορές

admin

Η Alibaba πυροδοτεί καταναλωτική επανάσταση στην Κίνα

admin

DW: Οι ελληνογερμανικές σχέσεις το 2018

admin

Ποιοι θα πρέπει να ανοίξουν λογαριασμό στο Taxisnet

admin

Πετρέλαιο θέρμανσης: Σπεύδουν να γεμίσουν τις δεξαμενές οι καταναλωτές

admin

Η Μέρκελ εγκλωβίζεται από σκληροπυρηνικούς που αμφισβητούν την πολιτική της

admin

Μειωμένος ΕΝΦΙΑ έως 30% για 7,3 εκατ. ιδιοκτήτες – Αντίστροφη μέτρηση για τα «ραβασάκια»

admin

Η πολιτική της βραδείας ανάπτυξης στην Ευρώπη

admin

Το Plan B του Βερολίνου για την Ελλάδα

admin

Το αποτέλεσμα των ιταλικών εκλογών είναι στην πραγματικότητα παραδοσιακό

admin

O Τσίπρας δεν εμπιστεύεται την Ευρώπη και η Ευρώπη τον Τσίπρα

admin

Κοροναϊός : Πώς ψωνίζουν οι καταναλωτές και από πού

admin

Ασφαλιστικό : Οι κερδισμένοι και οι χαμένοι

admin

Γεωργιάδης στο MEGA: Δεν καταργούνται οι τραπεζικές προμήθειες

admin

Χώρα για γερά επιχειρηματικά νεύρα η Τουρκία

admin