Image default
Πρώτο Θέμα

La Stampa: Γιατί ευνοείται η αγορά των ελληνικών ομολόγων

Ανάλυση με τους λόγους της απόδοσης των ελληνικών ομολόγων, η οποία είναι χαμηλότερη από εκείνη την ιταλικών και η οικονομία μας σε θετικότερη τροχιά από εκείνη της γειτονικής χώρας, φιλοξενεί η διαδικτυακή έκδοση της εφημερίδας La Stampa.

Σε άρθρο που υπογράφει ο οικονομολόγος Φράνκο Μπρούνι, καθηγητής του πανεπιστημίου Μποκόνι του Μιλάνου και αντιπρόεδρος του Ινστιτούτου Διεθνών πολιτικών Ερευνών με έδρα την Ρώμη, εξηγείται ότι οι αιτίες είναι πολλαπλές.

«Πρώτα απ΄όλα οι αγορές επιβραβεύουν τα μακροοικονομικά στοιχεία που βελτιώνονται στην Ελλάδα και επιδεινώνονται στην Ιταλία», εξηγεί ο Μπρούνι και προσθέτει ότι οι προβλέψεις οικονομικής ανάπτυξης για την επόμενη πενταετία είναι σαφώς θετικότερες σε ότι αφορά την Ελλάδα.

Παράλληλα, θεωρεί ότι σημαντικό ρόλο παίζει και το υπερδιπλάσιο πρωτογενές πλεόνασμα της χώρας μας έναντι του ιταλικού και υπενθυμίζει ότι και σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, η ελληνική οικονομική ανάπτυξη έχει εξασφαλίσει διπλάσιο ποσοστό.

«Οι αγορές διαισθάνονται ότι είναι πιθανή και εφικτή η ένταξη της Ελλάδας στην ποσοτική χαλάρωση», σημειώνει στο άρθρο της η εφημερίδα του Τορίνο. Παράλληλα, η La Stampa θεωρεί ότι «έχει αυξηθεί η θέληση να παίζονται αποδοτικά στοιχήματα, έστω και αν περιέχουν κινδύνους» και «το να ευνοηθεί από τους κερδοσκόπους η Ελλάδα έναντι της Ιταλίας, μπορεί να είναι ένα από τα στοιχήματα αυτά».

Ο Φράνκο Μπρούνι εκτιμά, δε, ότι «δημιουργεί προβλήματα στην Ιταλία, όχι μόνον το ότι χαρακτηρίζεται από πολιτική αστάθεια, αλλά ότι οι εξελίξεις της αστάθειας αυτής είναι δύσκολο να προβλεφθούν, λόγω της ασυνεπούς στάσης των πολιτικών κομμάτων».

Τέλος, η ανάλυση της La Stampa υπογραμμίζει ότι ενώ η Ελλάδα διόρθωσε τα δημοσιονομικά της προβλήματα, υπό την σκληρή πίεση των δανειστών, η Ιταλία διστάζει να το κάνει και προσπαθεί να αποφύγει την παροχή βοήθειας από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. «Αλλά για να συνεχίσουμε να την αποφεύγουμε θα πρέπει να υιοθετήσουμε οικιοθελώς πολυετή, αξιόπιστα και αποτελεσματικά προγράμματα, με στόχο την εφαρμογή διαρθρωτικών βελτιώσεων», καταλήγει το άρθρο.

Σχετικα αρθρα

Χ.Α. : Εβδομάδα ελεγχόμενης τεχνικής εκτόνωσης (-1%)

admin

Washington Group: Το ΔΝΤ εκτός ελληνικού προγράμματος; Σκληραίνει τη στάση του το Βερολίνο

admin

Πυκνώνουν τα σύννεφα της αβεβαιότητας στο Βερολίνο

admin

Η Ιταλία στέλνει στις «καλένδες» τα ελληνικά ομόλογα

admin

Φυσικό αέριο και πολεμικά πλοία γύρω από την Κύπρο

admin

Χ.Α: Πού είναι ο πάτος;

admin

Δέκα δισεκατομμύρια κίνδυνοι του ελληνικού καλοκαιριού

admin

Η Ελλάδα προειδοποιεί για ανθρωπιστική καταστροφή λόγω της απομόνωσης στο προσφυγικό

admin

Bloomberg:Η πληγωμένη ευρωζώνη οδεύει προς την ισχυρότερη τονωτική ένεση της 10ετίας

admin

Δυνατή χρονιά παγκοσμίως το 2017 για τη σύναψη επιχειρηματικών συμφωνιών

admin

Ποιες αλλαγές έρχονται σε πέντε τομείς της οικονομίας μετά τις συστάσεις του ΟΟΣΑ

admin

Γερμανικές αντιδράσεις στον πολιτικό σεισμό στην Αυστρία

admin

Η Κίνα ο μεγάλος κερδισμένος του Δρόμου του Μεταξιού

admin

Το Ελληνικό, η Χαλκιδική και ο κ. Τσίπρας

admin

Η Citi μίλησε το Χ.Α. αντέδρασε

admin

Σχεδόν έτοιμο το σχέδιο για έξοδο στις αγορές

admin

Νουί: Οι χρηματοπιστωτικοί άνεμοι απαιτούν πιο σταθερά τραπεζικά θεμέλια

admin

Νέο ξεπούλημα σε μετοχές κι ομόλογα – Υποβαθμίσεις από Moody’s

admin