Image default
Οικονομία

Βορίδης : Ανοίγει ο δρόμος για ιδιώτες στους αγροτικούς συνεταιρισμούς

Τη Δευτέρα παρουσιάζει στο Υπουργικό Συμβούλιο τον νέο νόμο για τους Συνεταιρισμούς ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μάκης Βορίδης, ο οποίος μιλώντας στη «Ναυτεμπορική» αναφέρει ότι στο νομοσχέδιο περιλαμβάνεται η δυνατότητα συμμετοχής των ιδιωτών, μέχρι ποσοστού 25%, στην κεφαλαιακή θέση των συνεταιρισμών.

Επίσης, προβλέπεται απλοποίηση της διαδικασίας ιδρύσεως συνεταιρισμών εντός 30 ημερών.

Ταυτόχρονα, ο υπουργός έχει δώσει εντολή για εκκαθάριση του μητρώου συνεταιρισμών.

Για το κεφάλαιο των ανακτήσεων παράνομων κρατικών ενισχύσεων, επισημαίνει ότι προωθείται ρύθμιση διευθέτησης μέρους αυτών, η οποία αναμένεται να νομοθετηθεί εντός Φεβρουαρίου.

Σε ό,τι αφορά τον σχεδιασμό για την είσοδο εταιρειών στη βασική ασφάλιση της παραγωγής, ο Μάκης Βορίδης τονίζει ότι μελετάται «η δημιουργία ενός ολοκληρωμένου σχεδίου εις όφελος του συνόλου των παραγωγών και όχι μόνο των πιο “βολικών” για ιδιωτική ασφάλιση».

Η κυβέρηση κινείται πολύ γρήγορα

Ερωτηθείς σε τι στάδιο υλοποίησης βρίσκονται οι δεσμεύσεις της κυβέρνησης για τον αγροτικό τομέα και οι δράσεις του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης ο κ. Βορίδης επαναλαμβάνει ότι η κυβέρνηση «κινείται πολύ γρήγορα» αναφέροντας:

«Όλα τα βασικά σημεία που περιλαμβάνονται στη λίστα με τις κύριες δράσεις της κυβέρνησης για την υλοποίηση της αγροτικής πολιτικής τα έχουμε ήδη κάνει ή βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη. Τι έλεγε το πρόγραμμα της Ν.Δ.; Ενδεικτικά αναφέρω:

* Φορολόγηση των αγροτικών συλλογικών σχημάτων με συντελεστή 10% – ψηφίστηκε.

* Επανεξέταση του Συνεταιριστικού Νόμου του ΣΥΡΙΖΑ – «σηκώνεται» στη Διαύγεια την άλλη βδομάδα.

* Ενεργοποίηση της συμφωνίας μεταξύ της DG AGRI και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων – το έχουμε κάνει.

* Διεκδίκηση σταθερών πόρων από τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική – είναι μια δράση σε εξέλιξη.

* Μεγαλύτερη αξιοποίηση ΑΠΕ – περάσαμε τη διάταξη που ανεβάζει στο 75% το ποσοστό της πλεονάζουσας παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας για ιδιοπαραγωγή από φωτοβολταϊκά που μπορεί να διοχετευθεί στο δίκτυο προς πώληση.

* Εκκρεμεί η διαδικασία αδειοδότησης των σταβλικών εκμεταλλεύσεων, που όμως έχει ξεκινήσει και σκέφτομαι πώς θα διαμορφωθεί.

* Καινούργια χωροθέτηση για ιχθυοκαλλιέργειες. Ήδη έχω στο γραφείο μου προς υπογραφή δύο προεδρικά διατάγματα για τη σύσταση δύο Περιοχών Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών (ΠΟΑΥ).

* Προώθηση παρουσίας του ιδιωτικού ασφαλιστικού τομέα στην υπηρεσία του αγρότη – Ήδη έχω ξεκινήσει διάλογο με ασφαλιστικές εταιρείες.

* Έλεγχοι για την πάταξη των ελληνοποιήσεων – Βρίσκεται σε εξέλιξη και επί της ουσίας αποτελεί τη μόνη εκκρεμότητα που πρέπει να ολοκληρωθεί μέσα στο πρώτο εξάμηνο.

* Ίδρυση Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Φέτας – Το θεσμικό κομμάτι έχει τελειώσει και είμαστε σε αναμονή της κατάθεσης της σχετικής αίτησης για να ιδρυθεί.

* Μείωση των φόρων των επιχειρήσεων, από το 28% στο 20%, μείωση εισαγωγικού συντελεστή στο 9%, μείωση του ΕΝΦΙΑ, κατάργηση του ΕΦΚ στο κρασί, μείωση του συντελεστή στα αγροτικά εφόδια και ζωοτροφές – έγιναν όλα.

* Η κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος και ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης είναι κάτι που μένει να γίνει και το έχει ήδη εξαγγείλει ο πρωθυπουργός, ενώ εκκρεμεί η επιστροφή αγροτικού πετρελαίου».

Απλοποιείται η διαδικασία ίδρυσης Συνεταιρισμών

Μιλώντας για το περιεχόμενο του νομοσχεδίο για τους Συνεταιρισμούς που τίθεται σύντομα σε διαβούλευση ο κ. Βορίδης επισημαίνει:

«Τη Δευτέρα θα παρουσιάσω το νομοσχέδιο στο Υπουργικό Συμβούλιο. Με τον νέο νόμο απλοποιείται η διαδικασία ίδρυσης Συνεταιρισμών, η οποία θα γίνεται με την κατάθεση του καταστατικού και την έγκριση εντός ενός μηνός από την αρμόδια υπηρεσία. Καταργείται δηλαδή από τη διαδικασία η κατάθεση αίτησης στο Ειρηνοδικείο.»

» Επίσης, δίνεται η δυνατότητα να υπάρξει επενδυτής με μερίδα η οποία θα φτάνει μέχρι 25% με απόφαση της γενικής συνέλευσης η οποία θα λαμβάνεται με αυξημένη πλειοψηφία των 2/3. Αυτό είναι και το πιο ουσιαστικό σημείο δημόσιας συζήτησης στον νόμο».

Σε ό,τι αφορά δε την είδοσο ιδιωτών επενδυτών στους συνεταιρισμούς ο κ. Βορίδης υποστηρίζει ότι: «εκτιμώμενοι ενεργοί συνεταιρισμοί σήμερα είναι 800. Με πραγματικά μεγέθη οικονομίας, ισχυροί συνεταιρισμοί πρέπει να είναι γύρω στους 60, υπάρχει όμως μια σειρά από μικρομεσαίους συνεταιρισμούς που μολονότι έχουν μικρά μεγέθη έχουν προοπτικές.»

» Με το υπάρχον καθεστώς η “απάντηση” του συνεταιρισμού στον ανταγωνισμό είναι να φτιάξει μια ανώνυμη εταιρεία ώστε να μπει ιδιώτης και να γίνουν οι αναγκαίες επενδύσεις, να ενισχυθεί και να μπορεί να ανταγωνιστεί τη βιομηχανία.»

» Στην πραγματικότητα, σήμερα δεν έχει άλλα νομικά εργαλεία να “αντισταθεί”. Πρέπει δηλαδή να μπει σε ένα άλλο σχήμα, στο οποίο θα μεταφερθεί όλη οικονομική δραστηριότητα, με αποτέλεσμα ο Συνεταιρισμός να καταλήξει απλά ένα κέλυφος. Γιατί να γίνει όλο αυτό; Εάν οι συνεταιρισμοί επιθυμούν εισροή νέων κεφαλαίων, η εν λόγω ρύθμιση δίνει τη δυνατότητα και στους ίδιους τους συνεταιριστές να ενισχύσουν τον συνεταιρισμό και να διευρύνουν το μερίδιό τους.»

» Ο νόμος αυτός μπορεί να αποτελέσει τον πυλώνα για την ανασυγκρότηση των συνεταιρισμών με όρους βιωσιμότητας και ανταγωνιστικότητας».

-

Σχετικα αρθρα

Toυρκία: Επιστροφή στην ανάπτυξη στο τρίτο τρίμηνο

admin

Η ΕΚΤ δεν θεωρεί σκόπιμη την καθιέρωση κρυπτονομίσματος

admin

COSMOTE Fiber: Τις 180.000 έφτασαν οι γραμμές Fiber To The Home σε όλη την Ελλάδα

admin

Σταϊκούρας: Περισσότερες επιχειρήσεις στον β’ κύκλο της επιστρεπτέας προκαταβολής

admin

Η άνοδος της Ευρώπη δίνει ώθηση στο Χρηματιστήριο Αθηνών

admin

Κομισιόν : Πράσινο φως για επενδύσεις 3,2 δισ. ευρώ σε ευρωπαϊκές μπαταρίες

admin

Επιχείρηση restart στον Τουρισμό: Πώς θα γίνεται η κατηγοριοποίηση των χωρών σε «πράσινες και κόκκινες»

admin

Επίδομα ενοικίου : Πότε θα καταβληθούν τα χρήματα

admin

ΕΒRD: Πώς η Ελλάδα θα ισοφαρίσει τη φετινή ύφεση

admin

ΕΛΣΤΑΤ: Μείωση 9,1% του δείκτη Παραγωγής στις Κατασκευές το γ’ τρίμηνο

admin

Χρηματιστήριο Αθηνών: Με πτώση 1,16% έκλεισε η αγορά

admin

Ο κοροναϊός «λύνει το ζωνάρι» της λιτότητας στην Ελλάδα

admin

Πρόστιμα 24.500 ευρώ για το χύμα τσίπουρο

admin

Σεντένο: Η οικονομία της ευρωζώνης αντιμετωπίζει κινδύνους επιδείνωσης

admin

Κτηματολόγιο : Παρατείνεται η υποβολή δηλώσεων σε δύο Περιφέρειες

admin

Νέο πακέτο μέτρων για την προστασία επιχειρήσεων και εργαζομένων

admin

Ξεκίνησε η σπορά κριθαριού για τα προϊόντα της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας

admin

Φον ντερ Λάιεν : Ελπίζει σε συμφωνία με ΗΠΑ για να αποφύγει τους δασμούς στα αυτοκίνητα

admin