Image default
Πολιτική

Λευκωσία: Πολιτικής και διπλωματικής σημασίας η άρση του εμπάργκο πώλησης όπλων από τις ΗΠΑ

Ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης, δήλωσε πως η απόφαση των ΗΠΑ για άρση του εμπάργκο όπλων στην Κυπριακή Δημοκρατία έχει «πολιτική και διπλωματική σημασία», καταδεικνύοντας την πεποίθηση που υπάρχει από πλευράς ΗΠΑ για αναβάθμιση των διμερών σχέσεων, στη βάση μιας θετικής προσέγγισης και χωρίς να στρέφεται ενάντια σε οποιαδήποτε τρίτη χώρα.
Η ύπαρξη του εμπάργκο στην πώληση όπλων, σημείωσε, δεν αντικατόπτριζε το επίπεδο των σχέσεων μας και έχει συμβολική σημασία, ενώ δεν υπάρχει πρόθεση ή απόφαση από πλευράς της Κυπριακής Δημοκρατίας για προμήθεια οπλικών συστημάτων από τις ΗΠΑ.
Ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ότι η απόφαση των Ηνωμένων Πολιτειών στέλνει σημαντικά μηνύματα, τόσο σε σχέση με το πώς οι ΗΠΑ προσεγγίζουν την Ανατολική Μεσόγειο και την τριμερή συνεργασία της Κυπριακής Δημοκρατίας με την Ελλάδα και το Ισραήλ, αλλά και όσον αφορά τις διμερείς σχέσεις ΗΠΑ-Κυπριακής Δημοκρατίας.
Είπε ακόμη ότι το αμέσως επόμενο διάστημα θα υπάρξουν και άλλες εξελίξεις που αφορούν τις διμερείς σχέσεις, που άπτονται θεμάτων της καθημερινότητας και ξεφεύγουν του πλαισίου της πολιτικής. Συγκεκριμένα, είπε ότι εντατικοποιούνται οι συζητήσεις για αποφυγή της ανάγκης θεώρησης εισόδου για επίσκεψη Κυπρίων υπηκόων, κατόχων διαβατηρίων της Κυπριακής Δημοκρατίας, στις ΗΠΑ αλλά και για αναβάθμιση της συμφωνίας ανάμεσα στις δύο χώρες για αποφυγή διπλής φορολογίας.
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο Κύπριος υπουργός εξωτερικών αναφέρθηκε στη Δήλωση Προθέσεων που υπογράφηκε με τις ΗΠΑ τον Νοέμβριο του 2018, λέγοντας ότι ήταν ένα ακόμη δείγμα της προσπάθειας που ξεκίνησε το 2013, ώστε να μην προσεγγίζεται η Κυπριακή Δημοκρατία αποκλειστικά στη βάση του Κυπριακού προβλήματος ή των σχέσεων των Ηνωμένων Πολιτειών με την Τουρκία.
Αυτοί οι δύο παράγοντες αποτελούσαν τη βάση της προσέγγισης των ΗΠΑ προς την Κυπριακή Δημοκρατία, κάτι που σύμφωνα με τον κ. Χριστοδουλίδη, φαίνεται να αλλάζει μέσα από τις εξελίξεις.
Ερωτηθείς για τις επιφυλάξεις που εξέφρασε μέσω ανακοίνωσης ο Πρόεδρος Τραμπ, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ότι αυτές αφορούν «αποκλειστικά θέματα των εσωτερικών ισορροπιών στις ΗΠΑ για το ποιος αποφασίζει και ποιος έχει τον λόγο στις αποφάσεις της εξωτερικής πολιτικής».
Είπε ότι ο Αμερικανός Πρόεδρος αξιοποίησε μια πρόνοια που έχει αξιοποιηθεί και στο παρελθόν για άλλες χώρες για να στείλει ένα μήνυμα σε σχέση με το ποιος έχει τον πρώτο λόγο σε ό,τι αφορά τις αποφάσεις στην εξωτερική πολιτική.Για την αμυντική συνεργασία με τις ΗΠΑ, ο κ. Χριστοδουλίδης
έφερε ως παράδειγμα την ευκαιρία για στελέχη της Εθνικής Φρουράς της Κύπρου να συμμετέχουν σε κοινές ασκήσεις με τις αμερικανικές δυνάμεις ή να φοιτήσουν σε στρατιωτικά ακαδημαϊκά ιδρύματα στις ΗΠΑ. Όλα τα άλλα θα αποτελέσουν αντικείμενο διμερών συζητήσεων στο επίπεδο του αρμόδιου Υπουργού Άμυνας, είπε.
Σε ερώτηση για την χρονική συγκυρία της υπογραφής του συγκεκριμένου νόμου, πρόνοιες του οποίου αναφέρονται και στον αποκλεισμό της Άγκυρας από το πρόγραμμα των μαχητικών F-35, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ότι είναι μια προσέγγιση από την πλευρά του Κογκρέσου που υιοθέτησε και η αμερικανική Κυβέρνηση.
«Μπορεί αυτή τη στιγμή οι σχέσεις των ΗΠΑ με την Τουρκία να μην είναι στο καλύτερο δυνατό σημείο, πολύ πιθανόν σε ένα-δύο χρόνια ή σε πιο σύντομο διάστημα αυτές οι σχέσεις να επανέλθουν στην ομαλότητα» είπε.
Πρόσθεσε ότι η εξωτερική πολιτική δεν προσεγγίζεται ως παιχνίδι μηδενικού αθροίσματος και δεν οικοδομείται στη βάση των σχέσεων άλλων κρατών με την Τουρκία. «Αυτή ήταν μια προσέγγιση του παρελθόντος που δεν αντικατοπτρίζει την δική μας πολιτική προσέγγιση» είπε.
Ανέφερε ακόμη ότι οι ΗΠΑ προσδίδουν ιδιαίτερη σημασία στην Ανατολική Μεσόγειο για πολλά θέματα, όπως τα ζητήματα ασφάλειας, τρομοκρατίας, ενέργειας, αλλά και για την ενεργειακή προοπτική της Ανατολικής Μεσογείου να αναπτυχθεί ως ένας εναλλακτικός ενεργειακός διάδρομος για την Ευρώπη.
Σε άλλη ερώτηση για τις αναφορές στη Ρωσία που περιέχονται στο νομοθέτημα που υπογράφηκε από τον Πρόεδρο Τραμπ και κατά πόσο η Λευκωσία ανησυχεί για το ενδεχόμενο να εμπλακεί στη διελκυστίνδα Ρωσίας-ΗΠΑ στην περιοχή, ο κ. Χριστοδουλίδης επανέλαβε ότι η συνεργασία γίνεται στη βάση μιας θετικής προσέγγισης και χωρίς να στρέφεται εναντίον οποιαδήποτε τρίτης χώρας.
Σε σχέση με τις αναφορές στη Ρωσία, είπε ότι έχουμε ενώπιον μας ένα νομοθέτημα που αποτυπώνει το πως η αμερικανική Κυβέρνηση βλέπει τα δεδομένα στην περιοχή. Δεν αναμέναμε να τα βλέπει διαφορετικά λαμβάνοντας υπόψη τις εξελίξεις σε διεθνές επίπεδο, είπε. Πρόσθεσε ωστόσο ότι η Κυπριακή Δημοκρατία λαμβάνει αποφάσεις στη βάση του πως εξυπηρετούνται τα συμφέροντα της καλύτερα.
Σε άλλη ερώτηση, ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών είπε ότι «είμαστε σε επαφή σε διπλωματικό επίπεδο και με την Ρωσική Ομοσπονδία», ενώ υπενθύμισε την πρόσφατη επίσκεψη του Γενικού Διευθυντή του Υπουργείου Εξωτερικών στη Μόσχα. Ανέφερε τέλος ότι θα πρέπει να αναμένονται συγκεκριμένες εξελίξεις στο επίπεδο των διμερών σχέσεων με τη Ρωσία εντός του 2020.

Σχετικα αρθρα

Γεννηματά για Eurogroup: Ώρα ευθύνης – 7 προτάσεις

admin

Τετ α τετ Δένδια -Χριστοδουλίδη: Κοινοί στόχοι, κοινές προσεγγίσεις

admin

Παυλόπουλος: Με πολλαπλά μηνύματα προς την Τουρκία απευθύνθηκε στους Έλληνες του εξωτερικού

admin

Στο Μόναχο για τη Διάσκεψη Ασφαλείας μεταβαίνει ο Νίκος Δένδιας

admin

Δίπλα δίπλα στη Βουλή Αχτσιόγλου – Τζανακόπουλος

admin

Νίκος Δένδιας: Το χριστουγεννιάτικο μήνυμα μετά τη συνάντηση με τον Βαρθολομαίο

admin

Σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου για τον κορονοϊό

admin

Γεραπετρίτης: Αναζήτηση ευθυνών και για τη διαπραγμάτευση το πρώτο εξάμηνο του 2015

admin

Το παράσημο του Ταξιάρχη του Φοίνικος στον Φρίξο Παπαχρηστίδη

admin

Κορωνοϊός – Γεννηματά: «Να μην πληρώσουν το μάρμαρο οι εργαζόμενοι»

admin

Ευρεία σύσκεψη στο Μαξίμου για το μεταναστευτικό

admin

Βούτσης: Απαράδεκτη η στάση της ΝΔ στην εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας

admin

Με τον πατριάρχη Βαρθολομαίο συναντήθηκε ο Μητσοτάκης στο Άμπου Ντάμπι

admin

Πρόεδρος της Δημοκρατίας: Τα 6 πρόσωπα που εξετάζει ο Κυριάκος Μητσοτάκης

admin

Σκουρλέτης: Χρειάζεται διαφορετική αντιμετώπιση στο προσφυγικό

admin

Κεφαλογιάννης: Εντός τετραμήνου θεσμικό πλαίσιο για πατίνια και scate rollers

admin

Βορίδης: Ίσως χρειαστούν αμυντικά μέσα για την υπεράσπιση της εθνικής μας κυριαρχίας

admin

Ερώτηση της Έλενας Ράπτη στον υπουργό Υγείας για τον κοροναϊό

admin