Image default
Τράπεζες

ΤτΕ: Δανείστε τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις

Έλλειμμα χρηματοδότησης των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων από το τραπεζικό σύστημα διαπιστώνει στην Ενδιάμεση Έκθεση για την Νομισματική Πολιτική η Τράπεζα της Ελλάδος και ζητά από τις τράπεζες η παροχή δανείων να γενικευθεί για όλες τις επιχειρήσεις.

Παρατηρήσεις, επίσης, κάνει η διοίκηση της κεντρική τράπεζας και για τα δάνεια που δίνουν τα πιστωτικά ιδρύματα προς τις μεγάλες επιχειρήσεις. Σύμφωνα με την ΤτΕ η αύξηση της καθαρής ροής τραπεζικής χρηματοδότησης προς το σύνολο των μη χρηματοπιστωτικών επιχειρήσεων μεταξύ 2018 και 2019 αντανακλά σε σημαντικό βαθμό περιορισμό των αποπληρωμών χρεών συναφθέντων κατά το παρελθόν με τις τράπεζες εκ μέρους των δανειοληπτών. «Θα ήταν προτιμότερο να αντανακλούσε κυρίως ενίσχυση της πιστοδοτικής δραστηριότητας των τραπεζών κατά το 2019 σε σύγκριση με τα προηγούμενα έτη», αναφέρει ο διοικητής.

Νοικοκυριά

Όσον αφορά τα νοικοκυριά, η πιστωτική «συστολή» – δηλαδή η απροθυμία τραπεζικού δανεισμού – συνεχίζεται χωρίς σημάδια συγκράτησης.

«Οι αποκλίνουσες τάσεις μεταξύ επιχειρηματικής και στεγαστικής-καταναλωτικής πίστης είναι συνεπείς με διαφορές στον πιστωτικό κίνδυνο, οι οποίες αντικατοπτρίζονται και σε αντίστοιχο διαφορισμό των δανειακών επιτοκίων που χρεώνουν οι τράπεζες, ενώ τα προγράμματα της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων επίσης έχουν συμβάλει στην παρατηρηθείσα κατά τα προηγούμενα έτη αποκλιμάκωση των επιτοκίων επιχειρηματικής πίστης», αναφέρεται στην Έκθεση.

Πιστωτική επέκταση

Όσον αφορά τις πιστωτικές εξελίξεις, η ανάκαμψη της τραπεζικής χρηματοδότησης των επιχειρήσεων που ανέρχεται στο 43% των υφιστάμενων τραπεζικών πιστώσεων προς τον ιδιωτικό τομέα, συνεχίστηκε το 2019 με τη διαμόρφωση θετικών ετήσιων ρυθμών ανόδου, οι οποίοι κάποιους μήνες έφθασαν τις υψηλότερες τιμές που έχουν καταγραφεί από πολλών ετών.

«Η εξέλιξη αυτή είναι λίαν ενθαρρυντική, καθώς η κρίση είχε θέσει σε λειτουργία ένα φαύλο κύκλο μεταξύ πιστωτικής συστολής και οικονομικής ύφεσης», υπογραμμίζεται στην Έκθεση.

Ένας από τους παράγοντες που στήριξε, σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος, την πιστοδοτική δραστηριότητα των τραπεζών ήταν η αύξηση του αποθέματος των καταθέσεων που προέρχονται από τον ιδιωτικό τομέα.

Σχετικα αρθρα

Στα 6 σεντς ανά ευρώ η αποζημίωση για τους κουρεμένους καταθέτες της Λαϊκής

admin

Ενέκρινε το σχέδιο για τα «κόκκινα» δάνεια η Κομισιόν

admin

«Μεγάλος αδερφός» για στρατηγικούς κακοπληρωτές

admin

Eurobank: Προχωρά σε πώληση 950 ακινήτων

admin

Πώς είδαν οι αναλυτές το πλάνο μετασχηματισμού της Alpha Bank

admin

Ντράγκι: Σημαντικές δράσεις στήριξης είναι ακόμη απαραίτητες

admin

Η Alpha Bank «Best Private Bank in Greece» για δεύτερη συνεχή χρονιά

admin

Attica Bank: Αναβλήθηκε η Γενική Συνέλευση για τις 22 Ιουλίου

admin

Τι ζητούν οι τράπεζες για την ασυλία στελεχών

admin

Πατάει γκάζι η αγορά εταιρικών ομολόγων

admin

Ποιες χρεώσεις καταργεί η Alpha Bank

admin

Μικρή αύξηση δανεισμού των τραπεζών από την ΕΚΤ τον Ιούνιο

admin

Ηρακλής: Ομόλογα ειδικού σκοπού αντάλλαγμα για το zero risk

admin

Συνάντηση Αδωνι Γεωργιάδη με τη διοίκηση της ΕΕΤ

admin

Με κλιμακωτό επιτόκιο το σχέδιο ΤΧΣ για τις τράπεζες

admin

Ελληνική Ένωση Τραπεζών: Αδύνατη εκ του νόμου η πώληση των κόκκινων δανείων στους δανειολήπτες

admin

Τι πέτυχαν και που υστερούν οι τράπεζες το H1

admin

Δυο τιτλοποιήσεις 3 δισ. ευρώ από την Πειραιώς

admin