Image default
Ευρώπη

Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα: στάλθηκε στις Βρυξέλλες το αναθεωρημένο ΕΣΕΚ με σημαντικές αλλαγές

Υποβλήθηκε σήμερα Δευτέρα 23 Δεκεμβρίου, στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μια εβδομάδα πριν την καταληκτική προθεσμία, το αναθεωρημένο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα, σε συνέχεια της έγκρισής του από το Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής (ΚΥΣΟΙΠ) στο τέλος της περασμένης εβδομάδας.

Η υποβολή του σχεδίου έγινε μια εβδομάδα πριν την καταληκτική προθεσμία – κάτι που δεν ανέδειξε το ΥΠΕΝ – και η κυβέρνηση φρόντισε – συμβολικά; – αυτό να γίνει την ίδια ημέρα που ανακοινώθηκε η συγκρότηση της Διϋπουργικής Επιτροπής Απολιγνιτοποίησης, που ανέλαβε τη πλέον εμβληματική δράση που περιλαμβάνεται στο ΕΣΕΚ, δηλαδή την απόσυρση του λιγνίτη από την ηλεκτροπαραγωγή και το ενεργειακό μείγμα της χώρας.

Θυμίζουμε ότι η EURACTIV είχε αποκαλύψει πως η Ελλάδα, μεταξύ 6 χωρών, με ευθύνη της προηγούμενης κυβέρνηση είχε καθυστερήσει σχεδόν ένα μήνα να υποβάλλει το αρχικό σχέδιο (πέρυσι τέτοια εποχή), ενώ η ελληνική EURACTIV αποκάλυψε προκαταβολικά τόσο την κατάθεση του προσχεδίου όσο και την πρόθεση της νέας, τότε, κυβέρνησης Μητσοτάκη να αλλάξει το ΕΣΕΚ, πριν τις επίσημες ανακοινώσεις του Πρωθυπουργού στη ΔΕΘ.

Ομολογουμένως εντυπωσιάζει – και αποδεικνύει εν μέρει την προσήλωση αλλά και την προετοιμασία της κυβέρνησης σε κάποιες πολιτικές – ότι ανάμεσα στις εξαγγελίες του Πρωθυπουργού και την υποβολή του σχεδίου στις Βρυξέλλες μεσολάβησαν μόλις 3,5 μήνες, όταν το σχέδιο περιλαμβάνει μια τεράστια πολιτική και οικονομική αλλαγή: την απολιγνιτόποιηση και τον μετασχηματισμό σχεδόν του συνόλου της ελληνικής αγοράς ενέργειας.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του ΥΠΕΝ, στο τελικό κείμενο ενσωματώθηκαν στοιχεία που προέκυψαν από τη διαδικασία της δημόσιας διαβούλευσης, τόσο από τα 168 σχόλια που κατατέθηκαν στον ιστοχώρο του Opengov όσο και από τις προτάσεις και παρατηρήσεις που υποβλήθηκαν στο ΥΠΕΝ.

Ενδεικτικά, σημειώνει το Υπουργείο, σε συνέχεια της δημόσιας διαβούλευσης προστέθηκαν στοιχεία για θέματα χωρικού, βιοκλιματικού, πολεοδομικού και αστικού σχεδιασμού, ενώ αναδείχθηκε η αλληλεξάρτηση των επιμέρους στόχων και η απαίτηση για συνολική αλλαγή του προτύπου κατανάλωσης, μέσω της μεγαλύτερης αξιοποίησης νέων τεχνολογιών και εφαρμογών.

Ελήφθησαν υπόψη σχόλια για την λειτουργία του μηχανισμού διακυβέρνησης του ΕΣΕΚ, ενώ αναφορικά με την εμβληματική προτεραιότητα της απολιγνιτοποίησης, παρατέθηκε αναλυτικό χρονοδιάγραμμα απόσυρσης των εν λειτουργία λιγνιτικών μονάδων.

Για τη μείωση των εκπομπών ρύπων στον τομέα των μεταφορών, τονίστηκαν περαιτέρω δράσεις αστικής κινητικότητας και μικροκινητικότητας, ενώ ενσωματώθηκε και η διάσταση της παραγωγής ενέργειας από δευτερογενή καύσιμα στα σχέδια στρατηγικής για τη διαχείριση αποβλήτων.

Στην ενότητα για τις ΑΠΕ επισημάνθηκε ο σημαντικός ρόλος συμμετοχής της υδροηλεκτρικής ενέργειας και ειδικά των έργων με ταμιευτήρες, αλλά και η σημασία της υλοποίησης πιλοτικών –σε πρώτη φάση- εφαρμογών για τις νέες τεχνολογίες που επιτρέπουν τη σύζευξη ενεργειακών τομέων (sectorcoupling).

Ο υφυπουργός Ενέργειας Γεράσιμος Θωμάς δήλωσε σχετικά:

«Το Υπουργείο ευχαριστεί όλους τους συμμετέχοντες στην ευρεία δημόσια διαβούλευση, που ήταν ιδιαίτερα εποικοδομητική.Με τον τρόπο αυτό αναγνωρίστηκε η σπουδαιότητα του Σχεδίου και του ρόλου που καλείται να διαδραματίσει η κοινωνία στο σύνολό της για την επίτευξη των ενεργειακών και κλιματικών στόχων που προβλέπει. Η εκπόνηση του Σχεδίου τελείωσε, η πρόκληση της υλοποίησης των φιλόδοξων στόχων που προβλέπει είναι μπροστά μας. Είμαστε έτοιμοι να ανταποκριθούμε στην πρόκληση αυτή και να συνεισφέρουμε στο μέτρο που μας αναλογεί στην επίτευξη των ευρωπαϊκών στόχων, για μεγάλη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου έως το 2030 και για εκμηδενισμό τους έως το 2050».

Σχετικα αρθρα

Βαρβιτσιώτης: Η Ελλάδα στηρίζει την ευρωατλαντική προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων

admin

Το μήνυμα της Κομισιόν για την κατάσταση προσφύγων και μεταναστών στη Μόρια

admin

Γιατί «τρέχει» τις έρευνες στην ελληνική υφαλοκρηπίδα η Άγκυρα

admin

ΕΥ: Αλλαγή παρόχου υπηρεσιών διαχείρισης περιουσίας σχεδιάζει 1 στους 3

admin

Ξεκίνησε το πρώτο πακέτο βοήθειας της ΕΕ στην Ελλάδα για το μεταναστευτικό

admin

Διακρατικός μηχανισμός το EastMed Gas Forum – Χατζηδάκης: Ιστορική στιγμή για την περιοχή

admin

Έντεκα ευρωβουλευτές καταγγέλλουν καταπάτηση του Ευρωπαϊκού Δικαίου στην υπόθεση Novartis

admin

Γερμανικό «ναι» στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις Αλβανίας-Β. Μακεδονίας

admin

Η ελληνική γεωργία και αγροδιατροφή μετά την πανδημία

admin

Συμφωνίες αλλά και διαφωνίες μεταξύ της Μέρκελ και τους Κουρτς

admin

Μείωση του προϋπολογισμού της ΚΑΠ προτείνει η φινλανδική προεδρία

admin

Επιχείρηση Yellowhammer: Τι θα συμβεί σε περίπτωση άτακτου Brexit

admin

Ε.Ε.: O Covid-19 είναι μαραθώνιος, όχι σπριντ

admin

Στη Μέση Ανατολή, όλα τα στρατόπεδα με μια χώρα μιλούν: Τη Ρωσία

admin

Ανάλυση: Μετά τη συμφωνία τι;

admin

Η μεγαλύτερη πλωτή φωτοβολταϊκή μονάδα στην Ευρώπη κατασκευάζεται στη Γαλλία

admin

Σήμερα η ετυμηγορία του Δικαστηρίου της ΕΕ για τη διαμάχη Κομισιόν-Πολωνίας

admin

Η Τουρκία ζητά τη βοήθεια της ΕΕ για το μεταναστευτικό – Επίθεση Τσαβούσογλου στην Ελλάδα

admin