Image default
Οικονομία

“Καμπανάκι” για τις Ελληνικές εξαγωγές από την ΤτΕ

Επιβράδυνση του ρυθμού αύξησης των ελληνικών εξαγωγών το 2020 και ειδικότερα των εξαγωγών αγαθών “βλέπει” η Τράπεζα της Ελλάδος στην Ενδιάμεση Έκθεσή της για τη Νομισματική Πολιτική που κατέθεσε στη Βουλή την περασμένη Παρασκευή.

Η ΤτΕ αποδίδει αυτή την επιβράδυνση στη μείωση της εξωτερικής ζήτησης κυρίως το 2020, ως απόρροια της επιδείνωσης του διεθνούς περιβάλλοντος. Τα μέτρα προστατευτισμού σε παγκόσμιο επίπεδο και η αβεβαιότητα που προκύπτει από τις γεωπολιτικές συνθήκες είναι οι κυριότεροι λόγοι της επιβράδυνσης της παγκόσμιας οικονομίας και του εμπορίου και κατά συνεπεία της ζήτησης ελληνικών αγαθών και υπηρεσιών, με την τάση αυτή να είναι πιο έντονη σε χώρες της ζώνης του ευρώ, όπως η Γερμανία και η Ιταλία, που αποτελούν τις βασικές αγορές για τις ελληνικές εξαγωγές, αναφέρει η ΤτΕ. Σε αυτό το αρνητικό μείγμα προστίθεται και το αναμενόμενο Brexit – το Ηνωμένο Βασίλειο είναι από τους κύριους εμπορικούς εταίρους της Ελλάδος.

Την ίδια στιγμή η Τράπεζα της Ελλάδος εκτιμά ότι θα καταγραφεί άνοδος στις εισαγωγές, ακολουθώντας την πορεία τόσο της εγχώριας ζήτησης όσο και των εξαγωγών, λαμβάνοντας υπόψη ότι το εισαγωγικό τους περιεχόμενο παραμένει σχετικά υψηλό στην ελληνική οικονομία.

Σε ότι αφορά τις εξαγωγές υπηρεσιών, αυτές προβλέπεται ότι θα αυξηθούν σύμφωνα με τη ζήτηση τουριστικών και ναυτιλιακών υπηρεσιών. Οι συγκεκριμένες κατηγορίες, έδειξαν ανθεκτικότητα στις τάσεις επιβράδυνσης της παγκόσμιας οικονομίας, καθώς η ελληνική οικονομία φαίνεται να έχει διατηρήσει το πλεονέκτημα της ανάκτησης της ανταγωνιστικότητας κόστους και τιμών που σημειώθηκε την περίοδο μετά το 2010.

Από την άλλη πλευρά η επιβράδυνση των εξαγωγών αγαθών αντανακλά κυρίως τη μείωση του όγκου των εξαγωγών καυσίμων, ενώ οι εξαγωγές των αγαθών χωρίς καύσιμα συνέχισαν την ανοδική τους πορεία, αν και με βραδύτερο ρυθμό, που διαμορφώθηκε σε 5% σε σταθερές τιμές, έναντι 11% την ίδια περίοδο του 2018. Η μείωση του όγκου των εξαγωγών καυσίμων οφείλεται κυρίως στην πτώση των εξαγωγών προς την Τουρκία, αφενός λόγω της επιβράδυνσης της οικονομίας της γείτονος και αφετέρου λόγω της έναρξης λειτουργίας τοπικού διυλιστήριου.

Το μερίδιο των ελληνικών αγαθών στις διεθνείς αγορές έχει αυξηθεί (σχεδόν κατά 13% μετά το 2015) και έχει διατηρηθεί μέχρι τώρα, καθώς τα αρνητικά αποτελέσματα της μειωμένης εξωτερικής ζήτησης μετριάζονται από τη χαμηλή εισοδηματική ελαστικότητα που χαρακτηρίζει τα κυριότερα εξαγόμενα προϊόντα (όπως τα τρόφιμα και τα φάρμακα). Στην ανοδική πορεία των εξαγωγών αγαθών μέχρι τώρα τη μεγαλύτερη συμβολή είχαν οι κλάδοι των κλωστοϋφαντουργικών, των φαρμακευτικών προϊόντων  και του μηχανολογικού εξοπλισμού. Τη μεγαλύτερη συμβολή στην άνοδο των ελληνικών εξαγωγών είχαν οι εξαγωγές προς την ΕΕ.

Σχετικα αρθρα

Χωριστές φορολογικές δηλώσεις για ζευγάρια : Τι ισχύει και πότε λήγει η προθεσμία υποβολής

admin

«Πυρά» Σπανάκη κατά ΣΥΡΙΖΑ – Στραγγίξατε νοικοκυριά και επιχειρήσεις

admin

«Βουλιάζει» το χρηματιστήριο στο Τόκιο μετά τις δραματικές εξελίξεις στη Μέση Ανατολή

admin

OAEΔ: Αυξημένο ενδιαφέρον συμμετοχής στις δράσεις απασχόλησης του ΟΑΕΔ μετά την ευρεία δημοσιοποίηση τους

admin

Γουίλμπουρ Ρος: Οι ΗΠΑ θέλουν μια «σωστή» εμπορική συμφωνία με την Κίνα

admin

Νέα βουτιά για τον Dow Jones

admin

Μεταβιβάσεις ακινήτων: Πότε πληρώνεται ο φόρος, ποιοι και σε ποιες περιπτώσεις απαλλάσσονται

admin

Εισφορά αλληλεγγύης : Επιταχύνεται η κατάργηση της

admin

ΕΚΤ: Οι ελληνικές τράπεζες έχουν επιτύχει τους στόχους για τη μείωση των «κόκκινων» δανείων

admin

Χρηματιστήριο: Πάνω από τις 870 μονάδες με αυξημένο τζίρο

admin

120 δόσεις : Κατασχέσεις σε όσους δεν προχωρήσουν σε ρύθμιση των χρεών τους

admin

Με πτώση άνοιξε το Χρηματιστήριο Αθηνών

admin

Ποιοι βγαίνουν κερδισμένοι από την ελαφρύνσεις που προβλέπονται στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο

admin

Επίδομα παιδιού : «Πράσινο φως» για την καταβολή της 6ης δόσης

admin

«Αυξήθηκαν κατά 7,17% οι ελληνικές εξαγωγές στις ΗΠΑ το α’ εξάμηνο του 2019»

admin

ΙΟΒΕ: Μικρή κάμψη στον δείκτη οικονομικού κλίματος τον Ιανουάριο

admin

ΕΛΣΤΑΤ: Mείωση του κύκλου εργασιών στο λιανεμπόριο τον Ιούλιο

admin

Τρ. Πειραιώς: Υπογραφή συμφωνίας με 130 τράπεζες για τις Αρχές Υπεύθυνης Τραπεζικής

admin