Image default
Οικονομία

Κοινωνικό μέρισμα 2019: Περισσότεροι οι δικαιούχοι μετά τις διορθώσεις, τι θα πρέπει να κάνουν όσοι απορρίφθηκαν

Δεύτερη ευκαιρία για να λάβουν το κοινωνικό μέρισμα έχουν χιλιάδες νοικοκυριά των οποίων οι αιτήσεις απορρίφθηκαν παρά το γεγονός ότι πληρούν τα βασικά κριτήρια (άνεργοι, πολύτεκνοι ΑμεΑ). Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων διόρθωσε λάθη και παραλείψεις που  απέκλειαν χιλιάδες περιπτώσεις, ειδικά γονιών με παιδιά ΑΜΕΑ.

Με τις τροποποιήσεις που έγιναν δικαιούχοι του κοινωνικού μερίσματος είναι και:

-Όσοι δεν είχαν δηλώσει στη φορολογική τους δήλωση το ΑΦΜ των εξαρτώμενων μελών. Σύμφωνα με την νομοθεσία, η απόκτηση ΑΦΜ από τα ΑΜΕΑ καθίσταται υποχρεωτική από τη στιγμή που γίνονται δικαιούχοι του προνοιακού επιδόματος (κυμαίνεται από 320 έως 600 ευρώ ανάλογα με τον βαθμό αναπηρίας).

-Όσοι είχαν υποβάλλει εκπρόθεσμα φορολογική δήλωση για κάποια από τα προηγούμενα επτά έτη. Σε αυτές τις περιπτώσεις το σύστημα δεν μπορούσε να εντοπίσει την εκπρόθεσμη φορολογική δήλωση και απέρριπτε την αίτηση, αφού η υπουργική απόφαση απαιτεί 7ετή μόνιμη παρουσία στην Ελλάδα, η οποία τεκμαίρεται από την υποβολή των αντίστοιχων φορολογικών δηλώσεων

Όσοι ανήκουν στις δύο παραπάνω  κατηγορίες, θα πρέπει να υποβάλουν εκ νέου αίτηση και από τη στιγμή που αυτή εγκριθεί το μόνο που θα χρειάζεται να κάνουν στην συνέχεια είναι η αναγραφή του σωστού ΙΒΑΝ.

Όσοι δεν μπορούν να διορθώσουν το πρόβλημά τους, τους απομένει η διαδικασία υποβολής της ένστασης. Τα αιτήματα, συγκεντρώνονται ήδη από την ΗΔΙΚΑ και αποστέλλονται στην ΑΑΔΕ για διερεύνηση. Το Αίτημα Ένστασης υποβάλλεται από τη σελίδα της αίτησης σε περίπτωση μη έγκρισης. Εξαιρούνται οι περιπτώσεις που δεν εγκρίθηκαν λόγω ΙΒΑΝ και έχουν ενημερωθεί σχετικά κατά την υποβολή της αίτησης.

Μέχρι και χθες το απόγευμα, είχαν εγκριθεί 241.068 αιτήσεις ενώ μετά τις διορθώσεις ο τελικός αριθμός των δικαιούχων εκτιμάται ότι μπορεί να αγγίξει τις 300.000. Το κονδύλι για το κοινωνικό μέρισμα 2019, που είχε ξεκινήσει από 175  εκατ. ευρώ, εκτιμάται ότι θα υπερβεί τα 200 εκατ. ευρώ.

Η πλατφόρμα της ΗΔΙΚΑ θα κλείσει το βράδυ της 26ης Δεκεμβρίου και στις 27 του μήνα η λίστα των δικαιούχων θα σταλεί στη ΔΙΑΣ. Με δεδομένο ότι θα απαιτηθεί μια εργάσιμη ημέρα για να ολοκληρωθεί η διαδικασία καταβολής, το μέρισμα των 700 ευρώ αναμένεται να πιστωθεί στους λογαριασμούς των δικαιούχων στις 30 ή 31 Δεκεμβρίου.

Στο οικονομικό επιτελείο συνεχίζουν να εξετάζουν τις αδικίες και αφήνουν ανοικτό το παράθυρο ενίσχυσης και μετά την Πρωτοχρονιά, πάντα σε συνάρτηση με το δημοσιονομικό κόστος, το οποίο θα εγγραφεί στον Προϋπολογισμό του 2020. Αυτό που φαίνεται ότι απασχολεί κυρίως είναι οι βραχυχρόνια ή μακροχρόνια άνεργοι, με χαμηλό εισόδημα, οι οποίοι εξαιρέθηκαν επειδή έγιναν γονείς το 2019 και η πλατφόρμα που άντλησε  στοιχεία από τις φορολογικές του 2018, δεν εντόπισε τα παιδιά.

Σχετικα αρθρα

Συντάξεις: Πότε είναι οι επόμενες φάσεις πληρωμής

admin

Θεοχάρης στο MEGA: Μεγάλη η ζημιά σε τουρισμό και οικονομία από τον κοροναϊο

admin

Προϋπολογισμος : Οι πρώτες αρρυθμίες λόγω κοροναϊού – Μείωση εσόδων, ποιοι φόροι υστερούν

admin

ΕΟΔΥ : Προσλήψεις 14 ατόμων χωρίς να απαιτείται πτυχίο

admin

Ομόλογο : Άνοιξε το βιβλίο προσφορών για το 10ετές

admin

Στόχος τέσσερις αεροπορικές να συνδέουν την Ελλάδα με τη Κίνα από την Άνοιξη  

admin

Χρηματιστήριο: Κλείσιμο με πτώση 0,71%

admin

Σε ποιες γειτονιές έρχονται αυξήσεις στις τιμές ζώνης

admin

Κοροναϊός : Στα 100 δισ. ευρώ ανεβάζει η Γαλλία το πακέτο στήριξης των επιχειρήσεων

admin

Η Ελλάδα κάνει ράλι προς την επενδυτική βαθμίδα

admin

Wall Street: Αλμα πάνω από 9% μετά την εξαγγελία μέτρων του Τραμπ

admin

Ντομπρόβσκις: Η Ελλάδα να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις και την υπεύθυνη δημοσιονομική πολιτική

admin

Ο Ερντογάν απειλεί όσους «συνωμοτούν» εναντίον της τουρκικής οικονομίας

admin

Σταθεροποιητικές τάσεις στη δευτερογενή αγορά ομολόγων

admin

Προθεσμία ενός μήνα για συζητήσεις της Άργος με εκδοτικές εταιρείες

admin

Συνεργασία Nova και Ομίλου ΕΛΛΑΚΤΩΡ για έργα στις τηλεπικοινωνίες

admin

Χρηματιστήριο: Υποτονικό κλίμα και οριακή πτώση 0,02%

admin

Αθήνα και Κομισιόν ένα βήμα πριν τη συμφωνία για τον προϋπολογισμό του 2020

admin