Image default
Οικονομία

Κοινωνικό μέρισμα 2019: Πόσοι θα είναι οι δικαιούχοι, στα 215 εκατ. ευρώ το ποσό

Στο κοινωνικό μέρισμα 2019 εστίασε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, ο οποίος πήρε δεύτερος τον λόγο κατά τη διάρκεια του υπουργικού συμβουλίου τη Δευτέρα και ενημέρωσε για τις εξελίξεις στην οικονομία. Σύμφωνα με τις τελευταίες εξελίξεις θα καλυφθούν πάνω από 300.000 οικογένειες, οι δικαιούχοι θα είναι περισσότεροι από 1 εκατ., ενώ το ποσό φθάνει στα 215 εκατ. ευρώ.

Στο μεταξύ, δίνεται μια δεύτερη ευκαιρία που αφορά χιλιάδες νοικοκυριά των οποίων οι αιτήσεις απορρίφθηκαν παρά το γεγονός ότι πληρούν τα βασικά κριτήρια (άνεργοι, πολύτεκνοι ΑμεΑ). Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων διόρθωσε λάθη και παραλείψεις που  απέκλειαν χιλιάδες περιπτώσεις, ειδικά γονιών με παιδιά ΑμεΑ.

Με τις τροποποιήσεις που έγιναν δικαιούχοι του κοινωνικού μερίσματος είναι και:

-Όσοι δεν είχαν δηλώσει στη φορολογική τους δήλωση το ΑΦΜ των εξαρτώμενων μελών. Σύμφωνα με την νομοθεσία, η απόκτηση ΑΦΜ από τα ΑΜΕΑ καθίσταται υποχρεωτική από τη στιγμή που γίνονται δικαιούχοι του προνοιακού επιδόματος (κυμαίνεται από 320 έως 600 ευρώ ανάλογα με τον βαθμό αναπηρίας).

-Όσοι είχαν υποβάλλει εκπρόθεσμα φορολογική δήλωση για κάποια από τα προηγούμενα επτά έτη. Σε αυτές τις περιπτώσεις το σύστημα δεν μπορούσε να εντοπίσει την εκπρόθεσμη φορολογική δήλωση και απέρριπτε την αίτηση, αφού η υπουργική απόφαση απαιτεί 7ετή μόνιμη παρουσία στην Ελλάδα, η οποία τεκμαίρεται από την υποβολή των αντίστοιχων φορολογικών δηλώσεων

Όσοι ανήκουν στις δύο παραπάνω  κατηγορίες, θα πρέπει να υποβάλουν εκ νέου αίτηση και από τη στιγμή που αυτή εγκριθεί το μόνο που θα χρειάζεται να κάνουν στην συνέχεια είναι η αναγραφή του σωστού ΙΒΑΝ.

Όσοι δεν μπορούν να διορθώσουν το πρόβλημά τους, τους απομένει η διαδικασία υποβολής της ένστασης. Τα αιτήματα, συγκεντρώνονται ήδη από την ΗΔΙΚΑ και αποστέλλονται στην ΑΑΔΕ για διερεύνηση. Το Αίτημα Ένστασης υποβάλλεται από τη σελίδα της αίτησης σε περίπτωση μη έγκρισης. Εξαιρούνται οι περιπτώσεις που δεν εγκρίθηκαν λόγω ΙΒΑΝ και έχουν ενημερωθεί σχετικά κατά την υποβολή της αίτησης.

Μέχρι και χθες το απόγευμα, είχαν εγκριθεί 241.068 αιτήσεις ενώ μετά τις διορθώσεις ο τελικός αριθμός των δικαιούχων εκτιμάται ότι μπορεί να αγγίξει τις 300.000. Το κονδύλι για το κοινωνικό μέρισμα 2019, που είχε ξεκινήσει από 175  εκατ. ευρώ, εκτιμάται ότι θα υπερβεί τα 200 εκατ. ευρώ.

Η πλατφόρμα της ΗΔΙΚΑ θα κλείσει το βράδυ της 26ης Δεκεμβρίου και στις 27 του μήνα η λίστα των δικαιούχων θα σταλεί στη ΔΙΑΣ. Με δεδομένο ότι θα απαιτηθεί μια εργάσιμη ημέρα για να ολοκληρωθεί η διαδικασία καταβολής, το μέρισμα των 700 ευρώ αναμένεται να πιστωθεί στους λογαριασμούς των δικαιούχων στις 30 ή 31 Δεκεμβρίου.

Στο οικονομικό επιτελείο συνεχίζουν να εξετάζουν τις αδικίες και αφήνουν ανοικτό το παράθυρο ενίσχυσης και μετά την Πρωτοχρονιά, πάντα σε συνάρτηση με το δημοσιονομικό κόστος, το οποίο θα εγγραφεί στον Προϋπολογισμό του 2020. Αυτό που φαίνεται ότι απασχολεί κυρίως είναι οι βραχυχρόνια ή μακροχρόνια άνεργοι, με χαμηλό εισόδημα, οι οποίοι εξαιρέθηκαν επειδή έγιναν γονείς το 2019 και η πλατφόρμα που άντλησε  στοιχεία από τις φορολογικές του 2018, δεν εντόπισε τα παιδιά.

Σχετικα αρθρα

Επίδομα 534 : Σήμερα οι πληρωμές για τις αποζημιώσεις αναστολών Φεβρουαρίου

admin

Επενδύσεις 1,5 δις. για 12 νέα εργοστάσια και 17 ερευνητικά κέντρα από τις φαρμακευτικές στην Ελλάδα

admin

Ακίνητα : Μεταβιβάσεις με λίγα… κλικ

admin

Αναδρομικά : Έρχεται η ώρα για την φορολόγησής τους – Τι πρέπει να κάνουν οι συνταξιούχοι

admin

Γερμανία: Κύμα πτωχεύσεων μετά το τέλος της οικονομικής στήριξης

admin

Τα SOS των αναστολών συμβάσεων Μαρτίου

admin

Αυξάνεται στο 60% το ποσοστό της υποχρεωτικής τηλεργασίας

admin

Πακέτο μέτρων 2 δισ. ευρώ για τη στήριξη των επιχειρήσεων τον Απρίλιο

admin

Χαμηλά θέτει τον πήχη της ανάπτυξης η Κίνα

admin

Alpha Bank: Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η νέα έκδοση ομολόγου Tier 2 ύψους 500 εκατ. ευρώ

admin

Εστίαση : Στην κόψη του ξυραφιού οι επιχειρήσεις

admin

Η τετραήμερη εργασία κερδίζει έδαφος

admin