Image default
Οικονομία

Κοινωνικό μέρισμα 2019: Πόσοι θα είναι οι δικαιούχοι, στα 215 εκατ. ευρώ το ποσό

Στο κοινωνικό μέρισμα 2019 εστίασε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, ο οποίος πήρε δεύτερος τον λόγο κατά τη διάρκεια του υπουργικού συμβουλίου τη Δευτέρα και ενημέρωσε για τις εξελίξεις στην οικονομία. Σύμφωνα με τις τελευταίες εξελίξεις θα καλυφθούν πάνω από 300.000 οικογένειες, οι δικαιούχοι θα είναι περισσότεροι από 1 εκατ., ενώ το ποσό φθάνει στα 215 εκατ. ευρώ.

Στο μεταξύ, δίνεται μια δεύτερη ευκαιρία που αφορά χιλιάδες νοικοκυριά των οποίων οι αιτήσεις απορρίφθηκαν παρά το γεγονός ότι πληρούν τα βασικά κριτήρια (άνεργοι, πολύτεκνοι ΑμεΑ). Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων διόρθωσε λάθη και παραλείψεις που  απέκλειαν χιλιάδες περιπτώσεις, ειδικά γονιών με παιδιά ΑμεΑ.

Με τις τροποποιήσεις που έγιναν δικαιούχοι του κοινωνικού μερίσματος είναι και:

-Όσοι δεν είχαν δηλώσει στη φορολογική τους δήλωση το ΑΦΜ των εξαρτώμενων μελών. Σύμφωνα με την νομοθεσία, η απόκτηση ΑΦΜ από τα ΑΜΕΑ καθίσταται υποχρεωτική από τη στιγμή που γίνονται δικαιούχοι του προνοιακού επιδόματος (κυμαίνεται από 320 έως 600 ευρώ ανάλογα με τον βαθμό αναπηρίας).

-Όσοι είχαν υποβάλλει εκπρόθεσμα φορολογική δήλωση για κάποια από τα προηγούμενα επτά έτη. Σε αυτές τις περιπτώσεις το σύστημα δεν μπορούσε να εντοπίσει την εκπρόθεσμη φορολογική δήλωση και απέρριπτε την αίτηση, αφού η υπουργική απόφαση απαιτεί 7ετή μόνιμη παρουσία στην Ελλάδα, η οποία τεκμαίρεται από την υποβολή των αντίστοιχων φορολογικών δηλώσεων

Όσοι ανήκουν στις δύο παραπάνω  κατηγορίες, θα πρέπει να υποβάλουν εκ νέου αίτηση και από τη στιγμή που αυτή εγκριθεί το μόνο που θα χρειάζεται να κάνουν στην συνέχεια είναι η αναγραφή του σωστού ΙΒΑΝ.

Όσοι δεν μπορούν να διορθώσουν το πρόβλημά τους, τους απομένει η διαδικασία υποβολής της ένστασης. Τα αιτήματα, συγκεντρώνονται ήδη από την ΗΔΙΚΑ και αποστέλλονται στην ΑΑΔΕ για διερεύνηση. Το Αίτημα Ένστασης υποβάλλεται από τη σελίδα της αίτησης σε περίπτωση μη έγκρισης. Εξαιρούνται οι περιπτώσεις που δεν εγκρίθηκαν λόγω ΙΒΑΝ και έχουν ενημερωθεί σχετικά κατά την υποβολή της αίτησης.

Μέχρι και χθες το απόγευμα, είχαν εγκριθεί 241.068 αιτήσεις ενώ μετά τις διορθώσεις ο τελικός αριθμός των δικαιούχων εκτιμάται ότι μπορεί να αγγίξει τις 300.000. Το κονδύλι για το κοινωνικό μέρισμα 2019, που είχε ξεκινήσει από 175  εκατ. ευρώ, εκτιμάται ότι θα υπερβεί τα 200 εκατ. ευρώ.

Η πλατφόρμα της ΗΔΙΚΑ θα κλείσει το βράδυ της 26ης Δεκεμβρίου και στις 27 του μήνα η λίστα των δικαιούχων θα σταλεί στη ΔΙΑΣ. Με δεδομένο ότι θα απαιτηθεί μια εργάσιμη ημέρα για να ολοκληρωθεί η διαδικασία καταβολής, το μέρισμα των 700 ευρώ αναμένεται να πιστωθεί στους λογαριασμούς των δικαιούχων στις 30 ή 31 Δεκεμβρίου.

Στο οικονομικό επιτελείο συνεχίζουν να εξετάζουν τις αδικίες και αφήνουν ανοικτό το παράθυρο ενίσχυσης και μετά την Πρωτοχρονιά, πάντα σε συνάρτηση με το δημοσιονομικό κόστος, το οποίο θα εγγραφεί στον Προϋπολογισμό του 2020. Αυτό που φαίνεται ότι απασχολεί κυρίως είναι οι βραχυχρόνια ή μακροχρόνια άνεργοι, με χαμηλό εισόδημα, οι οποίοι εξαιρέθηκαν επειδή έγιναν γονείς το 2019 και η πλατφόρμα που άντλησε  στοιχεία από τις φορολογικές του 2018, δεν εντόπισε τα παιδιά.

Σχετικα αρθρα

Ακίνητα : Τι αλλαγές έρχονται στη φορολογία τους

admin

Φρένο στα μετρητά, POS παντού

admin

Πετρέλαιο θέρμανσης: Εκδόθηκε η απόφαση για την παράταση στην προθεσμία αγοράς

admin

Τι αλλάζει στο νέο ασφαλιστικό για τις εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών

admin

Συνεχίζονται οι εκπτώσεις στα καταστήματα -Μέχρι πότε θα διαρκέσουν

admin

Χρ. Σταϊκούρας: Κρίσιμο σημείο να διευρύνουμε τη φορολογική βάση

admin

Ειρηνοδικείο για τράπεζες : Με συστημένη επιστολή οι κάρτες και οι κωδικοί

admin

Στο 53% θα φτάσει ο πληθωρισμός στην Αργεντινή τον Δεκέμβριο

admin

Χριστούγεννα: Οι πρωταθλητές στις αγορές δώρων που θα ξοδέψουν φέτος 1 τρισ.

admin

Σήμα κινδύνου για χιλιάδες θέσεις εργασίας

admin

Black Friday: Προς ιστορικό ρεκόρ οι αγορές μέσω Διαδικτύου στις ΗΠΑ

admin

Προστασία α’ κατοικίας: Τι συζήτησε ο Σταϊκούρας με τους διαχειριστές «κόκκινων» δανείων

admin

Με πτώση άνοιξε το Χρηματιστήριο Αθηνών

admin

Κόλλιας: Αναγκαία η παράταση στις 120 δόσεις μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου

admin

ΙΟΒΕ: Μικρή βελτίωση του δείκτη οικονομικού κλίματος το Νοέμβριο

admin

ΤτΕ: Δάνεια ύψους 17,4 δισ. έδωσαν προς διαχείριση οι τράπεζες

admin

ΙΟΒΕ: Η σημασία των κινητών επικοινωνιών και της ευρυζωνικότητας στο νέο αναπτυξιακό πρότυπο της ελληνικής οικονομίας

admin

ΤτΕ : Παρουσιάστηκε το Νομισματικό Πρόγραμμα 2020

admin