Image default
Επιχειρήσεις

Μειωμένες οι τιμές πώλησης ακινήτων στους χειμερινούς προορισμούς

Σχετική μείωση των τιμών πώλησης ακινήτων σε αγαπημένους χειμερινούς προορισμούς των Ελλήνων εντόπισε η ομάδα ανάλυσης δεδομένων τιμών ακινήτων του Spitogatos.gr.

Όπως σημειώνεται στη διάρκεια ενός έτους κατά το οποίο παρατηρήθηκαν αλματώδεις αυξήσεις στις τιμές των ακινήτων σε ολόκληρη τη χώρα -ακόμα και της τάξεως του 30% σε κάποιες περιοχές- οι αναλυτές του Spitogatos εντόπισαν ένα αρκετά ενδιαφέρον στοιχείο.

Οι τιμές των ακινήτων στους δημοφιλέστερους ελληνικούς χειμερινούς προορισμούς δεν ακολούθησαν τις τάσεις της αγοράς και στην πλειονότητα αυτών των περιοχών παρατηρήθηκε μείωση στις προσφερόμενες τιμές πώλησης κατοικιών.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η Αράχωβα, όπου αν κάποιος επιθυμεί να αγοράσει ακίνητη περιουσία θα χρειαστεί να δαπανήσει σχεδόν 5% λιγότερα χρήματα σε σχέση με το 2018. Στα Καλάβρυτα, που αποτελούν πόλο έλξης για χιλιάδες Αθηναίους, παρατηρήθηκε σημαντική μείωση της τάξης του 6,3% στις τιμές πώλησης ακινήτων.

Πτώση των τιμών παρατηρήθηκε επίσης στο Μέτσοβο (-3,8%), την Αμφίκλεια (-3,4%), την Ελάτη (-3,3%), τα Ζαγοροχώρια, το Πάπιγκο (-2,6%) και το Πήλιο (-1,9%).

Εξαίρεση αποτελεί η ευρύτερη περιοχή της Ορεινής Κορινθίας όπου καταγράφηκε εντυπωσιακή αύξηση των τιμών προσφοράς της τάξης του 21,1%, ο Άγιος Αθανάσιος Πέλλας με αύξηση 7,5%, το Καρπενήσι με 3,8% και η Ορεινή Αρκαδία 2,2%.

Ο CEO του Spitogatos, Δημήτρης Μελαχροινός, ανέφερε σχετικά: «Από τα δεδομένα που εξήγαγε η ομάδα μας για τις τιμές πώλησης ακινήτων στα ελληνικά χειμερινά θέρετρα, είναι ξεκάθαρο ότι τα τελευταία 1-2 χρόνια υπάρχει αισθητά μειωμένη ζήτηση για αγορά εξοχικής κατοικίας στις περιοχές αυτές, ιδιαίτερα σε όσες βρίσκονται κοντά σε χιονοδρομικά κέντρα, μιας και η σεζόν τα τελευταία χρόνια έχει μικρύνει σημαντικά. Διαφαίνεται ότι το ελληνικό χειμερινό τουριστικό προϊόν έχει αρκετά περιθώρια βελτίωσης, ούτως ώστε να δημιουργηθεί μεγαλύτερη ζήτηση. Παρότι η οικονομική κατάσταση των Ελλήνων φαίνεται να βελτιώνεται και το επενδυτικό ενδιαφέρον από εσωτερικό και εξωτερικό να πολλαπλασιάζεται, το ενδιαφέρον για αγορά εξοχικής κατοικίας σε περιοχές που δεν συνδέονται άμεσα με το “καλοκαίρι” οριακά μειώνεται. Αυτό το συμπέρασμα θεωρούμε ότι δεν πρέπει να λειτουργήσει ως τροχοπέδη στην τουριστική ανάπτυξη αυτών των περιοχών, αλλά ως έναυσμα για περισσότερες δράσεις προβολής του εκάστοτε τοπικού τουριστικού προϊόντος».

Σχετικα αρθρα

Τσίπρας: Ο ΣΕΒ παραγγέλνει και ο κ. Μητσοτάκης υλοποιεί, με πρόσχημα τον κορονοϊό

admin

ΔΕΗ: Δανειακή σύμβαση 160 εκατ. με την EBRD

admin

ElvalHalcor: Αμετάβλητη η μακροχρόνια στρατηγική της εταιρείας, παρά την κρίση του κορονοϊού

admin

«Athens is Back»: Σύμπραξη Δήμου και Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών

admin

ETE: Σήμερα οι μη δεσμευτικές για δάνεια 1,5 δισ. σε ΜμΕ

admin

Doppler: «Πράσινο φως» στη μείωση μετοχικού κεφαλαίου κατά 954.000 ευρώ

admin

ETE: Κέρδος 30 εκατ. στην πώληση του Grant Hotel Summer Palace

admin

Ο Μπενουά Κερέ προειδοποιεί: Έρχεται κύμα εταιρικών χρεοκοπιών

admin

Χειμερινές εκπτώσεις από τη Wind

admin

CEO Intrum: «Είμαστε εδώ για να μείνουμε»

admin

Εκτακτο μέρισμα 1 ευρώ δίνει ο ΟΠΑΠ

admin

Sato: Στις 25 Οκτωβρίου η ΕΓΣ για τη συμφωνία εξυγίανσης

admin

Αίτημα της Αθήνας στην Κομισιόν για στήριξη μεγάλων προβληματικών εταιρειών

admin

Πλαστικά Θράκης: Αύξηση τζίρου, πτώση κερδών για το 2019

admin

Δεν άντεξε η Hertz: Κήρυξε πτώχευση σε ΗΠΑ και Καναδά

admin

Κοντά στην εξαγορά δύο ξενοδοχείων στην Κρήτη η Hines

admin

Creta Farms: Τα βαρίδια στις κινήσεις αναδιάρθρωσης

admin

Αιφνιδιαστικός έλεγχος στην ACS μετά από καταγγελίες για ανατιμήσεις

admin