Image default
BLOOMBERG

Το νέο μέτωπο στη μάχη της Ευρώπης με το ξέπλυμα χρήματος

Ένα νέο μέτωπο ανοίγει στη μάχη της Ευρώπης με τη νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.

Μετά από σκάνδαλα βρώμικου χρήματος που αφορούσαν εκατοντάδες δισεκατομμύρια ευρώ και έπληξαν μερικές από τις μεγαλύτερες τράπεζες της ηπείρου, η περιοχή της Βαλτικής – όπου σημειώθηκε μια από τις μεγαλύτερες περιπτώσεις έως τώρα – άρχισε μια νέα επιχείρηση.

Αυτή τη φορά, ο στόχος είναι οι πάροχοι υπηρεσιών πληρωμών, οι οποίοι, καθώς διευκολύνουν το ηλεκτρονικό εμπόριο, συχνά βοηθούν ανθρώπους να στέλνουν χρήματα σε όλο τον κόσμο με χαμηλό κόστος. Ο κίνδυνος είναι ότι εγκληματίες τους χρησιμοποιούν για να αποκρύψουν παράνομες συναλλαγές, την ώρα που ο έλεγχος επικεντρώνεται στις παραδοσιακές τράπεζες.

Ο κίνδυνος επισημάνθηκε νωρίτερα αυτό φέτος από αξιωματούχους από τις σκανδιναβικές χώρες, οι οποίες βρίσκονται στο επίκεντρο των εξελίξεων μετά την παραδοχή της Danske Bank ότι πολλά από τα περίπου 230 δισεκατομμύρια δολάρια που πέρασαν από το μικροσκοπικό της υποκατάστημα στην Εσθονία ενδέχεται να ήταν παράνομες.

Υπήρξε επίσης ανησυχία για μεγάλους παγκόσμιους παίκτες όπως η Revolut με έδρα το Λονδίνο, η οποία διαθέτει ευρωπαϊκή τραπεζική άδεια από τη Λιθουανία.

Αλλά είναι οι αρχές επιβολής του νόμου και οι ρυθμιστικές αρχές στο Ταλίν, τη Ρίγα και το Βίλνιους – ένα κέντρο για τις εταιρείες fintech – που έλαβαν την πιο αποφασιστική δράση.

Η αστυνομία της Εσθονίας αυτόν το μήνα συνέλαβε τρεις υπαλλήλους της GFC Good Finance Company για ξέπλυμα χρημάτων και υπεξαίρεση.

Η GFC, η οποία λειτουργούσε από το 2013 και ήλεγχε περισσότερο από το ήμισυ της αγοράς των 183 εκατομμυρίων κατά το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, στερήθηκε της άδειάς της τον Μάιο. Οι αρχές ανακοίνωσαν ότι έχει «παραβιάσει σοβαρά» τους κανόνες, συμπεριλαμβανομένων των διαδικασιών περί γνώσης των πελατών της.

Τον Απρίλιο, η AS Talveaed, η οποία εξυπηρετούσε μη κατοίκους της χώρας, υψηλότερου κινδύνου, από το 2011, στερήθηκε επίσης την άδειά της μετά από «αρκετά χρόνια» παραβίασης των νομικών της υποχρεώσεων.

«Μπορούμε να επιβεβαιώσουμε ότι μετά από την αντιμετώπιση αυτών των περιπτώσεων, ο κίνδυνος σε αυτόν τον τομέα έχει μειωθεί σημαντικά», δήλωσε ο επικεφαλής της οικονομικής ελεγκτικής υπηρεσίας Kilvar Kessler μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Στη Λιθουανία, η κεντρική τράπεζα επέβαλε πρόστιμο στην εταιρεία πληρωμών MisterTango ύψους 245.000 ευρώ τον Οκτώβριο λόγω παραβίασης των κανόνων για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και την καταπολέμηση της τρομοκρατίας – η τρίτη παραβίαση της εταιρείας από το 2016.

Η τράπεζα έχει επίσης σκληρύνει τις απαιτήσεις της για την καταπολέμηση του ξεπλύματος χρήματος και τις κεφαλαιακές απαιτήσεις για τις εταιρείες ηλεκτρονικού χρήματος και πληρωμών.

«Υψηλή ευπάθεια»

Η Λετονία ανησυχεί εξίσου. Η υπηρεσία της την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες θεωρεί ότι ορισμένες εταιρείες εξυπηρετούν ξένους πελάτες ως υψηλού κινδύνου εξαιτίας αδυναμιών στον έλεγχο των πελατών. Σε μια αξιολόγηση κινδύνου που δημοσιεύθηκε φέτος, ανέφερε ότι οι επιχειρήσεις που παρέχουν υπηρεσίες σε τοπικούς πελάτες ενδέχεται επίσης να εκτίθενται σε υποθέσεις φοροδιαφυγής.

Οι κίνδυνοι «αυξάνονται λόγω της υψηλής ευπάθειας του τομέα» στη διαχείριση των συστημάτων καταπολέμησης της απάτης, σύμφωνα με την έκθεση.

Ήταν η Εσθονία, όπου δημιουργήθηκε το Skype και η οποία έχει αγκαλιάσει καθετί ηλεκτρονικό, από τις ηλεκτρονικές φορολογικές δηλώσεις μέχρι τη διαδικτυακή ψήφο στις εκλογές, που ήταν από τις πρώτες που έθεσαν ερωτήματα στους παρόχους πληρωμών.

Τα πρακτικά μιας συνεδρίασης της κυβερνητικής επιτροπής για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες το 2011, τα οποία είδε το -, δείχνουν ότι κάποιοι ανησυχούσαν ήδη.

«Τα κονδύλια που πιθανόν να εισπράττονται μέσω του εγκλήματος πρέπει να νομιμοποιηθούν με κάποιον τρόπο», δήλωσε η Krista Aas, εκπροσωπώντας την αστυνομία εγκλήματος. «Η χρήση υπηρεσιών πληρωμών είναι ιδανική γι ‘αυτό».

Αυτοί οι φόβοι είναι ακόμα εμφανείς σήμερα.

«Τα ιδρύματα ηλεκτρονικού χρήματος και οι εταιρείες πληρωμών αποτελούν πραγματικά μεγάλο κίνδυνο», δήλωσε η Ilze Znotina, επικεφαλής της Μονάδας Χρηματοοικονομικών Πληροφοριών της Λετονίας, τον Σεπτέμβριο.

Σχετικα αρθρα

Τι λένε γιατροί από την Ουχάν για τον κοροναϊό

admin

Αυτές είναι οι πιο δημοφιλείς πόλεις για τους ταξιδιώτες το 2019

admin

Στα σκαριά η συμφωνία συγχώνευσης Peugeot και Fiat

admin

Σκάνδαλο Insider Trading: Αυτοί είναι οι τραπεζίτες, οι traders και οι επιχειρηματίες που κατηγορούνται

admin

Οι «αρκούδες» υποχωρούν στην Τουρκία

admin

Νέα δεδομένα στις υποθέσεις insider trading φέρνει δικαστική απόφαση. Τι αλλάζει

admin

Μολύνει και την Ευρώπη ο φόβος ενός νέου SARS – Απώλειες για LVMH, Kering, Dufry και αμερικανικά futures

admin

Κοντά στα χαμηλότερα επίπεδα από το Μάιο του 2017 υποχωρεί το ευρώ

admin

Θα κάμψει ο ζεστός καιρός τον κορονοϊό; Τι λένε οι ειδικοί

admin

ADB: Το παγκόσμιο κόστος της πανδημίας μπορεί να φτάσει στα 4,1 τρισ. δολάρια

admin

Μετά από το πετρέλαιο ήρθε η σειρά του LNG να φέρει χαμόγελα στους πλοιοκτήτες

admin

Ο πλουσιότερος άνθρωπος της Αφρικής επεκτείνεται στις ΗΠΑ

admin

Η αδελφή του ιδρυτή του Snapchat έφτιαξε site με ηχητικό, πορνό περιεχόμενο

admin

Οι Κινέζοι επιστρέφουν στα καταστήματα για «εκδικητικές αγορές» μετά το πλήγμα του κορονοϊού

admin

Οι παράπλευρες συνέπειες του κορονοϊού: Πώς η επιδημία έκανε τον αστακό… γεύμα σε τιμή ευκαιρίας!

admin

Έρχεται sell-off στα ομόλογα;

admin

Τζον Έλκαν: Ο διάδοχος της οικογένειας Ανιέλι κοντά στην εξαγορά του εκδοτικού κολοσσού GEDI Gruppo Editoriale

admin

Πιέσεις στον χρυσό εν αναμονή της εμπορικής συμφωνίας ΗΠΑ-Κίνας

admin