Image default
Οικονομία

Κατασχέσεις : Τι πρέπει να κάνετε άμεσα αν χρωστάτε

Με τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς την εφορία να αυξάνονται και με τους φορολογούμενους να κάνουν «στάση πληρωμών φόρων» οι κατασχέσεις έρχονται όλο και πιο κοντά.

Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) πιέζει τους οφειλέτες που έχουν ληξιπρόθεσμα χρέη να ενταχθούν στην πάγια ρύθμιση, μέσω μηνυμάτων, τα οποία εάν δεν έχουν αποτέλεσμα, προβαίνει στις κατασχέσεις.

Από την 1η Ιανουαρίου 2020 οι οφειλέτες με πέντε κινήσεις μπορούν να «αμυνθούν» απέναντι στα αναγκαστικά μέτρα είσπραξης της εφορίας, πρωτίστως κατασχέσεις και πλειστηριασμούς.

Οι άμυνες για τις κατασχέσεις

Με τη νέα πάγια ρύθμιση θα μπορούν να εξοφλούνται τμηματικά σε έως και 24 ή 48 μηνιαίες δόσεις όλες οι οφειλές προς την Εφορία που θα βεβαιώνονται από την 1η-1-2020 και μετά.

– Στη νέα πάγια ρύθμιση μπορούν να υπαχθούν:

* Όσοι φορολογούμενοι χρωστούν φόρο εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ, ΦΠΑ και άλλους φόρους και τέλη υπέρ του Δημοσίου που βεβαιώθηκαν στα ονόματά τους εντός του 2019, αλλά δεν έχουν εντάξει τις οφειλές τους αυτές στην ισχύουσα σήμερα πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων. Οι φορολογούμενοι αυτοί θα μπορούν να ρυθμίσουν τις συγκεκριμένες οφειλές σε έως και 24 μηνιαίες δόσεις με τους όρους και τις προϋποθέσεις της νέας πάγιας ρύθμισης.

* Όσοι φορολογούμενοι βαρύνονται με παλαιά ληξιπρόθεσμα χρέη προς την Εφορία και τα έχουν αφήσει αρρύθμιστα. Και οι φορολογούμενοι αυτοί θα μπορούν να καταβάλουν τα χρέη τους σε έως και 24 μηνιαίες δόσεις εάν αυτά προέρχονται από φόρους εισοδήματος, ΦΠΑ, ΕΝΦΙΑ ή άλλους τακτικά επιβαλλόμενους φόρους ή μέχρι και σε 48 μηνιαίες δόσεις αν τα εν λόγω χρέη προέρχονται από φόρους κληρονομιάς ή από φορολογικά ή τελωνειακά πρόστιμα ή από άλλες έκτακτες αιτίες.

Ο οφειλέτης που επιθυμεί να αποφύγει τον κλοιό των αναγκαστικών μέτρων εκτός από την πάγια ρύθμιση έχει τις εξής δυνατότητες:

Υποβολή αίτησης προς τον προϊστάμενο της εφορίας για μείωση του ποσού που υπόκειται σε κατάσχεση. Ο οφειλέτης έχει δικαίωμα να ζητήσει τη μείωση του ποσοστού του μισθού του που παρακρατείται, εφόσον αποδείξει ότι υπάρχουν σοβαροί οικονομικοί λόγοι που υπαγορεύουν τη μείωση αυτή

 Τμηματική αποπληρωμή του ληξιπρόθεσμου χρέους ανά μη τακτά διαστήματα με την καταβολή ποσών «έναντι», ιδίως αν το ποσό του χρέους υπερβαίνει κατά πολύ τα 500 ευρώ

Πώληση ακινήτου περιουσιακού στοιχείου και η απόδοση μέρους ή ολόκληρου του εισπραττόμενου τιμήματος για την αποπληρωμή της οφειλής. Στην περίπτωση αυτή ο οφειλέτης επιλέγει μόνος του ποιο ακίνητο περιουσιακό του στοιχείο θα πουλήσει.

– Ασφάλιση των τακτικά καταβαλλόμενων μέσω τραπεζικών λογαριασμών, μισθών, συντάξεων και λοιπών ασφαλιστικών επιδομάτων και παροχών μέσω της δήλωσης του βασικού τραπεζικού λογαριασμού του οφειλέτη ως «ακατάσχετου».

Για κάθε οφειλέτη του Δημοσίου ισχύει ακατάσχετο όριο 1.250 ευρώ όσον αφορά στα ποσά καταθέσεών του σε έναν λογαριασμό που έχει ανοίξει σε ένα μόνο τραπεζικό ίδρυμα.

,Για να ισχύσει το ακατάσχετο αυτό όριο, ο οφειλέτης θα πρέπει να γνωστοποιήσει στην ΑΑΔΕ τον συγκεκριμένο τραπεζικό λογαριασμό, υποβάλλοντας ηλεκτρονικά σχετική δήλωση στο Taxisnet.

-

Σχετικα αρθρα

Νέα πάγια ρύθμιση: Ποιοι κερδίζουν και ποιοι χάνουν τις 24 ή 48 δόσεις

admin

Χατζηδάκης : Εντός του 2020 θα ιδιωτικοποιηθεί περαιτέρω ο ΑΔΜΗΕ

admin

ΣΥΡΙΖΑ : Με τεχνικές από την ταινία «Καλώς ήλθε το δολάριο» προσελκύουν επενδυτές

admin

Κοροναϊός : Μέτρα διευκόλυνσης των ανέργων από τον ΟΑΕΔ – Τι αλλάζει στο επίδομα ανεργίας

admin

Νέες αιτήσεις για τους οφειλέτες που εντάχθηκαν στις 120 δόσεις

admin

Με μικτές τάσεις το ξεκίνημα στο χρηματιστήριο του Τόκιο

admin

Όλο το νέο Πρόγραμμα Κοινωνικού Τουρισμού

admin

ΟΟΣΑ για Brexit : Χωρίς συμφωνία με ΕΕ η Βρετανία θα δεχθεί πλήγμα στο εμπόριο

admin

Θεοχάρης : Αισιοδοξία για τον τουρισμό στο υπόλοιπο του καλοκαιριού

admin

Εκπνέει η προθεσμία για τέλη, ΕΝΦΙΑ και εισφορές

admin

Αναδρομικά : Για την καταβολή τους δεσμεύτηκε ο Μηταράκης

admin

ΔΝΤ : Μαύρες προβλέψεις για την παγκόσμια οικονομία – Βαθύτερη ύφεση φέτος και εκτίναξη χρέους

admin

Σταθεροποιητικές τάσεις στο άνοιγμα του Χρηματιστηρίου

admin

Προ των πυλών το σχέδιο ανάκαμψης της EE για την οικονομία

admin

Μείωση κατά μία μονάδα του βασικού επιτοκίου ανακοίνωσε η Fed

admin

Πότε ξεκινά η αεροπορική σύνδεση της Αθήνας με το εξωτερικό

admin

Φορολογικές δηλώσεις : Πότε ανοίγει το Taxisnet – Δείτε το νέο έντυπο Ε1

admin

Κοινωνικό μέρισμα : Ανοίγει η πλατφόρμα για τις αιτήσεις

admin