Image default
Οικονομία

Πρώτη κατοικία : Δεν θα υπάρξει άλλη παράταση, λέει ο Σταϊκούρας

Τελευταία ευκαιρία και… φαρμακερή δίνει η κυβέρνηση στους δανειολήπτες με οφειλές για την πρώτη κατοικία και την προστασία της.

Σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας δήλωσε ότι δεν πρόκειται να παραταθεί εκ νέου το ισχύον πλαίσιο για την προστασία της α’ κατοικίας και θα λήξει στα τέλη Απριλίου, ενώ στη συνέχεια θα τεθεί σε εφαρμογή ένα ενιαίο πλαίσιο ρύθμισης οφειλών φυσικών και νομικών προσώπων.

Όπως είπε ο υπουργός Οικονομικών, θα διαμορφωθεί ένα ενιαίο πλαίσιο για φυσικά και νομικά πρόσωπα, το οποίο «θα δίνει δεύτερη ευκαιρία, θα αντιμετωπίσει στρεβλώσεις του υπάρχοντος συστήματος και θα προστατεύει με δίκαιο τρόπο τα πιο ευάλωτα νοικοκυριά».

Διαβάστε επίσης : Πάνω από 38.000 αιτήσεις για ρύθμιση της πρώτης κατοικίας 

Ερωτηθείς εάν πρόκειται για το γνωστό σχέδιο της ΤτΕ που «πατάει» στον αναβαλλόμενο φόρο, απέφυγε να δεσμευτεί, λέγοντας ότι πρώτα θα παρουσιαστεί το σχέδιο και ότι χρειάζεται ένα σχέδιο συμβατό με τους ευρωπαϊκούς κανόνες.

«Το 2020, που θα πάρω το σχέδιο της ΤτΕ στα χέρια μου, θα είμαι σε θέση να σας απαντήσω εάν αυτό το σχέδιο ή παραλλαγές αυτού είναι συμβατό με τους ευρωπαϊκούς κανόνες. Θα το συζητήσουμε με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και τότε θα προχωρήσουμε, για να καθαρίσουμε τα χαρτοφυλάκια των τραπεζών, ώστε να υπάρξει βιώσιμη πιστωτική επέκταση, δηλαδή δανεισμός επιχειρήσεων και νοικοκυριών», τόνισε ο υπουργός Οικονομικών.

Ως προς τον «Ηρακλή», επισήμανε: «Ερχόμαστε με το σχέδιο “Ηρακλής” και ισχυριζόμαστε βάσιμα, με βάση τα στοιχεία που μας έδωσαν οι τράπεζες, ότι μπορούμε να μειώσουμε κατά 33-35 δισ. ευρώ τα κόκκινα δάνεια».

Η πρώτη κατοικία

Για την πρώτη κατοικία τόνισε πως το ισχύον πλαίσιο προστασίας από πλειστηριασμούς λήγει οριστικά στο τέλος Απριλίου του 2020.

«Ήταν επιλογή της προηγούμενης κυβέρνησης να υπάρχει άρση προστασίας στις 31/12, την παρατείναμε για 4 μήνες προκειμένου να ολοκληρώσουμε τη μεταρρύθμιση του ιδιωτικού χρέους».

Αφού ανέφερε ότι σήμερα υπάρχουν οχτώ διαφορετικά σχήματα που δημιουργήθηκαν τα προηγούμενα χρόνια για ρυθμίσεις ιδιωτικών οφειλών και μέσα σε αυτά βρήκαν καταφύγιο στρατηγικοί κακοπληρωτές, ο κ. Σταϊκούρας τόνισε ότι θα διαμορφωθεί ένα ενιαίο πλαίσιο για φυσικά και νομικά πρόσωπα, το οποίο «θα δίνει δεύτερη ευκαιρία, θα αντιμετωπίσει στρεβλώσεις του υπάρχοντος συστήματος και θα προστατεύει με δίκαιο τρόπο τα πιο ευάλωτα νοικοκυριά».

Ερωτηθείς εάν έχουν εντοπιστεί οι περιβόητοι «στρατηγικοί κακοπληρωτές», απάντησε πως είναι αισιόδοξος, γιατί πλέον η Γενική Γραμματεία Ιδιωτικού Χρέους έχει ηλεκτρονική πλατφόρμα με στατιστικά.

Η πλατφόρμα και η ρύθμιση

Το υπουργείο Οικονομικών προτρέπει τους δικαιούχους να υπαχθούν στο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας: «Καλούμε όλους τους οφειλέτες να ξεκινήσουν άμεσα τη διαδικασία αίτησης μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους (http://www.keyd.gov.gr/a-katoikia/)».

Την ίδια στιγμή το υπουργείο κάνει γνωστό ότι από την 1η Μαΐου 2020 θα αρχίσει να εφαρμόζεται το νέο θεσμικό πλαίσιο ρύθμισης χρεών και πτώχευσης φυσικών και νομικών προσώπων, το οποίο θα καταργήσει και ενσωματώσει όλα τα επιμέρους εργαλεία ρύθμισης οφειλών που υπάρχουν σήμερα (υπερχρεωμένα νοικοκυριά, προστασία 1ης κατοικίας, εξωδικαστικός μηχανισμός).

Σημειώνεται ότι η ρύθμιση των δανείων με υποθήκη στην πρώτη κατοικία περιλαμβάνει διαγραφή οφειλής (στο ποσό που υπερβαίνει το 120% της εμπορικής αξίας του σπιτιού), μακροχρόνια αποπληρωμή έως 25 έτη, χαμηλό επιτόκιο 2%, καθώς και κρατική επιδότηση (20-50%) των μηνιαίων δόσεων.

Οι οφειλέτες μπορούν να απευθύνονται σε εξειδικευμένους δικηγόρους, με σκοπό την υποστήριξή τους στις διαδικασίες της πλατφόρμας, το κόστος των οποίων χρηματοδοτείται από τις τράπεζες.

-

Σχετικα αρθρα

Θεοχάρης στο MEGA: Μεγάλη η ζημιά σε τουρισμό και οικονομία από τον κοροναϊο

admin

Έρχεται η μεγαλύτερη αύξηση ανεργίας στη δεκαετία εκτιμά ο ΣΕΒ

admin

ΔΝΤ – Ελλάδα : Δέκα χρόνια βοήθειας και διαφωνιών γύρω από την ελληνική οικονομία

admin

«Βουλιάζει» η Γερμανία: Υφεση – ρεκόρ λόγω του κοροναϊού

admin

Την Πέμπτη κατατίθεται στη Βουλή το APS «Ηρακλής»

admin

Α. Γεωργιάδης: Δίνουμε το μεγαλύτερο εργαλείο ρευστότητας που έχει δοθεί ποτέ για επιχειρήσεις

admin

Εκνευρισμός στην ΕΕ για Ερντογάν: Χρησιμοποιεί τους μετανάστες σε θανάσιμο πολιτικό παιχνίδι

admin

Λαμπερά εγκαίνια για τη 15η HORECA

admin

Κοροναϊός : Στα 22 δισ. δολ. ενδέχεται να φθάσουν οι ζημιές για τον τουρισμό παγκοσμίως

admin

Κοινωνικό μέρισμα : Ανοίγει η πλατφόρμα παραπόνων

admin

Ιταλία : Μείωση του ΑΕΠ έως 13% βλέπει ο κεντρικός τραπεζίτης – «Ευκαιρία» το Ταμείο ανάκαμψης

admin

Οι «σκληροί του Βορρά» θα προτείνουν δικό τους σχέδιο ανάκαμψης

admin

Η eBay παρουσίασε το πρόγραμμα Export Revival στην Αθήνα

admin

«Εξοικονομώ κατ οίκον ΙΙ»: Προχωρούν άλλες 8.731 αιτήσεις του προγράμματος

admin

Στα 250 εκατ. ευρώ οι αγορές ελληνικών ομολόγων από την ΕΚΤ

admin

Η Mastercard και η myPOS υπογράφουν στρατηγική συνεργασία

admin

Χρήστος Σταϊκούρας: 114.000 αιτήσεις για Επιστρεπτέα ΙΙ σήμερα το πρωί

admin

Το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουνίου ανοίγουν και οι κλειστοί χώροι στην εστίαση

admin