Image default
Οικονομία

Πώς θα καταφέρει η Κίνα να γίνει η πρώτη οικονομική υπερδύναμη

Διατηρεί σταθερά τα σκήπτρα της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομικής υπερδύναμης στον κόσμο, με τη φιλοδοξία να ανέβει στο πρώτο σκαλί του βάθρου, υποσκελίζοντας τις ΗΠΑ. Όμως ο δρόμος προς την κορυφή έχει πολλά εμπόδια. Η κινεζική οικονομία θα χρειασθεί να ξεπεράσει αρκετές προκλήσεις προτού καταφέρει να διπλασιάσει το ΑΕΠ της έως την επόμενη χρονιά. Ισχυρά όπλα της Κίνας τα φθηνά εργατικά χέρια, ένας κραταιός μεταποιητικός κλάδος, αλλά και η δύναμη σχεδόν 1,5 δισ. καταναλωτών.

Ο εμπορικός πόλεμος με τις ΗΠΑ από τις πιο βαθιές πληγές, έχοντας γονατίσει τον κινεζικό δράκο, καθώς το οικονομικό μοντέλο της Κίνας στηρίζεται περισσότερο στην εξαγωγική δραστηριότητα και λιγότερο στην εσωτερική κατανάλωση. Στο εσωτερικό μέτωπο, θα πρέπει να βρει έναν τρόπο να απενεργοποιήσει την «ωρολογιακή βόμβα» του χρέους.

H άνοδος άρχισε στα τέλη της δεκαετίας του ’70 με την κίνηση για μεγαλύτερη απελευθέρωση των αγορών. Συνεχίσθηκε μέσω επιθετικού κεντρικού σχεδιασμού, ώστε να αξιοποιηθούν τα πλεονεκτήματα του χαμηλού εργατικού κόστους, του υποτιμημένου νομίσματος και ενός ισχυρού μεταποιητικού συστήματος για την «εξάπλωση» των κινεζικών προϊόντων ανά τον κόσμο. Όλα αυτά συνέβαλαν στο να εξελιχθεί η οικονομία σε μια ευημερούσα υπερδύναμη, η δεύτερη μεγαλύτερη στον κόσμο.

Το ΑΕΠ της Κίνας ανέρχεται στα 13,1 τρισ. δολάρια, μικρότερο των ΗΠΑ (19,40 τρισ. δολάρια) αλλά πλησιάζει ολοένα και περισσότερο την Αμερική. Οι αναλυτές προβλέπουν ρυθμούς ανάπτυξης 6% το 2020, αλλά και εκπλήρωση του στόχου που έχει θέσει η κυβέρνηση του Πεκίνου για διπλασιασμό της οικονομίας στη δεκαετία από το 2011 έως το 2020. H Kίνα αναπτύχθηκε με ρυθμούς 6,2% στο δεύτερο τρίμηνο του έτους, τους βραδύτερους των τελευταίων 27 ετών, αλλά πολύ πιο ισχυρούς σε σύγκριση με την αναιμική ανάπτυξη πολλών χωρών της Δύσης.

Από την άλλη πλευρά, η Κίνα έχει υποστεί το μεγαλύτερο πλήγμα από τον εμπορικό πόλεμο με τις ΗΠΑ και αντιμετωπίζει αρκετές ακόμη προκλήσεις που θα μπορούσαν να φρενάρουν την ανάπτυξη.

«Κοιτώντας το μέλλον, εκτιμούμε ότι η Κίνα θα συνεχίσει να είναι πολύ ανταγωνιστική», επισημαίνει στο CNBC ο Μάικλ Γιοσικάμι, ιδρυτής της Destination Wealth Management. «Η Κίνα θα συνεχίσει να αποτελεί παγκόσμιο παίκτη», προσθέτει.

Η «μοίρα» της κινεζικής οικονομίας είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τον παγκόσμιο εμπόριο και την παγκόσμια ανάπτυξη. Η επίτευξη της πρώτης φάσης εμπορικής συμφωνίας με τις ΗΠΑ αίρει έναν σημαντικό παράγοντα αβεβαιότητας για τις προοπτικές της κινεζικής οικονομίας.

Στο εσωτερικό, το πρόβλημα του χρέους αποτελεί τη μεγαλύτερη «πληγή» της κινεζικής οικονομίας.  Eιδικά το εταιρικό χρέος της Κίνας εξελίσσεται σε «ωρολογιακή βόμβα» που θα μπορούσε να εκτροχιάσει την παγκόσμια οικονομία, με οίκους όπως η Moody’s και η Fitch Ratings να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου. Η Fitch Ratings είχει προειδοποιήσει πρόσφατα για ρεκόρ περιπτώσεων στις στάσεις πληρωμών από τις ιδιωτικές επιχειρήσεις της Κίνας στη διάρκεια του 2019.

Το συνολικό χρέος της Κίνας -κρατικό, εταιρικό και νοικοκυριών- αυξήθηκε σε πάνω από 300% του ΑΕΠ στο πρώτο εξάμηνο του 2019,  υπερβαίνοντας τα 40 τρισ. δολάρια, ποσό πυου αντιπροσωπεύει το 15% του συνολικού παγκόσμιου χρέους, όπως δείχνουν τα τελευταία στοιχεία του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου(IIF).

Σχετικα αρθρα

Βήμα – βήμα πώς θα πάρετε το έκτακτο επίδομα των 800 ευρώ

admin

ΤτΕ: «Βουτιά» 71% των ταξιδιωτικών εισπράξεων τον Μάρτιο

admin

Κοροναϊος – έρευνα : Τέλειωσαν τα χρήματα, λέει ένας στους 4 Έλληνες

admin

Τσακίρης : Η Ελλάδα θα μετατραπεί στην πιο φιλο-επενδυτική χώρα της ΕΕ

admin

Πόλεμος ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ : Το 0+14=24 του Μητσοτάκη και το λεφτόδεντρο της Θεσσαλονίκης

admin

Γ. Βρούτσης: Τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ δείχνουν μείωση της ανεργίας

admin

Attica Bank: Νέοι λογαριασμοί ταμιευτηρίου με προνομιακά επιτόκια

admin

UNWTO: Βουτιά 70% στον παγκόσμιο τουρισμό, σε κίνδυνο 110 εκατ. θέσεις

admin

Τι προβλέπει η τροποποίηση της υπουργικής απόφασης για το Ελληνικό

admin

Εσπασε το «φράγμα» του 1% η απόδοση του 10ετούς

admin

Η Αθήνα δεύτερη σε ψηφοφορία για τους καλύτερους προορισμούς της Ευρώπης

admin

Βρούτσης στο MEGA: Πότε θα καταβληθεί το δώρο Χριστουγέννων

admin

Συντάξεις Φεβρουαρίου: Καταβάλλονται νωρίτερα, πότε θα δουν οι συνταξιούχοι τα ποσά στους λογαριασμούς τους

admin

Για «επενδυτικές ευκαιρίες» συζήτησε ο Αδ. Γεωργιάδης με εκπρόσωπο της China Railway Group Limited

admin

Διοικητής ΟΑΕΔ στο MEGA: Η ανεργία θα αυξηθεί

admin

Τουρισμός για όλους: Πότε εκπνέει η προθεσμία για την υποβολή αίτησης

admin

Κίνα: Δάνεια 39,7 δισ. δολ. από τη CDB σε βιομηχανικές επιχειρήσεις

admin

Ισχυρές απώλειες στη Wall Street στη σκιά της αγοράς πετρελαίου

admin