Image default
Ευρώπη

Πρωτοχρονιάτικες αποφάσεις για το Brexit

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θέτει τρεις στόχους για να καταλήξει έως το τέλος της προσεχούς χρονιάς σε συμφωνία για τη μελλοντική της σχέση με τη Βρετανία μετά την αποχώρηση του Λονδίνου από την Ένωση, ανακοίνωσε την Δευτέρα ο Ευρωπαίος διαπραγματευτής Μισέλ Μπαρνιέ.

Η συμφωνία και η επικύρωση μιας σχέση για τη μετά Brexit εποχή έως το τέλος του 2020 όπως το ζητεί ο βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον «θα είναι μια τεράστια πρόκληση, αλλά θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν, ακόμη κι αν δεν μπορέσουμε να τα υλοποιήσουμε όλα», δηλώνει σε άρθρο του στον ιστότοπο Project Syndicate.

Οι δύο πλευρές θα έχουν χρονικό περιθώριο μόλις 11 μηνών για να συμφωνήσουν μετά την αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ στις 31 Ιανουαρίου. Ο Τζόνσον αρνείται να ζητήσει παράταση πέραν του 2020.

Ο Μπαρνιέ έχει τρεις στόχους, που τους χαρακτηρίζει «πρωτοχρονιάτικες αποφάσεις» για τις προσεχείς συνομιλίες. Όσον αφορά τα διεθνή θέματα, «η ΕΕ θα συνεχίσει να συνεργάζεται με θετικό τρόπο με τη Βρετανία, τόσο σε διμερές επίπεδο όσο και στους παγκόσμιους οργανισμούς όπως στα Ηνωμένα Έθνη, τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου και την G20», δήλωσε.

Το θέμα της ασφάλειας θα είναι πιο δύσκολο, καθώς «ο ίδιος βαθμός συνεργασίας για την ανταλλαγή των δεδομένων δεν είναι απλά δυνατός με μια τρίτη χώρα που βρίσκεται εκτός του χώρου Σένγκεν», προειδοποίησε. «Η καταπολέμηση της τρομοκρατίας, των κυβερνοεπιθέσεων και άλλης απόπειρας υπονόμευσης των δημοκρατιών μας θα απαιτήσει κοινή προσπάθεια».

Τέλος, «κάθε συμφωνία ελεύθερου εμπορίου πρέπει να προβλέπει ισότιμους όρους στον τομέα των κανόνων, των κρατικών ενισχύσεων και των φορολογικών θεμάτων», τόνισε. «Αν επιτύχουμε αυτούς τους τρεις στόχους, θα έχουμε αξιοποιήσει την προσεχή χρονιά», υπογράμμισε. Το τελευταίο σημείο θα είναι δύσκολο.

Την Παρασκευή ο Τζόνσον δήλωσε ότι μια «φιλόδοξη» εμπορική συμφωνία μπορεί να επιτευχθεί «χωρίς ευθυγράμμιση με τους κανόνες της ΕΕ, αλλά μάλλον με έναν έλεγχο των δικών μας νόμων και των στενών και φιλικών σχέσεων». Η δήλωση αυτή ανησυχεί τις Βρυξέλλες καθώς σημαίνει ότι ο Τζόνσον μπορεί να προσπαθήσει να κάνει τη Βρετανία μια νέα Σιγκαπούρη, προσπαθώντας να πωλεί στην ΕΕ εμπορεύματα σε χαμηλότερη τιμή μειώνοντας το επίπεδο των προδιαγραφών που προστατεύουν τους εργαζόμενους, τους καταναλωτές και το περιβάλλον.

Ο Μπαρνιέ προειδοποίησε ότι μόνο μια απλή εμπορική συμφωνία θα μπορεί να επιτευχθεί έως το τέλος του 2020 και ότι θα πρέπει «πολύ πιθανόν να διευρυνθεί τα προσεχή έτη» σε άλλους τομείς, σύμφωνα με το άρθρο αυτό.

Σχετικα αρθρα

Τι αναφέρουν οι φθινοπωρινές οικονομικές προβλέψεις της Κομισιόν

admin

Τα παράδοξα του Brexit

admin

Πόσο προβληματικός είναι ο Γαλλογερμανικός Άξονας;

admin

Την αλληλεγγύη της ΕΕ στην Ελλάδα για το μεταναστευτικό ζήτησε ο Μηταράκης

admin

ΟΟΣΑ: Αυξάνεται η πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση

admin

Θερμική καταπόνηση εργαζόμενων: έρευνα από Ελλάδα για το Μουντιάλ του Κατάρ

admin

Ελεγκτικό Συνέδριο ΕΕ: απαραίτητη η καλύτερη επικοινωνία με τους πολίτες κατά τις δημόσιες διαβουλεύσεις της Επιτροπής

admin

Έρχεται το Sertao: αυτό είναι το νέο γεωτρύπανο της Τουρκίας – Η θέση και οι προδιαγραφές του

admin

Πέθανε σε ηλικία 103 ετών η Ιβέτ Λαντί, μορφή της γαλλικής Αντίστασης

admin

Δένδιας: Θέλουμε τα Δυτικά Βαλκάνια στην ΕΕ

admin

Δικαίωση Πολωνών δανειοληπτών στο Δικαστήριο της ΕΕ

admin

Erasmus+: Περισσότεροι από 10 εκατομμύρια νέοι συμμετείχαν στο πρόγραμμα τα τελευταία 3 χρόνια

admin

Ανακύκλωση πλαστικών: έρευνα της Greenpeace, τί συμβαίνει στην Ελλάδα

admin

Το μαθηματικό μοντέλο που προβλέπει την τιμή του Bitcoin

admin

Γερμανία: Η Κάτω Σαξονία θετική για την υποδοχή ανήλικων μεταναστών από την Ελλάδα

admin

Μιχαήλ Μισούστιν: Ένας πολιτικά άπειρος τεχνοκράτης ο νέος πρωθυπουργός της Ρωσίας

admin

Εφαρμογή προβλέπει πού θα ξεσπάσει βία για το νερό

admin

Ερχεται η χρυσή βίζα με όρια πολλών… ταχυτήτων

admin