Image default
Ευρώπη

Το Βερολίνο δεν θα αναλάβει μεμονωμένα ασυνόδευτους ανήλικους από την Ελλάδα

Η γερμανική κυβέρνηση δεν σχεδιάζει αυτή τη στιγμή να αναλάβει μεμονωμένα ασυνόδευτους ανήλικους πρόσφυγες από τα ελληνικά νησιά, αλλά τάσσεται υπέρ μιας ευρωπαϊκής λύσης και ενός νέου, «αλληλέγγυου και αποτελεσματικού» συστήματος, διευκρίνισε η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος Ουλρίκε Ντέμερ, απαντώντας εμμέσως σε σχετική πρόταση του αρχηγού των Πρασίνων Ρόμπερτ Χάμπεκ.

«Η γερμανική κυβέρνηση ενδιαφέρεται για την βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης όλων των ανθρώπων, ιδιαιτέρως των παιδιών. Η Γερμανία και άλλα κράτη, μέσω της Διαδικασίας του Δουβλίνου, υποδέχονται ανηλίκους από την Ελλάδα, αλλά το θέμα εδώ είναι να βρεθεί μια ευρωπαϊκή λύση. Δεν μπορεί η Γερμανία να το κάνει μόνη της», τόνισε η κυρία Ντέμερ, ενώ από την πλευρά του γερμανικού υπουργείου Εσωτερικών, ο εκπρόσωπος Στιβ ‘Αλτερ επισήμανε χαρακτηριστικά ότι η κυβέρνηση «δεν πληροφορήθηκε δύο μέρες πριν από τα Χριστούγεννα την κατάσταση στα ελληνικά νησιά και στην διαδρομή από την Τουρκία, αλλά ασχολείται με το θέμα εντατικά εδώ και μήνες».

Ο κ. ‘Αλτερ παρέπεμψε στις επαφές του υπουργείου τόσο με την Ευρωπαϊκή Ένωση όσο και με κυβερνήσεις ενδιαφερόμενων κρατών και έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην επίσκεψη του υπουργού Εσωτερικών Χορστ Ζεεχόφερ τον περασμένο Οκτώβριο στην Άγκυρα και στην Αθήνα. «Ως αποτέλεσμα των συνομιλιών με την ελληνική κυβέρνηση, προσδιορίστηκαν από την Ελλάδα συγκεκριμένα μέτρα στήριξης, τα οποία εν μέρει έχουν ήδη εφαρμοστεί», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος και επισήμανε ότι η Ελλάδα υποστηρίζεται τεχνικά και με προσωπικό. «Τις εικόνες τις γνωρίζουμε όλοι, η κατάσταση στα νησιά είναι αφόρητη, είναι απαράδεκτη και πρέπει να αλλάξει, αλλά ο υπουργός έχει καταστήσει σαφές ότι το θέμα δεν είναι η απόφαση μεμονωμένων κρατών για υποδοχή προσφύγων, αλλά (μια απόφαση) σε ευρωπαϊκό επίπεδο», δήλωσε.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. ‘Αλτερ διευκρίνισε ότι η κατάσταση στα ελληνικά νησιά είναι αφόρητη και κρίσιμη, αλλά «δεν υπάρχει άμεσος κίνδυνος για την ζωή» των προσφύγων και με αυτόν τον τρόπο το θέμα διαφοροποιείται από αυτό της διάσωσης ανθρώπων στην θάλασσα, για το οποίο έχουν ληφθεί ειδικά μέτρα.

Η πρόταση του Ρόμπερτ Χάμπεκ, ο οποίος κάλεσε χθες την Γερμανία «να δράσει, έστω και αν οι άλλες χώρες δεν συμμετέχουν» και να απομακρύνει ανήλικους ασυνόδευτους πρόσφυγες, όπως «επιβάλλει ο ανθρωπισμός», προκάλεσε αντιδράσεις τόσο από την κυβέρνηση όσο και από κόμματα της αντιπολίτευσης. Ο υφυπουργός Εσωτερικών Στέφαν Μάιερ (CSU) τόνισε ότι η κυβέρνηση απορρίπτει τις μεμονωμένες ενέργειες, καθώς έτσι τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης τα οποία έχουν αντιρρήσεις, θα απαλλάσσονταν από τις ευθύνες τους. Ο δεύτερος υφυπουργός Εσωτερικών Γκύντερ Κρινγκς (CDU) πρόσθεσε ότι «ο στόχος θα πρέπει να είναι η το συντομότερο δυνατόν βελτίωση των συνθηκών για όλους τους αιτούντες άσυλο στην Ελλάδα», ενώ ο αρμόδιος για θέματα υπουργείου Εσωτερικών στο Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα (CDU) ‘Αρμιν Σούστερ προειδοποίησε για «ανυπολόγιστες συνέπειες» από μεμονωμένες ενέργειες – όπως συνέβη το 2015. «Η Γερμανία θέλει να βοηθήσει τους Έλληνες επιτόπου και στηρίζει την ευρωπαϊκή πρωτοβουλία για υποδοχή επιπλέον προσφύγων, αλλά όχι με τον μεμονωμένο τρόπο του 2015», δήλωσε.

Για «δημόσιες σχέσεις λίγο πριν από τα Χριστούγεννα» έκανε λόγο η Γενική Γραμματέας των Φιλελευθέρων (FDP) Λίντε Τόιτεμπεργκ και υπογράμμισε ότι κάτι τέτοιο δεν βοηθάει να λυθεί υπεύθυνα το προσφυγικό πρόβλημα, ενώ ο Αντιπρόεδρος του κόμματος Βόλφγκανγκ Κουμπίκι διερωτήθηκε: «Και τι θα γίνει με τα παιδιά στα κέντρα της Τουρκίας, της Ιορδανίας και της Λιβύης;».

Σχετικα αρθρα

Εκπνέει σήμερα η διορία για την εξασφάλιση ψήφου εμπιστοσύνης της κυβέρνησης Σάντσεθ

admin

Κορονοϊός: Οι Ολλανδοί αδειάζουν τα ράφια των σούπερ μάρκετ

admin

Μέσω SURE χρηματοδότηση έως 100 δισ. ευρώ για την προστασία θέσεων εργασίας από τον κορωνοϊό

admin

Brexit: Συμφωνούμε σε όλα πλην ΦΠΑ, λέει ο Μπαρνιέ – Δεν υπολόγισε το DUP

admin

Ανυπόγραφο έστειλε το αίτημα για παράταση του Brexit ο Τζόνσον

admin

Το ζήτημα του Κράτους Δικαίου στην ΕΕ διχάζει και τη γερμανική κυβέρνηση

admin

Μήνυμα Ίσινγκερ για μεγαλύτερες γερμανικές επενδύσεις σε ΕΕ και NATO

admin

Έπαρχος Κω: Στηρίζουμε τις δομές Υγείας αυτή τη δύσκολη περίοδο

admin

Προϋπολογισμό ρεκόρ εξασφάλισε ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος

admin

Πώς οι ανοιχτές τεχνολογίες μπορούν να βοηθήσουν την Ελλάδα

admin

Μακρόν: Ας φανούμε «αντάξιοι» της «υπόσχεσης» που δόθηκε πριν από 30 χρόνια

admin

Η εκδίκηση του Keynes

admin

Μεγάλες διαφορές στη πτώση του ΑΕΠ μεταξύ των χωρών της Ευρωζώνης

admin

Κομισιόν: Ορόσημο η άρση των capital controls στην Ελλάδα

admin

Ισπανός ΥΠΕΞ: Το πολιτικό πρόβλημα της Καταλονίας παραμένει

admin

Κανονικά οι γεωτρήσεις στην Κύπρο, τόνισε ο Λακκοτρύπης

admin

Τα παράδοξα του Brexit

admin

Συναντήσεις του Σχοινά με κυβερνητικούς αξιωματούχους στην Ιταλία

admin