Image default
Οικονομία

Οι προκλήσεις για τους Έλληνες εξαγωγείς

Τα τελευταία χρόνια έχει γίνει μία σημαντική προσπάθεια για να ενισχυθεί η «εξωστρέφεια» των ελληνικών επιχειρήσεων. Ωστόσο παράγοντες, από τα εμπόδια πρόσβασης σε επαρκή χρηματοδότηση έως το άκρως δυσμενές διεθνές περιβάλλον, έχουν επιβραδύνει την ανάκαμψη των εξαγωγών. Η ΤτΕ μάλιστα προειδοποιεί στην τελευταία έκθεσή της για περαιτέρω επιβράδυνση. 

Όπως αναφέρει η έκθεση οι εξαγωγές αγαθών προβλέπεται ότι θα συνεχίσουν να αυξάνονται, με βραδύτερους όμως ρυθμούς, επηρεαζόμενες από τη μείωση της εξωτερικής ζήτησης κυρίως το 2020, ως απόρροια της επιδείνωσης του διεθνούς περιβάλλοντος. Οι εξαγωγές υπηρεσιών, δηλαδή η ζήτηση τουριστικών και ναυτιλιακών υπηρεσιών, θα συνεχίσουν να είναι ο βασικός πυλώνας. 

 Όπως εξηγεί η ΤτΕ η παρατεταμένη διεθνής αβεβαιότητα ενσωματώνεται σταδιακά στις προσδοκίες πλήττοντας την εμπιστοσύνη, την επενδυτική δραστηριότητα και τις εξαγωγές. Ο όγκος του διεθνούς εμπορίου, αφού παρέμεινε σχεδόν στάσιμος επί δύο τρίμηνα, το δεύτερο τρίμηνο του 2019 μειώθηκε. Οι νεότερες προβλέψεις του ΟΟΣΑ εκτιμούν ότι ο ρυθμός ανόδου του παγκόσμιου ΑΕΠ θα είναι 2,9% το 2019, ενώ οριακή ανάκαμψη θα καταγραφεί μόνο από το 2021 και ύστερα. Και αυτό είναι σίγουρα «κακά μαντάτα» για όσες οικονομίες επιδιώξουν την αύξηση της εξαγωγικής τους δραστηριότητας.

Τα μέτρα προστατευτισμού σε παγκόσμιο επίπεδο και οι γεωπολιτικές εντάσεις φαίνεται μάλιστα να έχουν πλήξει σε δυσανάλογα μεγάλο βαθμό τη ζώνη του ευρώ και δη χώρες, όπως η Γερμανία και η Ιταλία, που αποτελούν τις βασικές αγορές για τις ελληνικές εξαγωγές.

Επιπλέον αρνητική αναμένεται και η επίδραση από το Brexit, καθώς το Ηνωμένο Βασίλειο είναι από τους κύριους εμπορικούς εταίρους της Ελλάδος. Αυτή θα μπορούσε να μετριαστεί βέβαια από την πιθανή σύναψη εμπορικής συμφωνίας με την Ε.Ε., εφόσον καταστεί δυνατό Λονδίνο και 27 να βρουν κοινό τόπο σε διάστημα 11 μηνών.

Σύμφωνα με την ΤτΕ πάντως οι ελληνικές εξαγωγές, κυρίως ταξιδιωτικών υπηρεσιών και σε μικρότερη έκταση αγαθών εκτός καυσίμων, έδειξαν ανθεκτικότητα στις τάσεις επιβράδυνσης της παγκόσμιας οικονομίας, καθώς η ελληνική οικονομία φαίνεται να έχει διατηρήσει το πλεονέκτημα της ανάκτησης της ανταγωνιστικότητας κόστους και τιμών που σημειώθηκε την περίοδο μετά το 2010.

Η επιβράδυνση των εξαγωγών αγαθών αντανακλά κυρίως τη μείωση του όγκου των εξαγωγών καυσίμων, ενώ οι εξαγωγές των αγαθών χωρίς καύσιμα συνέχισαν την ανοδική τους πορεία, αν και με βραδύτερο ρυθμό, που διαμορφώθηκε σε 5,0% σε σταθερές τιμές, έναντι 11,0% την ίδια περίοδο του 2018.

Επισημαίνεται ότι το μερίδιο των ελληνικών αγαθών στις διεθνείς αγορές έχει αυξηθεί (σχεδόν κατά 13% μετά το 2015) και έχει διατηρηθεί μέχρι τώρα, καθώς τα αρνητικά αποτελέσματα της μειωμένης εξωτερικής ζήτησης μετριάζονται από τη χαμηλή εισοδηματική ελαστικότητα που χαρακτηρίζει τα κυριότερα εξαγόμενα προϊόντα (όπως τα τρόφιμα και τα φάρμακα). Έτσι, εκτιμάται ότι θα συνεχιστεί η ανοδική πορεία των εξαγωγών και το επόμενο έτος, αν και χωρίς σημαντική μεταβολή του σχετικού ρυθμού ανόδου.

Aξίζει να σημειωθεί ότι στην ανοδική πορεία των εξαγωγών αγαθών μέχρι τώρα τη μεγαλύτερη συμβολή είχαν οι κλάδοι των κλωστοϋφαντουργικών, των φαρμακευτικών προϊόντων και του μηχανολογικού εξοπλισμού. 

– 

Σχετικα αρθρα

Κοροναϊός : Αυτές οι επιχειρήσεις κλείνουν από σήμερα – Τι προβλέπει η νέα ΚΥΑ

admin

Επιτροπή Ανταγωνισμού : «Πράσινο φως» στην εξαγορά του Alpha από τη Motor Oil

admin

Πρόστιμο 800.000 ευρώ στην Coca – Cola για παρεμπόδιση ελέγχου

admin

Κατέρρευσε από τον «πανικοϊό» η Wall Street

admin

ΟΠΕΚΑ: Παρατείνεται έως τις 30 Ιουνίου η υποβολή αιτήσεων για παιδικές κατασκηνώσεις

admin

Υπ.Οικ.:H προσπάθεια αντιμετώπισης του ιδιωτικού χρέους

admin

Μεγάλη βελτίωση του δείκτη οικονομικού κλίματος στην Ελλάδα τον Αύγουστο

admin

Το Λονδίνο κρατικοποιεί σιδηροδρόμους της βόρειας Αγγλίας

admin

Κλείσιμο με μικρή άνοδο για το Χρηματιστήριο -Στις 916,80 μονάδες ο Γενικός Δείκτης Τιμών

admin

Eντατικοποίηση των ελέγχων στην αγορά εν όψει Καθαράς Δευτέρας

admin

Οικονομική ανασκόπηση 2019 : Από την άρση των capital control μέχρι την εξόφληση του ΔΝΤ

admin

ΙΝΣΕΤΕ: Μεγάλες οι επιπτώσεις της πανδημίας στην παγκόσμια οικονομία

admin

MYTILINEOS: Υπέγραψε συμφωνία με την Motor Oil για πώληση χαρτοφυλακίου φωτοβολταϊκών πάρκων 47MW

admin

ΔΝΤ : Τώρα είναι η ώρα για έργα δημοσίων επενδύσεων για τόνωση της ανάπτυξης

admin

Κοροναϊός : Έκτακτη σύνοδος G20 για την αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων

admin

5η αξιολόγηση: Οι προτεραιότητες της κυβέρνησης

admin

Χρηματιστήριο Αθηνών: Σε ελεύθερη πτώση η χρηματιστηριακή αγορά λόγω κορωνοϊού -Απώλειες 10,13%

admin

Κοροναϊός : Η επόμενη ημέρα στην οικονομία – Ποιοι κλάδοι πλήττονται

admin