Image default
Οικονομία

Ρύθμιση οφειλών : Οι δόσεις και οι παγίδες

Από τις αρχές του νέου έτους τίθεται σε ισχύ η νέα πάγια ρύθμιση 24-48 δόσεων η οποία δίνει τη δυνατότητα στους φορολογούμενους να τακτοποιήσουν τις ληξιπρόθεσμες οφειλές τους.

Με την ένταξη στην πάγια ρύθμιση των 24 δόσεων οι οφειλέτες θα έχουν επιπλέον κίνητρο να πληρώνουν με συνέπεια κάθε μήνα τις δόσεις της ρύθμισης καθώς όσο περισσότερος χρόνος περνάει, τόσο μεγαλύτερο κομμάτι του τραπεζικού λογαριασμού θα παραμένει προστατευμένο από την κατάσχεση.

Ο οφειλέτης έχει επίσης τη δυνατότητα να επιλέξει τον αριθμό των δόσεων οι οποίες θα φτάνουν στις 24 για όλες τα χρέη από ΦΠΑ, φόρο εισοδήματος ή ΕΝΦΙΑ και στις 48 αν τα χρέη προέρχονται από φόρο κληρονομιάς ή πρόστιμα. Να σημειωθεί ότι στη δεύτερη περίπτωση ο αριθμός των δόσεων θα προκύπτει από το εισόδημα.

Πάντως, από το νέο έτος θα ενεργοποιηθεί ο προοδευτικά ακατάσχετος λογαριασμός, κάτι που σημαίνει ότι εφόσον οι οφειλέτες είναι συνεπείς στις πληρωμές, θα αποδεσμεύεται κάθε μήνα σημαντικό τμήμα από τον λογαριασμό τους.

Η νέα ρύθμιση

Αναλυτικότερα, η νέα ρύθμιση προβλέπει ότι το ελάχιστο ποσό κάθε μηνιαίας δόσης ορίζεται σε 30 ευρώ.

Οφειλές που βεβαιώνονται στις Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες, στα Ελεγκτικά Κέντρα και τα Τελωνεία δύνανται, κατόπιν αίτησης των οφειλετών, πριν ή μετά τη λήξη της προθεσμίας καταβολής αυτών, να ρυθμίζονται και να καταβάλλονται ως εξής: σε 2 έως 24 μηνιαίες δόσεις και β) σε 2 έως 48 μηνιαίες δόσεις, εφόσον πρόκειται για οφειλές που βεβαιώνονται από φόρο κληρονομιών, από φορολογικό και τελωνειακό έλεγχο, καθώς και για μη φορολογικές και τελωνειακές οφειλές, κατά τα ειδικότερα αναφερόμενα σε επόμενες παραγράφους.

Επίσης, ο ακριβής αριθμός των δόσεων για οφειλές που ρυθμίζονται έως και σε 24 μηνιαίες δόσεις θα προσδιορίζεται όπως ακριβώς και με την ισχύουσα σήμερα «πάγια ρύθμιση», δηλαδή κατόπιν υπεύθυνης δήλωσης του οφειλέτη για τα μηνιαία έσοδα και τα μηνιαία έξοδά του, από την οποία θα προκύπτει το ποσό που μπορεί να πληρώνει κάθε μήνα στην εφορία.

Ο ακριβής αριθμός των δόσεων για οφειλές που μπορούν να ρυθμίζονται έως και σε 48 δόσεις θα καθορίζεται από τη Φορολογική Διοίκηση, λαμβανομένων υπ’ όψιν εισοδηματικών κριτηρίων

Για να καθοριστεί ο αριθμός των δόσεων όσων έχουν οφειλές από φόρους κληρονομιάς ή πρόστιμα θα λαμβάνονται υπόψη εισοδηματικά κριτήρια.

Σε κάθε περίπτωση, όσοι έχουν υψηλά εισοδήματα δεν θα μπορούν να φθάσουν τις 48 δόσεις, ενώ όσοι έχουν χαμηλότερα θα μπορούν να κερδίζουν τις 48 δόσεις ή τουλάχιστον να τις προσεγγίσουν.

Συγκεκριμένα θα λαμβάνεται υπόψη:

Ο μέσος όρος του συνολικού εισοδήματος (ατομικό, φορολογούμενο ή απαλλασσόμενο, πραγματικό ή τεκμαρτό) κατά τα τελευταία τρία φορολογικά έτη πριν από την αίτηση υπαγωγής στη ρύθμιση ή – το συνολικό εισόδημα (ατομικό, φορολογούμενο ή απαλλασσόμενο, πραγματικό ή τεκμαρτό) του αμέσως προηγούμενου φορολογικού έτους από την ημερομηνία αίτησης υπαγωγής στη ρύθμιση εφόσον αυτό είναι μεγαλύτερο.

Οι συντελεστές

Το συνολικό εισόδημα πολλαπλασιάζεται τμηματικά με προοδευτικά κλιμακωτό συντελεστή.

Για εισόδημα:

– από 0,01 ευρώ έως 15.000 ευρώ με συντελεστή 4%,

– από 15.000,01 ευρώ έως 20.000 ευρώ με συντελεστή 6%,

– από 20.000,01 ευρώ έως 25.000 ευρώ με συντελεστή 8%,

– από 25.000,01 ευρώ έως 30.000 ευρώ με συντελεστή 10%,

– από 30.000,01 ευρώ έως 50.000 ευρώ με συντελεστή 12%,

– από 50.000,01 ευρώ έως 75.000 ευρώ με συντελεστή 15%,

– από 75.000,01 ευρώ έως 100.000 ευρώ με συντελεστή 20% και πάνω από 100.000 ευρώ με συντελεστή 25%.

Οι παγίδες της νέας ρύθμισης

Πίσω από την νέα ρύθμιση κρύβονται οι εξής παγίδες:

– Η υπαγωγή στη ρύθμιση δεν θα αναστέλλει τυχόν δεσμεύσεις και κατασχέσεις που έχουν ήδη επιβληθεί σε απαιτήσεις του οφειλέτη εις χείρας τρίτων, αλλά τα ποσά που θα προκύπτουν από τα αναγκαστικά αυτά μέτρα είσπραξης θα μειώνουν ισόποσα τα υπόλοιπα των ρυθμιζόμενων οφειλών.

– Η φορολογική διοίκηση θα διατηρεί το δικαίωμα και μετά την υπαγωγή ενός οφειλέτη στη νέα πάγια ρύθμιση να μην του χορηγεί αποδεικτικό ενημερότητας για μεταβίβαση ακινήτου ή σύσταση εμπραγμάτου δικαιώματος επ’ αυτού, εφόσον αυτός δεν έχει μεριμνήσει ώστε να διασφαλίζονται τα συμφέροντα του Δημοσίου.

– Η φορολογική διοίκηση θα μπορεί κι από μόνη της, μετά την υπαγωγή του οφειλέτη στη νέα πάγια ρύθμιση, να εγγράφει υποθήκες σε περιουσιακά στοιχεία του ιδίου, των συνυπόχρεων προσώπων ή των εγγυητών, εφόσον η ρυθμιζόμενη οφειλή του δεν είναι «ασφαλισμένη».

– Ακόμη κι αν ο οφειλέτης έχει βάλει ήδη υποθήκη ένα ή περισσότερα από τα ακίνητά του με σκοπό να εξασφαλίσει το πολυπόθητο αποδεικτικό φορολογικής ενημερότητας όχι για να πωλήσει ακίνητο αλλά για να εισπράξει χρήματα από φορείς του Δημοσίου, η φορολογική διοίκηση θα μπορεί να του παρακρατά ένα σημαντικό ποσοστό από τα χρήματα που δικαιούται, για να μειώσει ή να εξαλείψει πλήρως το υπόλοιπο της οφειλής που θα έχει εντάξει στη νέα πάγια ρύθμιση.

Γράψτε το σχόλιο σας

Σχετικα αρθρα

Πτωχευτικό δίκαιο : Μπαίνει τέλος στην προστασία της πρώτης κατοικίας

admin

Οι 12 ερωτήσεις SOS για τα αδήλωτα τετραγωνικά

admin

Κοροναϊός : «Πανδημία» χτύπησε τις αγορές – Ελεύθερη πτώση και στις τιμές του πετρελαίου

admin

Το ΚΑΣ άνοιξε το δρόμο για την επένδυση στο Ελληνικό – Τι αποφάσισε

admin

Tο νέο σχέδιο της κυβέρνησης για τις  οφειλές προς ιδιώτες

admin

Χειμερινές εκπτώσεις : Αρχίζουν τη Δεύτερα – Τι να προσέξετε

admin

Αδήλωτα τετραγωνικά : Τα 10 κλειδιά για γλιτώσετε πρόστιμα και επιβαρύνσεις

admin

Μπλοκάκι : Τέλος οι διπλές εισφορές για μισθωτούς

admin

Χατζηδάκης για ΛΑΡΚΟ: Αν δεν υπήρχαν οι εργαζόμενοι η λύση θα ήταν πτώχευση και λουκέτο

admin

British Airways: Η πρώτη στην ιστορία της απεργία των πιλότων καθηλώνει 1.600 πτήσεις

admin

Σχέδιο της κυβέρνησης για «κούρεμα» στην εισφορά αλληλεγγύης

admin

Σεντένο : Η Ελλάδα στέλνει θετικό μήνυμα στους επενδυτές

admin

Χατζηδάκης: Θέλουμε να αποφύγουμε την πτώχευση της ΛΑΡΚΟ

admin

Κοροναϊός : Δυνατότητα μερικής απασχόλησης εργαζομένων για 6 μήνες

admin

Χρηματιστήριο : Οριακά κέρδη κατέγραψε τον Σεπτέμβριο

admin

Γεωργιάδης: Η επένδυση στην Αφάντου της Ρόδου θα γίνει

admin

ΔΕΗ: Τι ισχύει με τις νέες χρεώσεις και την έκπτωση συνέπειας

admin

Ακίνητα : Ζεσταίνεται η αγορά, έρχεται και το leasing

admin