Image default
Διεθνή

Συριακό Παρατηρητήριο : Στη Λιβύη οι 300 πρώτοι πιστοί σύροι μαχητές του Ερντογάν

Η «μητέρα» των μαχών για τον έλεγχο της πρωτεύουσας της Λιβύης, την Τρίπολη, βρίσκεται στην τελική ευθεία. Ο πρωθυπουργός Αλ Σαράτζ που υποστηρίζεται από την Τουρκία διατηρεί την πρωτεύουσα, αλλά σχεδόν όλο το υπόλοιπο της χώρας ελέγχεται από τον στρατηγό Χαλιφά Χαφτάρ, ο οποίος προελαύνει από τα ανατολικά με ισχυρές δυνάμεις.

Οι όποιες φωνές μετριοπάθειας ακούγονταν το προηγούμενο διάστημα προκειμένου να αποφευχθεί μια γενική σύρραξη έχουν πλέον «σιγήσει», ειδικά με την ανοιχτή εμπλοκή της Τουρκίας και τη στρατιωτική υποστήριξη του Ερντογάν. Ο τούρκος πρόεδρος απορρίπτει τις όποιες προειδοποιήσεις της διεθνούς κοινότητας, ενώ φαίνεται πως κάνει πράξη την επίσπευση στρατιωτικής βοήθειας προς το καθεστώς Σαράτζ.

Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, στη Λιβύη βρίσκονται ήδη οι 300 πρώτοι πιστοί στον Ερντογάν σύροι μαχητές/μισθοφόροι για να αγωνιστούν στο πλευρό της κυβέρνησης της Τρίπολης, είδηση πάντως την οποία διαψεύδει ο Σαράτζ.

Οι μισθοί και η στρατολόγηση

Σύμφωνα πάντα με την ανακοίνωση του Παρατηρητηρίου, ακόμη 1.000 σύριοι μαχητές βρίσκονται σήμερα σε τουρκικά στρατόπεδα, εκπαιδεύονται, και αναμένουν μεταφορά στη Λιβύη.

Σε κάθε μαχητή η Άγκυρα θα καταβάλει 2.000 με 2.500 δολάρια βάσει τρίμηνων και εξάμηνων συμβολαίων. Όσο μεγαλύτερη είναι η διάρκεια του συμβολαίου, τόσο υψηλότερος θα είναι και ο μισθός.

Ένας αριθμός των μαχητών που στάλθηκαν στη Λιβύη είναι πρώην μέλη του Κινήματος Χαζμ, πριν αυτό διαλυθεί πριν μερικά χρόνια και αυτοί ενταχθούν σε άλλες ομάδες που εδρεύουν στις τουρκοκρατούμενες περιοχές της Συρίας, σημειώνουν πηγές του Παρατηρητηρίου.

Το SOHR έχει στην κατοχή του ηχογραφημένες συνομιλίες αυτών των ανδρών, που συζητούσαν για την αναχώρηση τους από το Αφρίν της Συρίας με προορισμό την Τρίπολη της Λιβύης.

Επίσης, το Παρατηρητήριο αναφέρει ότι σε διάφορα σημεία όπου δρούσαν οι υποστηριζόμενοι από την Άγκυρα αντικαθεστωτικοί μαχητές πλέον αποχώρησαν και αντικαταστάθηκαν από τουρκικά στρατεύματα.

Πληροφορίες που έχει στην κατοχή το SOHR θέλουν τις υποστηριζόμενες από την Τουρκία παραστρατιωτικές ομάδες να έχουν ανοίξει κέντρα στρατολόγησης στο Αφρίν, για να συγκεντρώσουν μαχητές για τη Λιβύη.

Τέλος, το Παρατηρητήριο αναφέρει ότι ήδη οι μισθοφόροι της Άγκυρας μετράνε απώλειες στη Λιβύη, σημειώνοντας ότι δύο από αυτούς έχασαν τη ζωή τους.

Διαψεύδει την παρουσία ανταρτών της Συρίας ο Σαράτζ

Στο μεταξύ, η αναγνωρισμένη από τον ΟΗΕ κυβέρνηση της Λιβύης έδωσε τη δική της απάντηση στα δημοσιεύματα για παρουσία ανταρτών από τη Συρία που μάχονται στο πλευρό της με την υποστήριξη της Τουρκίας.

Σύμφωνα με τη δήλωση του πρωθυπουργού, Φαγιέζ αλ Σαράτζ, διαψεύδεται η παρουσία του στη πρωτεύουσα, την Τρίπολη.

Η διάψευση αφορά την δημοσιοποίηση ενός βίντεο που δείχνει ομάδα μαχητών να μιλάει σε διάλεκτο της Συρίας και τους αντάρτες να ισχυρίζονται ότι βρίσκονται σε στρατιωτικό καταυλισμό από πιστούς μαχητές στον Χαλίφα Χαφτάρ.

Η δήλωση κάνει λόγο για δημοσιεύματα χωρίς βάση που δεν το μόνο που έχουν στόχο είναι η στοχοποίηση της αναγνωρισμένης από τον ΟΗΕ κυβέρνησης της Λιβύης.

«Η προώθηση τέτοιων βίντεο είναι μία απεγνωσμένη προσπάθεια αποπροσανατολισμού από τις νίκες των δυνάμεών μας» σύμφωνα με ανακοίνωση του γραφείου Τύπου της κυβέρνησης Σαράτζ.

 

Σχετικα αρθρα

Κορωνοϊός: Πόσοι πρέπει να αποκτήσουν ανοσία για να ελεγχθεί η πανδημία; – Οι ειδικοί απαντούν

admin

Συναγερμός ΠΟΥ: Η πανδημία του κοροναϊού επιταχύνεται – Διασπορά και μέσω αέρα

admin

Κύπρος : Εντοπίστηκε κρούσμα κοροναϊού στον τουρκικό κατοχικό στρατό

admin

Μεξικό : 522 νέοι θάνατοι το τελευταίο 24ωρο και 6.196 κρούσματα

admin

Ντιντιέ Ραούλ: Έγραψε βιβλίο για τον κορωνοϊό μέσα σε… ένα μήνα

admin

Γκισλέιν Μάξγουελ: «Ξέρει πάρα πολλά, ίσως να μην μπορέσει να χειριστεί τον φόβο της» λέει δικηγόρος θύματος

admin

Ντράιβ-ιν εκκλησιασμός την εποχή του κοροναϊού;

admin

Ιταλία : Διακοπές στην όμορφη χώρα μας συστήνει στους συμπατριώτες του ο Κόντε

admin

Τραμπ: Απαγορεύει τώρα και το TikTok

admin

Συρία: Ρώσος υποστράτηγος έπεσε νεκρός από έκρηξη αυτοσχέδιου εκρηκτικού μηχανισμού

admin

Εντονες αντιδράσεις της Μόσχας για την επιβολή κυρώσεων εναντίον του Nord Stream 2

admin

Μεξικό: Ο 13χρονος ήρωας που έκρυψε τα αδέρφια του στη σφαγή των Μορμόνων

admin

Η Γαλλία απειλεί τη Βρετανία με αντίμετρα για την υποχρεωτική καραντίνα

admin

Νέα Ζηλανδία : Αρνήθηκαν την είσοδο στην πρωθυπουργό σε καφέ λόγω πληρότητας

admin

Κατατρεγμένοι από πόλεμο, πείνα και κοροναϊό

admin

Βρετανικό Μουσείο: Σπείρα διακινούσε πλαστούς αρχαιολογικούς «θησαυρούς» – Πώς εξαρθρώθηκε

admin

Λιβύη: Νέα επίθεση των δυνάμεων Χαφτάρ στο διεθνές αεροδρόμιο της Τρίπολης

admin

Βολιβία : Συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις, εν αναμονή του νέου προέδρου

admin