Image default
Οικονομία

Το «φάντασμα» της… Ιαπωνίας πάνω από την Ευρώπη

Ένα από τα πρώτα ερωτήματα στα οποία κλήθηκε να απαντήσει η Κριστίν Λαγκάρντ στην πρώτη συνεδρίαση της ΕΚΤ της οποίας προήδρευσε, ήταν το ακόλουθο: Μετατρέπεται η Ευρώπη σε μία νέα Ιαπωνία, καταδικασμένη σε δεκαετίες αναιμικής ανάπτυξης και υψηλού χρέους; Η ίδια υποστήριξε πως δεν βλέπει καθόλου αυτόν τον κίνδυνο. Άλλοι όμως διαφωνούν. 

Όπως επισημαίνει σε ανάλυσή της η Wall Street Journal, υπάρχουν αρκετοί παραλληλισμοί- οικονομικοί και δημογραφικοί- ανάμεσα στη ζώνη του ευρώ και την Ιαπωνία, αν και τα επιμέρους χαρακτηριστικά των δύο οικονομιών διαφέρουν σημαντικά. Στις χρηματοοικονομικές αγορές το εάν η Ευρώπη έχει ήδη ιαπωνοποιηθεί εξαρτάται από το πού θα κοιτάξεις. Στις αγορές ομολόγων αυτό έχει οπωσδήποτε συμβεί. Σε άλλες κατηγορίες ενεργητικού όχι και τόσο πολύ. 

Τα βασικά «συστατικά» της ιαπωνοποίησης για τους οικονομόλογους είναι η απουσία οικονομικής ανάπτυξης και πληθωρισμού, αποτέλεσμα μίας πιστωτικής φούσκας και της συρρίκνωσης του πληθυσμού. Είναι επίσης τα υπερβολικά χαμηλά επιτόκια των κρατικών ομολόγων και μία αγορά μετοχών, που κάποια στιγμή καταρρέει και στη συνέχεια αδυνατεί να καλύψει όλο το χαμένο έδαφος. Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων είναι ήδη οι χαμηλότερες στον κόσμο. Το σύνολο των γερμανικών ομολόγων διάρκειας έως και 30 ετών είναι αρνητικά.

Ωστόσο οι αγορές μετοχών έχουν ανακάμψει δυναμικά μετά την χρηματοπιστωτική κρίση. Χάρη και στα εφετινά κέρδη ο Stoxx Europe 600 (εξαιρούμενων των βρετανικών μετοχών) είναι 9% υψηλότερα από το ζενίθ του 2007. Από την άλλη αρκετοί εθνικοί δείκτες όπως ο ισπανικός IBEX, ο γαλλικός CAC 40 και ο ιταλικός FTSE MIB εξακολουθούν να απέχουν σημαντικά από το ιστορικό ρεκόρ τους. 

Αυτό εν μέρει οφείλεται στο γεγονός ότι η Ευρώπη, όπως και οι ΗΠΑ άλλωστε, έχουν μάθει από το πάθημα της Ιαπωνίας και γνωρίζουν καλύτερα πώς να αντιμετωπίσουν έναν κύκλο πιστωτικής φούσκας. Μείωσαν γρήγορα τα επιτόκια και έριξαν χρήμα στην οικονομία μέσω της αγοράς ομολόγων ακριβώς για να αποφύγουν την ιαπωνοποίηση.

Η δεκαετία που πέρασε ήταν αναμφίβολα μία δεκαετία κατά την οποία η γηραιά ήπειρος θύμισε αρκετά την Ιαπωνία μετά την κρίση του 1990 και πολλοί εκφράζουν φόβους ότι και η επόμενη δεκαετία δεν θα διαφέρει πολύ. Έχει να αντιμετωπίσει μία πρόκληση που δεν είχε να αντιμετωπίσει τότε η Ιαπωνία. Την αναστροφή της παγκοσμιοποίησης και την επιστροφή του εμπορικού προστατευτισμού και των αντιπαραθέσων, ενώ είναι πολύ πιο εξαρτημένη από τις εξαγωγές από ό,τι υπήρξε ποτέ η ιαπωνική οικονομία. 

Σχετικα αρθρα

Κομισιόν : «Καμπάνα» για αφορολόγητο όριο και ΦΠΑ στα ακίνητα

admin

Ευρωζώνη: Το κόστος δανεισμού των επιχειρήσεων παρέμεινε αμετάβλητο τον Οκτώβριο

admin

Χρηματιστήριο: Θετικό το κλίμα στη συνεδρίαση

admin

Δαπάνες : «Φρένο» σε φως, νερό, τηλέφωνο στα υπουργεία

admin

Η εταιρεία ΒΙΚΟΣ πρωταγωνίστησε στη HORECA

admin

Ευρωπαϊκή χρηματοδότηση σε 70 δήμους της Ελλάδας για εγκατάσταση σημείων δωρεάν Wi-Fi

admin

Το νομοσχέδιο των μεγάλων ανατροπών για οικονομία και επενδύσεις

admin

Ποσό ύψους 14 εκατ. ευρώ χορηγείται για θέρμανση και σίτιση στα σχολεία

admin

Ενοικιάσεις σπιτιών : Μεγάλη απάτη από επιτήδειους

admin

Ρέγκλινγκ: Καθησυχάζει για τον κίνδυνο ύφεσης, αλλά θέλει περισσότερη ενοποίηση στην Ευρωζώνη

admin

Παράταση έως τις 29 Οκτωβρίου στην προθεσμία εκδήλωσης ενδιαφέροντος για το «Ελ. Βενιζέλος»

admin

Κτηματολόγιο : Το Δημόσιο απειλεί τις περιουσίες 18.000 ιδιοκτητών – Δείτε που

admin

Η Wall Street αγνόησε την παραπομπή Τραμπ – Ιστορικό ρεκόρ για τον S&P 500

admin

Χ. Σταϊκούρας: Αυτή την εβδομάδα οι αποφάσεις για το “μέρισμα”-και παροχές σε χρήμα

admin

ΣΒΕ: Με το ν/σ λύνεται το πρόβλημα των ημερών ασφάλισης των μελών ΔΣ των ΑΕ

admin

Στα 5,74 δισ. το πρωτογενές πλεόνασμα, αύξηση παρουσίασαν τα καθαρά κρατικά έσοδα

admin

Ποιον θεωρούν 1.300 CEO τον μεγαλύτερο κίνδυνο για την ανάπτυξη των επιχειρήσεων

admin

Virtus International Partners: Αποκτά πλειοψηφικό ποσοστό στην Three Cents

admin