Image default
Οικονομία

Εφορία : Τα πάρε – δώσε των φορολογούμενων μέχρι το τέλος της χρονιάς

Οι φορολογούμενοι μέχρι την Τρίτη 31 Δεκεμβρίου θα πρέπει να πληρώσουν συνολικά άνω των 2 δισ. ευρώ στην εφορία.

Τις ίδιες ημέρες θα λάβουν οι δικαιούχοι το κοινωνικό μέρισμα, το επίδομα θέρμανσης, ενώ θα δοθούν και οι επιστροφές φόρου στις επιχειρήσεις.

Αποκαλυπτικά είναι και τα στοιχεία σύμφωνα με τα οποία το 11μηνο Ιανουαρίου – Νοεμβρίου ο προϋπολογισμός καταγράφει υπερπλεόνασμα 2,2 δισ. ευρώ. Συνολικά το πρωτογενές πλεόνασμα διαμορφώθηκε στα 6,9 δισ. ευρώ έναντι στόχου 4,715 δισ. ευρώ.

Οι οφειλές στην εφορία

Οι φορολογούμενοι θα πρέπει το αργότερο έως την ερχόμενη Τρίτη να πληρώσουν:

ΕΝΦΙΑ: Την τέταρτη από τις συνολικά πέντε δόσεις του φετινού φόρου. Πρόκειται για ένα ποσό της τάξης των περίπου 500 εκατ. ευρώ

– Τα τέλη κυκλοφορίας για το 2020: Τα τέλη δεν έχουν κάποια αλλαγή σε σχέση με αυτά που κατέβαλαν οι φορολογούμενοι το 2019.

Πρόκειται για ένα ποσό της τάξης περίπου των 1,5 δισ. ευρώ. Οι φορολογούμενοι που δεν επιθυμούν να καταβάλλουν τα τέλη κυκλοφορίας θα πρέπει το αργότερο έως την Τρίτη 31 Δεκεμβρίου να προχωρήσουν στη υποβολή δήλωσης ακινησίας του οχήματός τους στην Δημόσια Οικονομική Υπηρεσία στην οποία υπάγονται.

Εφόσον παρέλθει η προθεσμία και δεν εξοφληθούν τα τέλη κυκλοφορίας ή δεν κατατεθούν οι πινακίδες του οχήματος, τότε στον ιδιοκτήτη του επιβάλλεται πρόστιμο στο 100% των τελών που του αναλογούν

– Δόσεις ρυθμίσεων από παλαιότερες οφειλές: Εφόσον δεν καταβληθούν δυο δόσεις μιας ρύθμισης τότε αυτή χάνεται και βεβαιώνεται στον φορολογούμενο το σύνολο της ρυθμισμένης οφειλής

Η εξόφληση όλων των φορολογικών υποχρεώσεων γίνεται μέσω του τραπεζικού συστήματος. Οι φορολογούμενοι που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να εξοφλήσουν τις οφειλές τους μπορούν να τις εντάξουν στην πάγια ρύθμιση των 12 έως 24 δόσεων.

Επίσης, υπάρχει η δυνατότητα εξόφλησης των φορολογικών υποχρεώσεων σε έως 12 άτοκες δόσεις μέσω πιστωτικής κάρτας. Προϋπόθεση είναι ο φορολογούμενος να διαθέτει επαρκές πιστωτικό όριο.

Τι θα λάβουν οι δικαιούχοι

– Κοινωνικό μέρισμα: Τα χρήματα θα είναι διαθέσιμα από σήμερα Δευτέρα. Όσοι βέβαια μπήκαν στη διαδικασία της ένστασης, τα χρήματα θα τα εισπράξουν στις αρχές του χρόνου.

Μέχρι στιγμής έχουν εγκριθεί 267.342 αιτήσεις, ενώ έχουν απορριφθεί πάνω από 1 εκατομμύριο.

– Επίδομα πετρελαίου θέρμανσης: Η λίστα με τα ονόματα και τους αριθμούς τραπεζικού λογαριασμού των περίπου 600.000 δικαιούχων που δικαιούνται φέτος το επίδομα πετρελαίου θέρμανσης θα σταλεί σήμερα και αυτή στις τράπεζες. Το πιθανότερο είναι ότι τα χρήματα θα φανούν μέχρι τη Δευτέρα με το ποσό να ανέρχεται συνολικά στα 84 εκατ. ευρώ.

Το μέσο επίδομα φέτος, διαμορφώνεται φέτος στα 140 ευρώ ενώ οι δικαιούχοι πρέπει να εμφανιστούν ότι έχουν αγοράσει την απαιτούμενη αξία πετρελαίου θέρμανσης μέχρι την 31η Δεκεμβρίου. Υπενθυμίζεται ότι η αξία του πετρελαίου πρέπει να είναι η διπλάσια του ύψους του επιδόματος.

– Επιστροφές φόρου στις επιχειρήσεις: Το ποσό των 130 εκατ. ευρώ που δικαιούνται οι επιχειρήσεις λόγω της μείωσης του συντελεστή υπολογισμού της προκαταβολής φόρου από το 100% στο 95%, έχει ήδη φανεί στα επικαιροποιημένα εκκαθαριστικά των επιχειρήσεων.

Εκκρεμεί όμως η διαδικασία του συμψηφισμού με τις υποχρεώσεις των εταιρειών. Η διαδικασία αυτή θα γίνει «οίκοθεν» δηλαδή με ενέργειες της ίδιας της ΑΑΔΕ.

Έτσι, μέσα στα επόμενα 24ωρα θα πρέπει οι επιχειρήσεις να παρακολουθούν το Taxis για να διαπιστώσουν ποια από τις τελευταίες υποχρεώσεις της χρονιάς έχει «σβήσει» λόγω του συμψηφισμού με την επιστροφή φόρου. Αν δεν υπάρχει οφειλή, τα χρήματα θα δοθούν πίσω στις εταιρείες.

Γράψτε το σχόλιο σας

Σχετικα αρθρα

Στην Αθήνα αυτή την εβδομάδα τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών

admin

Στις 28.000 οι αιτήσεις για την προστασία πρώτης κατοικίας

admin

ESM για Ελλάδα: Τετραπλό κέρδος από την πρόωρη αποπληρωμή δανείων του ΔΝΤ

admin

Επίδομα παιδιού: Πότε θα καταβληθεί η τέταρτη δόση

admin

Διασφαλίζεται η πληρωμή της συνδεδεμένης ενίσχυσης στους τευτλοπαραγωγούς

admin

Ληξιπρόθεσμες οφειλές: Το σχέδιο για την μείωσή τους, ποιοι θα είναι οι κερδισμένοι

admin

Κ. Χατζηδάκης: Από ΑΠΕ το 35% των ενεργειακών αναγκών μέχρι το 2030

admin

Κτηματολόγιο : Αδειάζει η κλεψύδρα για την υποβολή δήλωσης – Το 2020 έρχονται πρόστιμα

admin

ΔΕΗ : «Μπάχαλο» με τους λογαριασμούς ρεύματος

admin

«Έπεσαν» οι τελικές υπογραφές για τη δημιουργία του Ταμείου Εγγυήσεων Αγροτικής Ανάπτυξης

admin

Αλεξιάδης για φορολογικό νομοσχέδιο: Ταξική η επιλογή της κυβέρνησης ως προς τα οφέλη

admin

Σταθεροποιητικές τάσεις στο Χρηματιστήριο Αθηνών

admin

Για δεύτερη φορά, η Pfizer Hellas προχώρησε στην έκδοση Έκθεσης Εταιρικής Υπευθυνότητας

admin

Ηλεκτρονικά και με κόστος μόλις 18 ευρώ η σύσταση Α.Ε.

admin

Eurogroup: Toν Δεκέμβριο το «πράσινο» σε αξιολόγηση, επιστροφή κερδών από ομόλογα

admin

Ο κοροναϊός έφερε ελάφρυνση στους δασμούς σε αμερικανικές εισαγωγές στην Κίνα

admin

Δυο διακρίσεις για τη ΖΑΓΟΡΙ στα Best Launching Προϊόντα για το 2019

admin

120 δόσεις : Ένας στους τρεις οφείλει πάνω από 1.500 ευρώ

admin